Πολλές φορές η αποτρίχωση με ξυραφάκι, χαλάουα, ακόμη και κρέμες μπορεί να προκαλέσουν μια επιφανειακή λοίμωξη στον τριχικό θύλακα, λόγω του ότι η τρίχα εγκλωβίζεται στο δέρμα, τη θυλακίτιδα.
Η θυλακίτιδα είναι μια κοινή δερματική πάθηση που συμβαίνει όταν οι θύλακες των τριχών φλεγμαίνουν. Εκδηλώνεται ξαφνικά σε διάφορα σημεία του δέρματος, όπως το πρόσωπο, οι μηροί, οι μασχάλες ή το τριχωτό της κεφαλής και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Ανάλογα με τον τύπο της (επιφανειακή ή εν τω βάθει) χαρακτηρίζεται ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Περισσότερο επιρρεπείς στην συχνή εμφάνιση θυλακίτιδας είναι τα παιδιά, οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.
Αίτια
Τα αίτια για τη θυλακίτιδα είναι πάρα πολλά, με τα πιο συχνά να είναι:
- Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus): Ένα βακτήριο, που ενώ βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα μας και δε δημιουργεί προβλήματα, μπορεί κάτω από ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα και φλεγμονές στους θύλακες των τριχών.
- Η έντονη εφίδρωση μπορεί να συμβάλει στην έξαρση της θυλακίτιδας.
- Το ξύρισμα. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που προκαλούν θυλακίτιδα είναι η αποτρίχωση με το ξυράφι, αλλά και το τσιμπιδάκι. Ο τραυματισμός του δέρματος σε αυτές τις μεθόδους, δημιουργει το κατάλληλο περιβάλλον για να εισχωρήσουν μικρόβια.
- Μύκητες, ιοί και βακτήρια. Αν και μπορεί να ευθυνόμαστε εμείς σε κάποιες περιπτώσεις για τη θυλακίτιδα, την πραγματική δουλειά κάνουν οι μικροοργανισμοί που ζουν πάνω στο δέρμα μας και είναι βλαβεροί αν εισέλθουν βαθύτερα σε αυτό.
- Το χαμηλό ανοσοποιητικό είναι μία αιτία για τη θυλακίτιδα. Το δέρμα μας δέχεται επιθέσεις και μικροτραυματισμούς συνεχώς. Όσο το ανοσοποιητικό μας είναι δυνατό, οι επιθέσεις αυτές αντιμετωπίζονται χωρίς να τα καταλαβαίνουμε. Μόλις, όμως, εξασθενήσει είναι πιθανό να προκληθούν λοιμώξεις, όπως η θυλακίτιδα.
- Τέλος, η ελλιπής υγιεινή, τα στενά ρούχα και η χρήση προϊόντων περιποίησης που φράζουν τους πόρους του δέρματος είναι πιθανό να οδηγήσουν στην εμφάνιση θυλακίτιδας.
Θυλακίτιδα – Συμπτώματα
Τα απλά συμπτώματα της θυλακίτιδας είναι σπυράκια κόκκινου χρώματος και μικρού μεγέθους τα οποία εμφανίζονται γύρω από το επίκεντρο της τρίχας. Η περιοχή παρουσιάζει ερεθισμό, τη νιώθετε πιο ευαίσθητη και μπορεί να παρατηρήσετε και πύον.
Η παραπάνω είναι μια τυπική περίπτωση θυλακίτιδας, που είναι πολύ πιθανό να περάσει μόνη της με απλή φροντίδα, όπως διατήρηση της περιοχής καθαρής και ενυδατωμένης, χωρίς πρόσθετα χημικά ή ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα.
Ενδέχεται, όμως, να πάσχετε και από βαθιά θυλακίτιδα, η οποία είναι πιο έντονη. Για την ακρίβεια, σε αυτή την περίπτωση, το πρήξιμο είναι πολύ έντονο, απλώνεται σε μεγαλύτερη περιοχή και πονάει αρκετά όταν το ακουμπάτε. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει πύον στην κορυφή.
Αρκετοί προσπαθούν να «σπάσουν» τη φυσαλίδα με το πύον για να αποσυμπιέσουν την περιοχή και να μειώσουν τον πόνο. Ενώ φαίνεται να βοηθά στιγμιαία, συνήθως προκαλέι ακόμη μεγαλύτερη φλεγμονή στην περιοχή, αλλά και γύρω από αυτήν με ακόμη περισσότερο οίδημα και πόνο. Αποφύγετε εντελώς αυτήν την πρακτική, όσο εθιστική κι αν είναι, και επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να λάβετε θεραπευτική αγωγή.
Τρόποι αντιμετώπισης θυλακίτιδας
Οι τρόποι αντιμετώπισης της απλής θυλακίτιδας περιλαμβάνουν την εφαρμογή κομπρέσας με λευκό ξύδι και τη χρήση πάγου για ανακούφιση των συμπτωμάτων. Παράλληλα με τον σωστό καθαρισμό της περιοχής, την αποφυγή συνθετικών ρούχων και τη διακοπή χρήσης ξυραφιού – τουλάχιστον μέχρι να θεραπευτεί η περιοχή – η εφαρμογή ενός ήπιου αντισηπτικού θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά σπυράκια της θυλακίτιδας.
Στις πιο βαθιές περιπτώσεις θυλακίτιδας η επίσκεψη σε δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει είτε κάποιες αντιβιοτικές κρέμες, είτε αντιβίωση για λήψη από το στόμα και κάποια προϊόντα καθημερινής περιποίησης κατάλληλα για την περίπτωση.
Σε πολύ σπάνιες και δύσκολες περιπτώσεις θυλακίτιδας, ίσως χρειαστεί η διάνοιξη των κύστεων από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η θυλακίτιδα, όπως αναφέραμε δεν αποτελεί κίνδυνο για τη συνολική υγεία, αλλά είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματός μας να την προλαμβάνουμε και να τη θεραπεύουμε.
Photo Shutterstock