Αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο ανακούφισης των ενοχλημάτων του τοκετού. Παρ΄όλα αυτά, σχεδόν πάντα υπάρχει από τη μέλλουσα μανούλα το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρέπει ή όχι να κάνει επισκληρίδιο αναλγησία.
Επιτυγχάνεται με ένεση αναισθητικού στο χώρο της σπονδυλικής στήλης που περιβάλει το νωτιαίο μυελό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει παράλυτη η γυναίκα.
Χρειάζεται περίπου 30- 40 λεπτά. Επειδή αργεί να δράσει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τελικό στάδιο του τοκετού.
Πώς γίνεται η επισκληρίδιος στον φυσιολογικό τοκετό;
“Η επισκληρίδιος γίνεται με τη βοήθεια αναισθησιολόγου και ειδικού αποστειρωμένου εξοπλισμού ατομικής χρήσης¨, μας λένε από το Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας All4Baby.
Κατά τη διάρκεια του τοκετού σας και εφόσον το επιθυμείτε, ή προκύψει ανάγκη μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε επισκληρίδιο με τη βοήθεια του αναισθησιολόγου εντός μιας ειδικά εξοπλισμένης μαιευτικής κλινικής. Ο αναισθησιολόγος θα σας ζητήσει να καθίσετε σε μια συγκεκριμένη θέση, τη λεγόμενη εμβρυϊκή στάση. Κουλουριάζοντας το σώμα σας είτε καθιστή είτε ξαπλωμένη στο αριστερό σας πλάι.
Πριν την έναρξη της διαδικασίας η μαία σας θα σας τοποθετήσει ορό για επαρκή ενυδάτωση πριν και μετά την διενέργεια της επισκληριδίου.
O ρόλος του αναισθησιολόγου
Ο αναισθησιολόγος καθαρίζει την πλάτη σας και σας τοποθετεί σε κατάλληλη στάση έτσι ώστε να είναι δυνατή η ψηλάφηση των μεσοσπονδύλιων διαστημάτων στην περιοχή της μέσης σας, από όπου και θα εισαχθεί ο επισκληρίδιος καθετήρας.
Αρχικά σας δίνετε στην περιοχή τοπική αναισθησία σε ενέσιμη μορφή για να μουδιάσει το δέρμα και να είναι λιγότερη η αίσθηση του τσιμπήματος της βελόνης.
Στην συνέχεια ο αναισθησιολόγος στοχεύει την περιοχή εισαγωγής και εφαρμόζει πίεση σταθερά στη βελόνη μέχρι τον επισκληρίδιο χώρο. Η τοποθέτηση του επισκληρίδιου καθετήρα, που μοιάζει με λεπτή κλωστή, μπορεί να γίνει μέσω αυτής της βελόνης. Η πρώτη δοκιμαστική δόση δίνεται στο σώμα για τον έλεγχο της αντίδρασης και της σωστής τοποθέτησης ή διοχέτευσης του φαρμάκου.
Η πίεση και οι σφίξεις σας ελέγχονται τακτικά και το ίδιο συμβαίνει και με την καρδιά του μωρού σας.
Ο καθετήρας της επισκληριδίου κολλάει με ειδικά πλαστέρ στην πλάτη σας και μένει σταθερά τοποθετημένος για την ανάγκη χορήγησης επαναληπτικών δόσεων.
Μετά το τέλος της διαδικασίας αυτής θα σας ζητηθεί να επανέλθετε σε ανάσκελη θέση. Και να διατηρήσετε τα πόδια σας σε ευθεία για 5-7 λεπτά από την ώρα χορήγησης της κανονικής δόσης επισκληριδιου. Τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω του καθετήρα είναι οπιοειδή-ναρκωτικά αναλγητικά(για γρηγορότερη δράση και μείωση του ρίγους) και τοπικά αναισθητικά για μεγαλύτερη διάρκεια.
Η κάθε δόση χρειάζεται από 3 έως και 10 λεπτά να δράσει ικανοποιητικά στο σώμα ανάλογα με το φάρμακο και το διάλυμα που σας χορηγείται.
Τα οφέλη
Η γυναίκα δεν πονά κατά τις συσπάσεις, τις αισθάνεται όμως και μπορεί να «σπρώξει» αποτελεσματικά συμμετέχοντας με πολύ ενεργητικό τρόπο στον τοκετό.
Επιπλέον, αν για κάποιους λόγους (εμβρυϊκή δυσφορία, δυστοκία κ.ά.) αποφασισθεί να γίνει είτε εμβρυουλκία (βεντούζα) είτε καισαρική τομή, τότε η έγκυος είναι ουσιαστικά έτοιμη και δεν χρειάζεται παρά μόνο επιπλέον δόση φαρμάκου χωρίς περαιτέρω επεμβάσεις.
Τα μειονεκτήματα
Στα αρνητικά της μεθόδου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι επεμβατική και αυτό αγχώνει λίγο περισσότερο την ασθενή. Ο σπάνιος και ελαφρύς τραυματισμός ενός νεύρου ή της μήνιγγας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή/και ζάλη. Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι μικρό τρέμουλο ή και κνησμός.
Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι με την επισκληρίδιο η αρτηριακή πίεση της γυναίκας πέφτει (γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στην προεκλαμψία) προκαλώντας επιβράδυνση των καρδιακών παλμών του εμβρύου. Για να προληφθεί αυτό χορηγούνται ενδοφλεβίως υγρά στη γυναίκα πριν την αναισθησία.
Η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με ανατομική ανωμαλία ή τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.