Τροφές, με λίγες θερμίδες, που προκαλούν κορεσμό

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως είναι το κρέας, το ψάρι, το αυγό καθώς και τα όσπρια, μας χορταίνουν, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης και τα δημητριακά πρωινού.

«Οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, επιβραδύνοντας τη μεταβολική διαδικασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας τα συναισθήματα πληρότητας και ικανοποίησης να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά», λέει η Jordan Hill, MCD, RD, CSSD, επικεφαλής διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching.

Τροφές οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μυϊκού ιστού και ταυτόχρονα «κόβουν» την όρεξη και συνεπώς την επιθυμία για τσιμπολόγημα.

Σύμφωνα με την Hill,οι τροφές που όταν τις καταναλώνουμε επέρχεται γρηγορότερα ο κορεσμός, είναι:

Ξηροί καρποί

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και ωφέλιμων λιπαρών.

Αγγούρια

Τα αγγούρια αποτελούνται κυρίως από νερό και γι αυτό περιέχουν και μόλις 16 θερμίδες ανά μερίδα. Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής τους αξίας βρίσκεται στους σπόρους και τη φλούδα, γι αυτό καλό είναι να μην τα αφαιρείς.

Μήλα

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες, αλλά και πηκτίνη, η οποία βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και, συνεπώς, της πείνας.

Αβοκάντο

Πλούσιο σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, αρκεί μισό αβοκάντο σε μία φέτα ψωμί για να σε κρατήσει μέχρι το μεσημέρι.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, γεμίζουν το στομάχι, ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα πλήθος βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων.

Λιναρόσπορος

Πλούσια πηγή φυτικών ινών, Ω-3 αλλά και Ω-6 λιπαρών. Αρκεί να προσθέσεις μία κουταλιά της σούπας σε ένα γεύμα για να παρατείνεις το αίσθημα κορεσμού για πολλές ώρες.

Σπόροι τσία

Συνδυάζουν τα Ω-3 λιπαρά, που σύμφωνα με έρευνες προσφέρουν κορεσμό, με την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες. Όχι τυχαία λοιπόν, έχουν μια θέση σε πολλά προγράμματα διατροφής.

Αυγά

Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, θεωρείται ότι βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης για έως 36 ώρες.

Γιαούρτι

Επιλέγοντας γιαούρτι με λιγότερα λιπαρά ή άπαχο, παίρνεις την πρωτεΐνη χωρίς τις θερμίδες.

Σολομός

Συνδυάζει την άπαχη πρωτεΐνη με τα Ω-3 λιπαρά.

Ποπ-κορν

Περιέχει φυτικές ίνες που μας χορταίνουν και περιέχουν λίγες θερμίδες αν τα φτιάξουμε χωρίς βούτυρο ή λάδι. Ένα υγιεινό αλλά πολύ νόστιμο σνακ που μπορεί να αντικαταστήσει τους ξηρούς καρπούς αλλά και τα  μπισκότα.

Διαβάστε επίσης 

Αυτές οι τροφές αυξάνουν το ροχαλητό και επιδεινώνουν την υπνική άπνοια

Μαγγάνιο: Σε ποιες τροφές «κρύβονται» οι μεγαλύτερες ποσότητες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.