Taste Atlas: Ντάκος, χωριάτικη σαλάτα και μπουγάτσα στα καλύτερα του κόσμου

Ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και η μπουγάτσα απέσπασαν κορυφαίες διακρίσεις στη μεγάλη ψηφοφορία του Taste Atlas.

Η ελληνική κουζίνα είχε κατακτήσει την δεύτερη θέση στις «τοπ» κουζίνες του πλανήτη από το Taste Atlas.

Στις ειδικές κατηγορίες, η Ελλάδα απέσπασε δυο διακρίσεις που σίγουρα ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στις σαλάτες του κόσμου ο ντάκος ήρθε πρώτος με βαθμολογία 4,62 στα 5 και η χωριάτικη σαλάτα κατέλαβε την 4η θέση με 4,43 στα 5.

Όπως αναφέρει το Taste Atlas, “ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που βασίζεται σε ένα κριθαρένιο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

Συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς όπως Κορωνέικη, Λιανές ή Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.

Αν υπάρχει, μερικές φορές στον ντάκο προστίθεται και κρίταμο (μάραθος). Το πιάτο συνήθως σερβίρεται ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο”.

Η χωριάτικη σαλάτα

Το Taste Atlas περιγράφει την χωριάτικη, ως εξής: “Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη σαλάτα ή χωριάτικη είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν το τυρί φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς.

Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα υλικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Το καλύτερο είναι να το ετοιμάσετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές να είναι της ποικιλίας Καλαμάτας.

Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει σε πολλά ελληνικά τραπέζια, είτε στο σπίτι είτε στις ταβέρνες.

Το Taste Atlas για την μπουγάτσα

Στην κατηγορία «Το καλύτερο πρωινό του κόσμου για το 2023» η μπουγάτσα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με βαθμολογία 4,58.

«Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση κρέμας σιμιγδαλιού, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί.

Η μπουγάτσα έχει προέλευση από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα λεπτό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης», αναφέρει το Taste Atlas και τονίζει ότι «σήμερα τις πίτες τις βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σε εξειδικευμένα μαγαζιά που ονομάζονται μπουγατσοπωλεία, που πωλούν αποκλειστικά μπουγάτσες».

Διαβάστε επίσης

Νεανικός λαιμός: Πως θα απαλλαγείτε από το προγούλι

Τι να κάνετε, αν το παιδί σας μασουλάει τα κραγιόνια ζωγραφικής

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.