Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας – Κλείστε τώρα ραντεβού με τον γιατρό σας και πάρτε μέρος στις δράσεις της “Εριφύλης”

Στις 20 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας (WorldGODay) και όπως λένε οι ίδιες οι γυναίκες που έχουν βγει νικήτριες στη μάχη με κάποιον από τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, είναι ημέρα γιορτής!

Για τρίτη χρονιά φέτος, ασθενείς μαζί με επαγγελματίες και αυθεντίες του ιατρικού χώρου, σε πάνω από 25 χώρες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέρνουν στο επίκεντρο τα διάφορα είδη γυναικολογικού καρκίνου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται με γυναικολογικό καρκίνο. Όμως η λύση υπάρχει και δεν είναι μόνο μία. Όλα ξεκινούν από την επικοινωνία και αυτό είναι το βασικό μήνυμα για φέτος: #GOforcommunication.

«20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση μας. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με τον γυναικολόγο τους. Να ρωτήσουν, να ενημερωθούν, να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται. Η ημέρα που θέλουμε να σπάσει η σιωπή και να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ένας γυναικολογικός καρκίνος φέρει. Για εμάς τις ίδιες, για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και για τις άλλες γυναίκες που ίσως φοβούνται. Για να νιώσουν και εκείνες δυνατές και ότι δεν είναι μόνες. Ας ενώσουμε λοιπόν την φωνή μας και να τολμήσουμε να ρωτήσουμε! #daretoask», αναφέρει η Μαρία Παπαγεωργίου, υπεύθυνη ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι.

Στο πλαίσιο της δράσης για την ενημέρωση γύρω από τα είδη γυναικολογικού καρκίνου στη χώρα μας, o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και καλούν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «GOfor». Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους!

Οι φετινές δράσεις στη χώρα μας έχουν 3 πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δράση. Και φέτος διοργανώνεται ένας αγώνας μπάσκετ με moto«Βάλε ένα καλάθι για την γυναίκα της ζωής σου»,#GOforaction.Προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν έναν «αγώνα ζωής».

Ο αγώνας μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.30 στο κλειστό γήπεδο του ΜΕΤΣ (Μάρκου Μουσούρου 70, Αθήνα).

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης με COVID19 και έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενημέρωση και θα υλοποιηθεί μέσα από μία σειρά βίντεο με συζητήσεις ασθενών με γιατρούς πάνω σε σημαντικά θέματα που αφορούν τις γυναίκες που νοσούν αλλά και για τους τρόπους πρόληψης. Τα video θα κοινοποιούνται στα socialmedia του «Κ.Ε.Φ.Ι.» και της «Εριφύλης» για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο,#GOforinformation.

Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά τη διάδοση του μηνύματος για τον γυναικολογικό καρκίνο μέσα από τα socialmedia. Στις 20 Σεπτεμβρίου, «χρωματίζουμε τα socialmedia» μωβ, το χρώμα όλων των γυναικολογικών καρκίνων.

Μοιραστείτε μία φωτογραφία σας με τα χείλη σας και τα νύχια σας βαμμένα μωβ δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο το «παρών» σε κάτι που μας αφορά όλους!

Ο γυναικολογικός καρκίνος δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση

Οι δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV, της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας για τον HPV, της Ένωσης Ασθενών, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Οι Γυναικολογικοί καρκίνοι

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020: περίπου το 44% με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 23% με καρκίνο των ωοθηκών, το 29% με καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% διαγνώστηκαν με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή με καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Πάνω από το 20% των νέων περιστατικών για το 2020 εντοπίζονται στην Ευρώπη. 420.000 γυναίκες παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους το 2020 από κάποια μορφή γυναικολογικού καρκίνου.

Κάποιοι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν

Οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις, καθώς και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμη και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων, ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική και να είναι δυνατή η αποθεραπεία.

Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν να εξεταστούν γιατί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχουν τον ιό HPV.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και οι άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους καρκίνους αυτούς εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλή.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

•Μεταξύ των καρκίνων που επηρεάζουν τις γυναίκες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατατάσσεται τέταρτος με πρώτο τον καρκίνο του μαστού.
•Παρόλο που πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί, το 2020 κατεγράφησαν 420.000 θάνατοι, παγκοσμίως.
•Στην Ε.Ε. κάθε ώρα, 2 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
•Τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, είναι 70%-80% αποτελεσματικά έναντι όλων των ογκογόνων τύπων του ιού HPV και έχουν τεράστιο πιθανό αντίκτυπο στις νέες γενιές.
•Τα ποσοστά των γυναικών που προσέρχονται για προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τη μείωση της επίπτωσής του παραμένουν επίμονα κάτω του 80%, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. μαζί με το ESGO και το ENGAGe πιστεύουν ότι η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων θα κάνει τελικά τη διαφορά στην επιβίωση του καρκίνου.

Τι είναι το ENGAGe

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Προστασίας του Γυναικολογικού Καρκίνου (ENGAGe) ιδρύθηκε το 2012 από το ESGO και αντιπροσωπεύει ομάδες υποστήριξης ασθενών που πάσχουν από όλους τους τύπους γυναικολογικών καρκίνων, από τα πιο σπάνια έως τα πιο συνηθισμένα, ιδιαίτερα: ωοθηκών, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, αιδοίου, κόλπου και σπάνιων καρκίνων .

Το ENGAGe είναι η φωνή των γυναικολογικών ασθενών με καρκίνο στην Ευρώπη. Με πάνω από 50 γυναικολογικές ομάδες υποστήριξης καρκίνου σε 25 χώρες, το ENGAGe είναι το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης.

Τι είναι το ESGO

Το ESGO είναι η σημαντικότερη οργάνωση στον τομέα των γυναικολογικών καρκίνων της Ευρώπης, αφιερωμένη στη βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των γυναικών της Ευρώπης με γυναικολογικούς καρκίνους (γεννητικών οργάνων και μαστών) συμβάλλοντας στην πρόληψη, θεραπεία και έρευνα του γυναικολογικού καρκίνου και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και ερευνητών Παγκοσμίως.

Από την ίδρυσή του το 1983, το ESGO είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και φόρουμ με περισσότερους από 2.500 επαγγελματίες από περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας το δρόμο για την προώθηση της υψηλότερης ποιότητας φροντίδας γυναικών με γυναικολογικούς καρκίνους.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι.

Η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε το 2016 και λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Κ.Ε.Φ.Ι. Στόχος της είναι να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει, να προτρέψει τις γυναίκες να αναλάβουν δράση, για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Να βοηθήσει να ξεπεραστεί το στίγμα που αυτή η ασθένεια φέρει. Να αναπτύξει ένα δίκτυο αλληλεγγύης και σύμπραξης γυναικών πανελλαδικά.

Η Ελληνική Συμμαχία για την HPV

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι η σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών, του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Hλικίας, «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, γυναικών και αντρών, γονέων και μη, καθώς και των φορέων υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, την σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και δευτερογενούς πρόληψης (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου), τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Διαβάστε επίσης

«Συμμαχία» για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Εγκυμοσύνη υπό προϋποθέσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.