Γιατί νιώθετε πρήξιμο μετά τη σαλάτα και τι να κάνετε

Ακόμα και η σαλάτα που δεν είναι φορτωμένη με λίπη και υδατάνθρακες, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και φούσκωμα. Ειδικά αν πρόκειται για μία σαλάτα που έχει ωμά λαχανικά.

Γιατί νιώθετε πρήξιμο μετά την κατανάλωση σαλάτας;

Το αίσθημα φουσκώματος μετά την κατανάλωση σαλάτας ή λαχανικών από μόνα τους μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα τα σταυρανθή όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι και να έχετε αέρια εάν τα τρώτε σε μεγάλες ποσότητες ή εάν το σώμα σας δεν τα έχει συνηθίσει.

2. Ωμά λαχανικά

Σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα λαχανικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αφομοιώσουν τα ωμά λαχανικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια.

3. Κατάποση αέρα

Το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από την κατάποση αέρα, κάτι που συμβαίνει όταν τρώτε γρήγορα ή χωρίς να μασάτε πλήρως την τροφή.

4. Τροφικές δυσανεξίες

Μερικά άτομα έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία σε ορισμένα λαχανικά χωρίς να το γνωρίζουν.

Πώς να αποφύγετε το πρήξιμο μετά τη σαλάτα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε αυτό το φούσκωμα:

1. Πίνετε περισσότερο νερό

Το σώμα μας είναι γεμάτο με πεπτικούς χυμούς και η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στη διατήρηση των βέλτιστων ποσοτήτων τους στο σώμα. Επίσης, οποιαδήποτε μορφή διαλυτής ίνας (δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα φρούτα και λαχανικά) προσελκύει νερό. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα πράγματα δεν θα ρέουν στο σώμα σας και θα καταλήξετε με προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια ή πόνο.

2. Φροντίστε να μασάτε πολύ το φαγητό σας

Συχνά, βιαζόμαστε και τρώμε γρήγορα ή τρώμε όσο κινούμαστε. Αφιερώστε όλο το χρόνο σας για να μασάτε σωστά την τροφή σας μέχρι να φτάσει σε μια σχεδόν υγρή σύσταση. Η πέψη ξεκινά από το στόμα σας. Έτσι, εάν δεν αρχίσετε να διασπάτε την τροφή σας στο στόμα, θα γίνει πιο δύσκολο να την χωνέψετε όταν φτάσει στο έντερό σας.

3. Αλλάξτε τον τρόπο που τρώτε

Αλλάξτε αυτά τα εν κινήσει γεύματα με εκείνα όπου κάθεστε άνετα και είστε πιο ήρεμοι. Το άγχος εμποδίζει τις πεπτικές διαδικασίες. Έτσι, εάν τρώτε όταν το σώμα σας δεν είναι προετοιμασμένο για φαγητό, θα οδηγήσει σε κακή πέψη και δυσφορία.

5. Πηγαίνετε για μια μικρή βόλτα ή τεντωθείτε

Αφού φάτε τη σαλάτα σας ή κάποια λαχανικά που ξέρετε ότι μπορεί να σας προκαλέσουν πρήξιμο, μπορείτε να πάτε μία μικρή βόλτα ή να κάνετε ήπια τεντώματα. Κάνοντας οποιαδήποτε μορφή ήπιας προπόνησης μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του εντέρου και στην απελευθέρωση τυχόν παγιδευμένων αερίων.

6. Δοκιμάστε μαγειρεμένα λαχανικά

Κάποια λαχανικά, όταν μαγειρεύονται, διασπώνται ευκολότερα και έτσι η πέψη γίνεται χωρίς πρήξιμο και φούσκωμα.

7. Μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς

Δοκιμάστε να κάνετε ήπιο μασάζ στην κοιλιά σας. Με χαλαρές κυκλικές κινήσεις, μπορείτε να διευκολύνετε τη διέλευση της τροφής μέσω του εντέρου και να μειώσετε την ενόχληση.

Διαβάστε επίσης

Νόσος Πάρκινσον: «Μη μένεις OFF – Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας και εξετάσεις για τη φλεβική νόσο και το χρόνιο πόνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.