Πείτε αντίο στον ανήσυχο ύπνο, εφαρμόζοντας 5 μικρά μυστικά

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, τα επίπεδα ενέργειας και την καθημερινή λειτουργία σας.

Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε δεν είστε μόνοι. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να αισθάνονται καλά, ξεκούραστοι και με ενέργεια.

Εάν οι ανήσυχες νύχτες έχουν γίνει ο κανόνας για εσάς, το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε τον ύπνο είναι να παρατηρήσετε τον τρόπο ύπνου σας.

Σύμφωνα με την δρ Stacy M. Peterson, σημειώστε πόσες ώρες κοιμάστε κάθε βράδυ, ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στον ύπνο σας ή την έλλειψη αυτού, πόσο ξεκούραστοι αισθάνεστε το επόμενο πρωί και πόση ενέργεια έχετε όλη την ημέρα.

Αφού παρατηρήσετε τα πρότυπα ύπνου σας για μία έως δύο εβδομάδες, δοκιμάστε τις παρακάτω στρατηγικές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Ελαχιστοποιήστε το φως και τον ήχο

Αυτοί οι δύο περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του ύπνου σας. Το σκοτάδι προκαλεί τον εγκέφαλό σας να απελευθερώνει μελατονίνη για ένα χαλαρωτικό,  αποτέλεσμα. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στο φως πριν τον ύπνο. Ακόμα και το φως από τον υπολογιστή, την τηλεόραση ή άλλες συσκευές σας μπορεί να σας δυσκολεύει να αποκοιμηθείτε.

Απαγορεύστε αυτές τις συσκευές από την κρεβατοκάμαρά σας και δημιουργήστε έναν σκοτεινό χώρο χρησιμοποιώντας αποχρώσεις συσκότισης ή μάσκα ματιών. Ο θόρυβος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμάστε. 

Νιώστε άνετα

Οι ενήλικες περνούν περίπου το ένα τρίτο της ζωής τους κοιμισμένοι, οπότε αξίζει να επενδύσετε σε κρεβάτι που σας ανακουφίζει  και σας χαλαρώνει. Πριν ανεβείτε στο κρεβάτι, δοκιμάστε να κατεβάσετε τον θερμοστάτη σας μερικούς βαθμούς. Η θερμοκρασία του  μειώνεται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και η διατήρηση του δωματίου σας στην ψυχρή πλευρά θα βοηθήσει σε αυτή τη φυσική πτώση της θερμοκρασίας.

Κρατήστε μια ρουτίνα

Όπως τα παιδιά, οι ενήλικες κοιμούνται καλύτερα όταν έχουν ρουτίνα για ύπνο. Κάνοντας το ίδιο πράγμα πριν πέσετε στο κρεβάτι κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία του σώματός σας για ξεκούραση και να ρυθμίσει τον εγκέφαλό σας για ύπνο. Παραμείνετε σε δραστηριότητες που προωθούν τη χαλάρωση, όπως απαλό τέντωμα ή διαλογισμό.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το πώς χειρίζεστε το άγχος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά σας να ξαπλώσετε και να μείνετε κοιμισμένοι. Το άγχος, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Εάν το απασχολημένο μυαλό σας, σας κρατάει ξύπνιο τη νύχτα, δοκιμάστε να ασκήσετε τεχνικές διαχείρισης άγχους πριν πάτε για ύπνο. Πειραματιστείτε με αρωματοθεραπεία, βαθιά αναπνοή ή διαλογισμό.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι

Εάν βρεθείτε ξαπλωμένος στο κρεβάτι τονίζοντας την αδυναμία σας να κοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι που θα προάγει τη χαλάρωση. Αυτό μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή μια τεχνική χαλάρωσης. Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε υπνηλία, επιστρέψτε στο κρεβάτι.

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Ακόμα κι αν κοιμάστε ήδη ήσυχα, αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν. Εάν δεν έχετε αρκετό ύπνο, συνεχίστε να χρησιμοποιείτε αυτές τις προτάσεις έως ότου κοιμηθείτε.

Πηγή: mayoclinic

Διαβάστε επίσης 

Ο ύπνος βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού

Μεσημεριανός ύπνος: Πόση ώρα και πότε είναι πραγματικά ωφέλιμος

Το μέγεθος της κόρης των ματιών δείχνει πόσο έξυπνος είστε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.