Όταν το σεξ κάνει κακό στα μάτια

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα μάτια με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βλάψει μόνιμα την όραση.

«Πολλά συνηθισμένα νοσήματα του σεξ μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια και την όραση. Αυτό οφείλεται στις κακές συνήθειες που πολλοί υιοθετούν στη διάρκεια του σεξ, αλλά και στο ότι πολλοί είναι φορείς σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων χωρίς να το γνωρίζουν», αναφέρει ο χειρουργός – οφθαλμίατρος δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School.

7 σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να μολύνουν τα μάτια 

  1. Έρπης: Οι δύο κύριοι τύποι ερπητοϊών, ο HSV-1 και ο HSV-2 (που προκαλούν τον επιχείλιο έρπη και τον έρπη των γεννητικών οργάνων αντίστοιχα), μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών. «Η μόλυνση από ερπητοϊό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ουλή στον κερατοειδή χιτώνα ή στον δακρυϊκό πόρο, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή ακόμα και τύφλωση», αναφέρει ο δρ Κανελλόπουλος. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στα μάτια είτε με άμεση επαφή με τα υγρά των γεννητικών οργάνων, είτε με τα μολυσμένα χέρια. Για την προστασία από τους ερπητοϊούς είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού και το καλό πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά από κάθε σεξουαλική επαφή. Αν ο σύντροφος έχει ενεργό λοίμωξη πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με την πληγή.
  2. Σύφιλη: Η σύφιλη προκαλείται από βακτήρια τα οποία μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Μάλιστα, τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Η σύφιλη μπορεί να επηρεάσει πολλές δομές των ματιών: τον επιπεφυκότα, τον κερατοειδή χιτώνα, τα βλέφαρα, τον ραγοειδή χιτώνα τον σκληρό χιτώνα (το λευκό τμήμα του ματιού), το οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
    Η οφθαλμική σύφιλη μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στην όραση, όπως θόλωση, πόνο και ξηρότητα.
  3. Βλεννόρροια: Η βλεννόρροια μπορεί να μολύνει τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, τον λαιμό και τα μάτια και συνήθως μεταδίδεται από ερωτικούς συντρόφους με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Μεταδίδεται από τα σωματικά υγρά ή από τα μολυσμένα χέρια. Η μόλυνση των ματιών μπορεί να εκδηλωθεί με επιπεφυκίτιδα, με πυώδη εκκρίματα.
  4. Ηπατίτιδα Β: Το σεξ χωρίς προφυλάξεις αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση και του ιού HBV που προκαλεί ηπατίτιδα Β. Η νόσος αφορά κυρίως το ήπαρ, αλλά μπορεί να έχει και οφθαλμικές εκδηλώσεις, όπως φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς, του οπτικού νεύρου και/ή του ραγοειδούς χιτώνα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί παροδική παράλυση του λεγόμενου κοινού κινητικού νεύρου, το οποίο ελέγχει τις κινήσεις των ματιών.
  5. Οξυτενή κονδυλώματα: Προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Τα μάτια μπορεί να μολυνθούν με την άμεση επαφή των ματιών με τα κονδυλώματα κατά το στοματικό σεξ ή με την επαφή των ματιών με τα μολυσμένα χέρια. Ο ιός προκαλεί θηλώματα στα βλέφαρα και μακροχρόνιο ερεθισμό της επιφάνειας του ματιού.
  6. HIV λοίμωξη: Υπολογίζεται ότι σχεδόν 8 στους 10 φορείς του ιού HIV που προκαλεί το aids, θα χρειασθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους θεραπεία για οφθαλμολογικό πρόβλημα. Η πιο συχνή οφθαλμική επιπλοκή της HIV/AIDS λοίμωξης είναι η φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα από τον κυτταρομεγαλοϊό (αμφιβληστροειδίτιδα από CMV). Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά συνηθισμένος και στους υγιείς ανθρώπους είναι αβλαβής. Στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όμως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αμφιβληστροειδίτιδα, με αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και τύφλωση.
  7. Φθειρίαση του εφηβαίου. Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων είναι παράσιτα που θεωρητικώς αναπτύσσονται μόνο στην ηβική περιοχή. Ωστόσο μπορεί να εξαπλωθούν σε κάθε τμήμα του σώματος με τριχοφυΐα, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων και των φρυδιών. Στα μάτια το παράσιτο προκαλεί μακροχρόνιο κνησμό και αίσθημα καύσου.
    Ευτυχώς, οι ψείρες μπορούν να αντιμετωπιστούν και δεν μεταδίδουν άλλα νοσήματα.

Πρόληψη

Για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και των πιθανών επιπτώσεων στην όραση, είναι απαραίτητη «η προσεκτική επιλογή των ερωτικών συντρόφων και η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων σε κάθε σεξουαλική επαφή».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.