Να γιατί πρέπει να… πετάξεις την πετσέτα της κουζίνας

Είναι το δεξί σου χέρι στην κουζίνα. Στην κυριολεξία. Αλλά στολίζουν και το χώρο σου με τα υπέροχα χρώματα και σχέδια που έχεις επιλέξει. Αναφερόμαστε στις πετσέτες της κουζίνας σας. Λυπούμαστε αλλά τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Πρέπει το συντομότερο να τις βάλεις σε ένα ντουλάπι ή να τις πετάξεις και στη θέση τους να χρησιμοποιήσεις ρολό κουζίνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Kansas State University, οι πετσέτες αυτές λειτουργούν ως καταπληκτικό μεταφορικό μέσο για τα μικρόβια μέσα στην κουζίνα. Για την ακρίβεια, επιτελούν αυτό το βρώμικο έργο καλύτερα από οτιδήποτε άλλο μέσα σε αυτό το δωμάτιο που εσύ φτιάχνεις τις σπεσιαλιτέ σου.

Η μελέτη

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, συμμετείχαν 123 άτομα που κλήθηκαν να ετοιμάσουν ένα συγκεκριμένο μενού. Πάνω στα υλικά τοποθετήθηκε από τους επιστήμονες ένα αβλαβές βακτήριο, ώστε να διαπιστωθεί πού θα “μεταπηδήσει” και να βγουν τα συμπεράσματα.

“Αρχικά, οι συμμετέχοντες παρατηρήθηκε ότι έπιαναν συχνά τις πετσέτες, καθώς και το ρολό κουζίνας, ακόμα κι αν δεν ήθελαν να στεγνώσουν τα χέρια τους. Ήταν οι πιο μολυσμένες επιφάνειες από οποιαδήποτε άλλη μέσα στην κουζίνα”, τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Jeannie Sneed.

Πολλοί ακουμπούσαν τις πετσέτες πριν πλύνουν τα χέρια τους ή μετά από όχι τόσο καλό πλύσιμο. Αλλά ακόμα κι αν είχαν πλύνει καλά τα χέρια τους, έπιαναν μετά την ήδη μολυσμένη πετσέτα και έτσι μολύνονταν ξανά. Κι αν το μικρόβιο στη μελέτη ήταν αθώο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα…άλλα μικρόβια που κυκλοφορούν εκεί έξω. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να αρρωσταίνεις εξαιτίας της πετσέτας που χρησιμοποιείς στην κουζίνα σου. Αν δηλαδή με κάποιο τρόπο φτάσει πάνω της ένα μικρόβιο, όπως της σαλμονέλας, τότε είναι πολύ πιθανό να νοσήσεις.

Τι προτείνουν μετά από όλες αυτές τις διαπιστώσεις; Είτε να πλένεις την πετσέτα μετά από κάθε φαγητό ή να χρησιμοποιείς ρολό κουζίνας και να πετάς το χρησιμοποιημένο χαρτί αμέσως μετά τη χρήση. Άλλο ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας, ήταν ότι και τα κινητά λειτουργούν ως καλοί μεταφορείς μικροβίων εντός της κουζίνας. Οπότε όταν μπαίνεις για να… δημιοργήσεις, άσε το κινητό στην άκρη.

Διαβάστε επίσης

Βαρεθήκατε το πρωινό σας γεύμα; Πάρτε ιδέες απ’ όλο τον κόσμο

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και εφήβων νοσηλεύτηκε, αλλά δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση

ΗΠΑ: «Όχι» σε τρίτη δόση εμβολίου λένε κορυφαίοι επιστήμονες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.