Αυτές οι τροφές αυξάνουν το ροχαλητό και επιδεινώνουν την υπνική άπνοια

Οι επεξεργασμένες τροφές, όπως και τα τρόφιμα και τα ροφήματα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι, επηρεάζουν το ροχαλητό και την υπνική άπνοια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην περασμένη εβδομάδα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 14.000 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο ERJ Open Research.

Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για όλα όσα είχαν καταναλώσει τις τελευταίες 24 ώρες και οι ερευνητές με βάση αυτά τα δεδομένα δημιούργησαν τρεις ομάδες:

  • Στην πρώτη ομάδα ήταν όσοι ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή που περιελάμβανε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, τσάι και καφέ.
  • Στην δεύτερη ομάδα, η διατροφή βασιζόταν σε ζωικές πρωτείνες, συμπεριλαμβανομένων γαλακτοκομικών, αυγών, ψαριών, θαλασσινών, κρέατος και ζωικού λίπους.
  • Στην τρίτη ομάδα, τα άτομα ακολουθούσαν μία διατροφή που είχε αρκετές φυτικές ίνες, αλλά περιελάμβανε πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, ροφήματα με ζάχαρη, γλυκά, επιδόρπια και αλμυρά τρόφιμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιορίσουν εάν κάποιος είχε υπνική άπνοια, ρωτώντας για διάφορους παράγοντες, όπως το ροχαλητό, η κούραση, η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία, το φύλο και η περίμετρος της μέσης.

Τροφές και ροχαλητό

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, τα ευρήματα έδειξαν:

  • Τα άτομα που ακολουθούσαν μία υγεινή διατροφή είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπνική άπνοια, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν δίαιτες χαμηλότερες σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Όσοι ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική διατροφή διέτρεχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο.
  • Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο για υπνική άπνοια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τις χαμηλότερες ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα.
  • Η διατροφή φάνηκε επίσης να επηρεάζει περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοιας στις γυναίκες. Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εάν ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα λαχανικά – αλλά είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άνδρες εάν έτρωγαν μια ανθυγιεινή διατροφή.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: Σε ποια θερμοκρασία απορρυθμίζεται το σάκχαρο;

4 προπονήσεις για cardio, αν βαριέστε το τρέξιμο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.