Σνακ που πρέπει να κόψεις γιατί μπλοκάρουν τον μεταβολισμό

Στον σημερινό γρήγορο τρόπο ζωής, τα επεξεργασμένα σνακ έχουν γίνει μια βολική επιλογή για πολλούς. Ωστόσο, κάτω από τις δελεαστικές γεύσεις τους κρύβεται μια πιθανή απειλή για τον μεταβολισμό μας. Ξεδιαλύνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με ορισμένες επεξεργασμένες λιχουδιές, τα αγαπημένα μας σνακ, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μοιράζονται πώς αυτές οι φαινομενικά αθώες επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαταράσσοντας τελικά την ευαίσθητη ισορροπία του μεταβολισμού μας.

Η Krutika Nanavati, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος, αποκαλύπτει τα  σνακ που πρέπει να κόψουμε επειδή προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και διαταράσσουν το μεταβολισμό μας.

Μπάρες

Η Nanavati λέει ότι, οι μπάρες granola, οι μπάρες φρούτων και οι ενεργειακές μπάρες που συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινές επιλογές σνακ μπορεί να μην παρέχουν τόση διατροφική αξία όσο νομίζετε. Προσθέτει ότι έχουν «πρόσθετα σάκχαρα, επεξεργασμένα δημητριακά και τεχνητά γλυκαντικά». Επιπλέον, σημειώνει πώς αυτά τα επεξεργασμένα σνακ μπορούν να βλάψουν το μεταβολισμό μας και να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να  απελευθερώνει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας δυσκολότερη την αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά, χαμηλά σε φυτικές ίνες, μπορούν να επιδεινώσουν τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και τα πεπτικά προβλήματα. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να διαταράξουν τα βακτήρια του εντέρου και να επηρεάσουν τη μεταβολική ισορροπία. Το να προσέχουμε αυτούς τους παράγοντες είναι σημαντικό για τη βέλτιστη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τη συνολική υγεία», λέει.

Κράκερ

Τα  επεξεργασμένα κράκερ, όπως τα κουλούρια, τα τσιπς από πατάτα, καλαμπόκι ή τορτίγια συνήθως περιέχουν  υψηλό νάτριο και ανθυγιεινά λίπη.

Η Nanavati, το επεξηγεί περαιτέρω και λέει:«Όπως τα ζαχαρούχα σνακ, έτσι και τα κράκερ που παρασκευάζονται με επεξεργασμένα δημητριακά δεν έχουν φυτικές ίνες και μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση υπερβολικού νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού και υψηλή αρτηριακή πίεση, επιβαρύνοντας τον μεταβολισμό. Ανθυγιεινά λίπη όπως μερικώς υδρογονωμένα έλαια που βρίσκονται στα κράκερ προάγουν τη φλεγμονή και διαταράσσουν την υγεία του εντέρου, επηρεάζοντας τη συνολική μεταβολική λειτουργία».

Επιδόρπια γιαουρτιού

Τα γιαούρτια εμπλουτισμένα με γεύσεις και γλυκαντικά, ιδιαίτερα αυτά με φρούτα ενέχουν  τον κίνδυνο πρόκλησης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαταραχών των μεταβολικών διεργασιών.

«Ενώ το γιαούρτι μπορεί να είναι θρεπτικό, οι αρωματικές ποικιλίες έχουν συχνά υπερβολικά πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου. Το γιαούρτι χαμηλής ποιότητας με άμυλο μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το γλυκαιμικό φορτίο και να επηρεάσει την πέψη. Για μια πιο υγιεινή επιλογή, δοκίμασε απλό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Διατηρεί τη θρεπτική αξία και προσφέρει απολαυστική γεύση», αναφέρει η Nanavati.

Μαύρη σοκολάτα

Το κακάο είναι γνωστό κυρίως για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Όμως καμιά σοκολάτα, ούτε η μαύρη, δεν αποτελείται μόνο από κακάο. Η ζάχαρη, τα φυτικά λίπη και το βούτυρο είναι τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχονται συνήθως στις σοκολάτες.

Έτσι, ακόμα και η μαύρη σοκολάτα που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να περιέχει 85% κακάο, αποτελείται στο υπόλοιπο ποσοστό της από λίπη και ζάχαρη.

Επιλέγετε σοκολάτες με όσο το δυνατόν περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο που να περιέχουν στέβια ή άλλο γλυκαντικό αντί για ζάχαρη. Επίσης, να είστε αυστηροί στην ποσότητα που καταναλώνετε, λέει η ειδικός.

Φυστικοβούτυρο

Πολλά άτομα το επιλέγουν αυτό το σνακ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη και ιδιαίτερα όσοι αθλούνται. Πρόκειται όμως για ένα επεξεργασμένο προϊόν που μπορεί να περιέχει αλάτι και τρανς λιπαρά. Τα τελευταία παράγονται από το φοινικέλαιο που προστίθεται κατά την επεξεργασία του φυστικοβούτυρου σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα τρανς λιπαρά συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους. Ακόμα, τα φιστίκια που χρειάζονται για την παρασκευή του πρέπει να είναι καβουρδισμένα. Επίσης, οι θερμίδες που περιέχει το φυστικοβούτυρο είναι ιδιαίτερα πολλές, μιας και όλες σχεδόν προέρχονται από λίπη.

Έτσι, η μια κουταλιά της σούπας μπορεί να αποδίδει γύρω στις εκατό θερμίδες.

Αν το θέλετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας, επιλέγετε φυσικό φυστικοβούτυρο με 100% αλεσμένα φιστίκια, μειωμένο σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, λέει η Nanavati.

Διαβάστε επίσης 

10 υγιεινά σνακ με λιγότερες από 200 θερμίδες

Οδηγός για τα πορτοκάλια – Θερμίδες, αποθήκευση, κίνδυνοι και οφέλη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.