Φρούτα και λαχανικά: Το λάθος που κάνουμε στη συντήρησή τους

Η συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι να βάζουμε φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο, είναι φαινομενικά καλή για τη συντήρησή τους, ωστόσο μερικές φορές έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), αν τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζετε μοιάζουν να χαλάνε ή να χάνουν τη γεύση τους πολύ γρήγορα, ίσως η συντήρηση τους δεν είναι σωστή.

Κατ’ αρχάς, φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί. Και αυτό διότι πολλά φρούτα εκλύουν ένα αέριο (λέγεται αιθυλένιο) που χαλάει τα λαχανικά.

Κάποια φρούτα και λαχανικά δεν υπάρχει πρόβλημα να αποθηκεύονται μαζί στο ψυγείο ενώ για κάποια άλλα είναι σχεδόν απαγορευτικό για τη διάρκεια ζωής τους και την ποιότητά τους, αναφέρει η Martha Stewart.

Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένα φρούτα και λαχανικά καθώς ωριμάζουν παράγουν μια οργανική ένωση που ονομάζεται αιθυλένιο. Αυτό όμως προωθεί την αποσύνθεση άλλων, ευαίσθητων προϊόντων που είναι στο ίδιο μπολ ή στο ίδιο συρτάρι του ψυγείου.

Η σωστή συντήρηση των φρούτων και των λαχανικών, λέει η Stewart, εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα προϊόντα και φυσικά σας γλιτώνει από τη σπατάλη χρημάτων.

Το λάθος που κάνουμε στη συντήρηση

Μήλο με καρπούζι: Διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά το καρπούζι αλλοιώνεται εύκολα από το αιθυλένιο.

Μπανάνα με άλλα φρούτα και λαχανικά: Η μπανάνα δεν πρέπει να αποθηκεύεται μαζί με άλλα φρέσκα προϊόντα, αφού προωθεί τη γρήγορη ωρίμανση και αποσύνθεσή τους.

Κρεμμύδια και πατάτες: Τα κρεμμύδια παράγουν αιθυλένιο σε μικρές ποσότητες που μπορεί να επηρεάσει την γεύση της πατάτας αν το «απορροφήσει». Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά.

Σταφύλια και μάνγκο: Τα σταφύλια είναι πολύ «εύθραυστα και ευαίσθητα» όταν πρόκειται για την αποθήκευσή τους. Τα μάνγκο εκπέμπουν πάρα πολύ αέριο αιθυλένιο και η διαδικασία ωρίμανσης και σήψης συμβαίνει πιο γρήγορα. Εξάλλου, τα λαχανικά με έντονη μυρωδιά δεν είναι για το σταφύλι, αφού το τελευταίο απορροφά τις οσμές εύκολα.

Μερικά φρούτα παράγουν αρκετό αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν και είναι τα εξής: το μήλο, το αχλάδι, το βερίκοκο, η μπανάνα, το ακτινίδιο, το μάνγκο, το ροδάκινο και το δαμάσκηνο.

Προϊόντα, επίσης, ευαίσθητα στο αιθυλένιο είναι τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα καρότα, το μαρούλι και τα φασολάκια.

Διαβάστε επίσης 

Ποια είναι τα φθινοπωρινά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες

Φρούτα πλούσια σε πρωτεΐνη που υποκαθιστούν το κρέας

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.