Οδηγός για τα πορτοκάλια – Θερμίδες, αποθήκευση, κίνδυνοι και οφέλη

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, με το 109% της ημερήσιας συνιστώμενηες δόσης να βρίσκεται σε ένα μόνο μεγάλο πορτοκάλι. Είναι επίσης καλή πηγή φυλλικού οξέος και θειαμίνης, δύο βιταμινών Β που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος. Ένα μεγάλο πορτοκάλι έχει 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών, γεγονός που το καθιστά τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

Ένα φλιτζάνι πορτοκάλια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, περιέχει:

84,6 θερμίδες
1,69 γραμμάρια πρωτεΐνης
0,2 γρ λίπος
21,2 g υδατάνθρακες
4,32 g φυτικές ίνες
16,8 γρ σάκχαρα
2 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου
0,18 mg σιδήρου
326 mg καλίου
0 mg νατρίου

Τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται εσπεριδίνη, το οποίο είναι ένα βιοφλαβονοειδές που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες που προέρχονται από φλεγμονές, όπως η αρθρίτιδα και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Πιθανά οφέλη για την υγεία από τα προτοκάλια

Είναι περισσότερο γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά τα πορτοκάλια έχουν πολλά διατροφικά προνόμια, όπως:

Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα πορτοκάλια μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να σχηματίσει αντισώματα και να τα φτάσει εκεί που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και ανθυγιεινές συνήθειες όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι υπεριώδεις ακτίνες και τα λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα.

Μείωση της φλεγμονής

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Φρούτα όπως τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης φυτοχημικά που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη μακροχρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν χρήσιμος στη μείωση της φλεγμονής που εμφανίζεται στο σώμα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε λιπαρά και υδατανθράκων, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υγεία της καρδιάς

Οι άνθρωποι που τείνουν να τρώνε περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη

Παρά την κακή φήμη που μπορεί να έχουν τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, τα πορτοκάλια δεν θεωρούνται απαγορευμένα για άτομα με διαβήτη. Η American Diabetes Association περιλαμβάνει εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια στη λίστα με τις σούπερ τροφές για τον διαβήτη, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι αυτά τα φρούτα είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου και φυλλικού οξέος.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών μπορεί να έχουν πιθανά αντιδιαβητικά αποτελέσματα στο σώμα, όπως καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, ευαισθησία στην ινσουλίνη και προφίλ λιπιδίων.

Υγεία των ματιών

Η βιταμίνη C είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των ματιών όπως και άλλα αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ή επιβράδυνσης της εξέλιξης παθήσεων των ματιών όπως ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Τα πορτοκάλια μπορούν σίγουρα να είναι μέρος μιας δίαιτας απώλειας βάρους, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες. Βέβαια εάν τρώτε πορτοκάλια και καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε, τότε δεν θα μπορείτε να χάσετε βάρος.

Πώς να διαλέξετε και πώς να αποθηκεύσετε τα πορτοκάλια

Επιλογή

Τα πορτοκάλια είναι συνήθως διαθέσιμα όλο το χρόνο. Όταν επιλέγετε πορτοκάλια, αναζητήστε αυτά που είναι βαριά για το μέγεθός τους, έχουν σφριγηλή και λεία φλούδα και μυρίζουν αρωματικά. Τα άχρωμα, ελαφριά και άοσμα πορτοκάλια είναι πιθανότατα άγουρα. Επιπλέον, αποφύγετε τα εσπεριδοειδή που έχουν σημάδια σήψης, όπως μαλακές κηλίδες ή ρυτίδες.

Αποθήκευση

Τα πορτοκάλια μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο της κουζίνας για μία έως δύο ημέρες ή στο ψυγείο σε ένα συρτάρι προϊόντων για μία έως δύο εβδομάδες.

Κίνδυνοι για την υγεία από τα πορτοκάλια

Αν και υπάρχουν λίγοι γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση πορτοκαλιών, είναι σημαντικό να μην τρώτε πολλά πορτοκάλια. Τα φυσικά σάκχαρα και το οξύ στα πορτοκάλια μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές.

Για παράδειγμα, άτομα που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια χρόνια πεπτική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει συχνή καούρα (επώδυνη, καυστική ενόχληση στη μέση του θώρακα), μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.

Επίσης, εκείνοι που παίρνουν φάρμακα που δεν πρέπει να λαμβάνονται με εσπεριδοειδή θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν καταναλώσουν πορτοκάλια.

Άτομα που έχουν αιμοχρωμάτωση (μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σιδήρου είναι πολύ υψηλά με επιπτώσεις στην καρδιά, το συκώτι, το πάγκρεας και άλλα) ή υπερκαλιαιμία (ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους καρδιακούς ρυθμούς ή αρρυθμίες) μπορεί επίσης να πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, επειδή μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου και σιδήρου.

Επιπλέον, εάν παίρνετε ορισμένα αντιβιοτικά, φάρμακα χημειοθεραπείας ή β-αναστολείς, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το εάν είναι ασφαλές να τρώτε πορτοκάλια, καθώς η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τον χυμό πορτοκαλιού.

Οι πιθανές παρενέργειες από τα πορτοκάλια περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι από υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C.
  • Κνησμός στο στόμα ή στο λαιμό, που μπορεί να είναι σημάδι αλλεργίας.
  • Επιδείνωση της παλινδρόμησης οξέος.Υψηλό κάλιο στο αίμα εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά.

Διαβάστε επίσης

ΑΣΕΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 775 θέσεις στα νοσοκομεία

Διοικητές νοσοκομείων: Τι θα τους πει σήμερα ο Ά. Γεωργιάδης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.