Δείτε πώς να υπολογίσετε την καύση λίπους με βάση τον καρδιακό σας ρυθμό

Όταν μιλάμε για καύση λίπους, απώλεια βάρους και σωματική άσκηση, ίσως πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό και πως τον υπολογίζουμε.

Ο υπολογισμός του καρδιακού σας παλμού που καίει λίπος είναι πιο απλός από ό, τι αγούγετε και σίγουρα αξίζει την προσπάθεια.

Είτε είστε φανατικός οπαδός της προπόνησης HIIT που κάνει την καρδιά σας να χτυπά σαν τρελή, είτε προτιμάτε μία σταθερή προπόνηση με επίκεντρο την αντοχή, καλό είναι να γνωρίζετε τον καρδιακό σας ρυθμό που καίει λίπος.

Δείτε πώς μπορείτε να υπολογίσετε τον καρδιακό σας ρυθμό για καύση λίπους

Ο υπολογισμός του καρδιακού παλμού που καίει λίπος απαιτεί κάποια μαθηματικά. Το πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός του μέγιστου καρδιακού σας παλμού (MHR), τον οποίο μπορείτε να υπολογίσετε αφαιρώντας την ηλικία σας από το 220. Αν π.χ. είστε 30 ετών, τότε η μέγιστη καρδιακή συχνότητά σας είναι: 220 – 30 = 190 παλμοί ανά λεπτό.

Μόλις βρείτε το MHR σας, μπορείτε να εντοπίσετε τη ζώνη καύσης λίπους, η οποία συνήθως κυμαίνεται από 60% έως 70% του MHR. Αυτή η ζώνη είναι όταν το σώμα σας χρησιμοποιεί κυρίως το λίπος ως πηγή καυσίμου. Για να βρείτε το εύρος των καρδιακών παλμών που καίνε λίπος, πολλαπλασιάστε το MHR με 0,6 και 0,7.

Π.χ. αν η μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα είναι 190 παλμοί τότε θα πρέπει να ασκείστε ανάμεσα στους:

190 x 0.6 = 114 παλμούς ανά λεπτό και
190 x 0.7 = 133 παλμούς ανά λεπτό.

Δείτε εδώ αναλυτικό πίνακα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τον υπολογισμό του καρδιακού παλμού

Αυτονόητο είναι ότι όσοι ασκούνται στα όρια τους και οι ασκούμενοι μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για τους καρδιακούς παλμούς.

Μόλις μάθετε τον καρδιακό σας ρυθμό για καύση λίπους, ξεκλειδώνετε τις δυνατότητες των προπονήσεών σας. Διατηρώντας τον καρδιακό σας ρυθμό εντός της ζώνης καύσης λίπους κατά τη διάρκεια των ασκήσεων cardio, μεγιστοποιείτε την αποτελεσματικότητα της καύσης θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάψετε περισσότερο λίπος σε λιγότερο χρόνο, κάνοντας τις προπονήσεις σας όχι μόνο πιο αποτελεσματικές αλλά και πιο αποδοτικές από άποψη χρόνου.

Η κατανόηση του καρδιακού σας παλμού που καίει λίπος σας δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε τις προπονήσεις σας στους στόχους φυσικής σας κατάστασης. Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος είτε να ενισχύσετε την αντοχή σας, η διατήρηση του καρδιακού σας παλμού στη ζώνη καύσης λίπους διασφαλίζει ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Αν και οποιοσδήποτε τύπος άσκησης δυναμώνει την καρδιά, ορισμένα στυλ προπόνησης επιταχύνουν την καύση λίπους.
Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) βρίσκεται στο επίκεντρο από αυτή την άποψη, με διαστήματα έντονης προσπάθειας που ακολουθούνται από σύντομες περιόδους αποκατάστασης. Το HIIT όχι μόνο εκτοξεύει στα ύψη τον καρδιακό σας ρυθμό κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά τον διατηρεί επίσης σε υψηλό επίπεδο μετά την άσκηση.

Οι προπονήσεις cardio σε σταθερή κατάσταση, όπως γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ, διατηρούν αυξημένο καρδιακό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεσμεύοντας πολλές μυϊκές ομάδες και μεγιστοποιώντας την καύση θερμίδων για βέλτιστα αποτελέσματα απώλειας λίπους.

 

Διαβάστε επίσης

Επίμονη ζάλη: Όταν νιώθετε πως χάνετε την ισορροπία σας

Αποσύρεται το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.