Έρπης: Τελικά μεταδίδεται ή όχι με το στοματικό σεξ

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2) είναι ένας από τους πολλούς τύπους έρπητα. Η μετάδοση μόνο μέσω του στοματικού σεξ είναι σπάνια αλλά το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό, αν και είναι δυνατό να αποκτήσει κάποιος τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής.

Ο HSV-2 προκαλεί βλάβες, όπως πληγές και φουσκάλες, στο δέρμα. Ο ιός μεταδίδεται μέσω επαφής από δέρμα σε δέρμα και η μετάδοση μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν ένα άτομο δεν έχει ορατές βλάβες.

Αυτός ο τύπος μολυσματικού παράγοντα είναι η κύρια αιτία του έρπητα των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αν και είναι σπάνιο να μολυνθεί κάποιος με τον ιό HSV-2μέσω του στοματικού σεξ, ο ιός του έρπητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της οδού των γεννητικών οργάνων. Τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Ο HSV-2 μεταδίδεται μέσω στοματικού σεξ;

Ο HSV-2 μεταδίδεται μέσω της κολπικής ή πρωκτικής επαφής και λιγότερο συχνά μέσω του στοματικού σεξ, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ.

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) είναι μια διαφορετική μορφή έρπητα που εξαπλώνεται πιο συχνά μέσω της στοματικής σεξουαλικής επαφής από τον HSV-2, σύμφωνα με μια παλαιότερη έρευνα.

Ο HSV-2 μεταδίδεται όταν μολυσμένες με τον ιό περιοχές του δέρματος έρχονται σε επαφή με μια βλεννογόνο μεμβράνη, ένα υγρό στρώμα που επενδύει ορισμένα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου, του πρωκτού και του στόματος.

Επειδή το στόμα είναι μια περιοχή επενδεδυμένη με βλεννογόνο μεμβράνη, ο HSV-2 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του στοματικού σεξ.

Εάν η περιοχή των γεννητικών οργάνων ενός ατόμου με HSV-2 έρθει σε φυσική επαφή με τη βλεννογόνο μεμβράνη του στόματος ενός άλλου ατόμου, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο νευρικό σύστημα και να οδηγήσει σε στοματικό έρπητα.

Ομοίως, ο HSV-2 μπορεί να περάσει από το στόμα ενός ατόμου που το μεταφέρει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ενός άλλου ατόμου ως αποτέλεσμα του στοματικού σεξ.

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλους να αποκτήσουν HSV-2 μέσω στοματικού σεξ, όπως:

  • άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά που έχουν HIV
  • άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία θεραπεία
  • άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά από μεταμόσχευση οργάνου
  • άτομα με αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως ο λύκος

HSV-1 και στοματική μετάδοση

Οι ιοί του έρπη HSV-1 και HSV-2 περνούν από άτομο σε άτομο με διαφορετικούς τρόπους.

Ο ιός HSV-1 προκαλεί στοματικό έρπητα. Συνήθως μεταδίδεται με το φιλί ή με τη χρήση κοινών σκευών .

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποκτήσει στην παιδική ηλικία τους ηλικία τον απλό έρπη μέσω φιλιών με μέλη της οικογένειας και φίλους.

Λιγότερο συχνά, ο HSV-1 μπορεί να μεταδοθεί στους βλεννογόνους της γεννητικής περιοχής μέσω επαφής με το στόμα κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.

Διαβάστε επίσης

Ο μέσος όρος ερωτικών συντρόφων: Γιατί έχει σημασία και ποιοι λένε ψέματα

Όταν το σεξ κάνει κακό στα μάτια

Πρώτο ραντεβού: 30 ακαταμάχητες ιδέες για να σπάσει ο πάγος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.