Ο μέσος όρος ερωτικών συντρόφων: Γιατί έχει σημασία και ποιοι λένε ψέματα

Πολλές φορές, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, τα ζευγάρια θέλουν να μάθουν τον ακριβή αριθμό των προηγούμενων εραστών του/της συντρόφου. Βέβαια το αν και το κατά πόσο η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αληθινή, σηκώνει μεγάλη συζήτηση…

Έρευνα εταιρείας προϊόντων ομορφιάς σε πάνω από 2.000 άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ζήτησε το λεπτομερές σεξουαλικό τους ιστορικό, θέλοντας να διαπιστώσει τον μέσο όρο των συντρόφων τους, αλλά και τυχόν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Είναι γνωστό πως η εναλλαγή συντρόφων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). «Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση της τάξης του 30-35% στα ΣΜΝ, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων», επισημαίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος M.D. Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.

«Οι νεότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη τάση πειραματισμού και θέλουν να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε ποτέ ότι η χρήση του προφυλακτικού είναι παραπάνω από απαραίτητη και αναγκαία, καθώς «φρενάρει» την εξάπλωση των αφροδίσιων νοσημάτων, κάποια από τα οποία είναι πιθανό να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις».

Το ζήτημα με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ότι δεν εμφανίζουν πάντα συμπτώματα και ότι η μετάδοσή τους μπορεί να γίνει και από φαινομενικά υγιή άτομα, τα οποία πιθανότατα δεν γνωρίζουν, καν, ότι είναι μολυσμένα.

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων ποικίλλει ανά περιοχή και ότι δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε «κανονικό» ή «φυσιολογικό».

Πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι ο μέσος όρος ερωτικών παρτενέρ είναι 7,2. Οι κάτοικοι της Λουιζιάνας ανέφεραν κατά μέσο όρο 15,7 σεξουαλικούς συντρόφους, ενώ της Γιούτας 2,6. Όμως στη Γιούτα πάνω από το 62% των κατοίκων είναι μέλη μιας αίρεσης, η οποία προωθεί την αποχή από το σεξ μέχρι την τέλεση του γάμου.

Διαφορές, πάντως, έχει και ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ο μέσος όρος είναι επτά, στη Γαλλία δέκα, αλλά στην Ιταλία 5,4 ερωτικοί σύντροφοι. Στο 6,2 ο μέσος όρος των σεξουαλικών συντρόφων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι άνδρες και οι γυναίκες στην Αμερική τείνουν να συμφωνούν, αναφέροντας τους αντίστοιχους 7,6 και 7,5 συντρόφους ως τον ιδανικό αριθμό.

Ροζ αποκαλύψεις

Σε ποιο σημείο πρέπει, όμως, κάποιος να συζητά το σεξουαλικό του ιστορικό με τον σύντροφό του;

Πάνω από το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι είναι σκόπιμο να κάνει αυτή τη συζήτηση τον πρώτο μήνα της σχέσης. Το 81% πιστεύει ότι είναι κάτι, για το οποίο πρέπει να μιλήσει τους πρώτους οκτώ μήνες.

«Είναι σημαντικό να μοιράζεστε το σεξουαλικό σας ιστορικό νωρίς. Χωρίς φόβο και χωρίς ντροπή. Το να λέτε ότι έχετε ή όχι κάποιο ΣΜΝ είναι σημαντικό. Είναι, επίσης, σημαντικό να επισκέπτεστε τον ειδικό γιατρό, πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών με νέο/νέα σύντροφο. Μπορεί να φαντάζει τρομακτικό να μιλάτε για το σεξουαλικό σας ιστορικό νωρίς σε μια σχέση, αλλά, όσο πιο γρήγορα μιλάτε για αυτό, τόσο το καλύτερο», λέει ο κ. Ρόκκας.

Η έρευνα ανέλυσε ακόμη και τα κατά συνθήκη ψεύδη των φύλων, αναφορικά με τους πόσους παρτενέρ είχαν στη ζωή τους. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι άνδρες ανεβάζουν το νούμερο και ότι οι γυναίκες το μειώνουν.

Ειδικότερα το 41,3% των ανδρών και το 32,6% των γυναικών παραδέχτηκαν ότι λένε ψέματα για το «ροζ» παρελθόν τους. Ωστόσο το 5,8% των γυναικών και το 10,1% των ανδρών παραδέχτηκαν τόσο αύξηση, όσο και μείωση του αριθμού, ανάλογα με την περίσταση.

Οι ερευνητές, που επεξεργάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας, λένε ότι είναι απόλυτα κατανοητό το γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πουν ψέματα για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Όπως λένε: «Οι ξεπερασμένες κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν τους άνδρες να πιστέψουν ότι πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό τους, για να φαίνονται πιο «εντυπωσιακοί».

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να μειώσουν τον αριθμό τους, για να μην τις θεωρήσουν «εύκολες».

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σεξουαλικό σας ιστορικό είναι αυστηρά προσωπική σας υπόθεση. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται πιεσμένος να συμμορφώνεται με τα πρότυπα της κοινωνίας ή οποιουδήποτε συγκεκριμένου ατόμου».

Παράγοντες κινδύνου για ΣΜΝ

Όπως αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας, όποιος είναι σεξουαλικά ενεργός, θεωρητικά είναι εκτεθειμένος σε κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι παράγοντες, που αυξάνουν τον συγκεκριμένο κίνδυνο, είναι:
 • Σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Κολπική ή πρωκτική διείσδυση από μολυσμένο σύντροφο, που δεν φοράει προφυλακτικό ή το χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο.
 • Το στοματικό σεξ μπορεί να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο, αλλά οι ασθένειες είναι δυνατό να μεταδοθούν, όταν αυτό γίνεται χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
 • Η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.
 • Όταν κάποιος έχει νοσήσει ήδη από ένα ΣΜΝ, η μόλυνση από ένα άλλο είναι ευκολότερη.
 • Κατάχρηση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών ουσιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε απερίσκεπτη σεξουαλική συμπεριφορά.

Κανόνες πρόληψης για ασφαλές σεξ

 • Μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τα προφυλακτικά.
 • Εφόσον χρησιμοποιούμε λιπαντικό, αυτό πρέπει να είναι πάντα με βάση το νερό.
 • Δεν μοιραζόμαστε πετσέτες ή εσώρουχα.
 • Ούρηση πάντα μετά τη σεξουαλική πράξη.
 • Πλενόμαστε με νερό πριν από τη συνουσία, αλλά οπωσδήποτε και μετά.
 • Ενημερωνόμαστε από τον γιατρό μας για το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β (τρεις δόσεις).
 • Αποφεύγουμε το υπερβολικό αλκοόλ πριν από το σεξ ή το σεξ με άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε επίσης

COVID-19: Προκαλεί και στυτική δυσλειτουργία

Η σεξουαλική διαστροφή κρύβει συναισθηματική διαταραχή;

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.