Το φρούτο που χαλαρώνει και χαρίζει βαθύ ύπνο

Στην Ευρώπη, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού υπολογίζεται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα ύπνου. Για το λόγο αυτό, πολλοί στρέφονται σε ιατρικά βοηθήματα, συμπληρώματα για να αποκοιμηθούν ακόμα και φρούτο. Σύμφωνα με την διατροφολόγος, Nichole Dandrea-Russert, το 30% των ενηλίκων βιώνουν αϋπνία από καιρό σε καιρό, την πιο κοινή διαταραχή ύπνου. Αλλά κάτι τόσο απλό όπως η κατανάλωση ενός φρούτου πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε πλήρως.

«Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προσφέρει περισσότερο χρόνο στο στάδιο του βαθύ ύπνου, ενώ τα κορεσμένα λίπη και η ζάχαρη μπορεί να σχετίζονται με ελαφρύτερο και πιο διαταραγμένο ύπνο», λέει η Dandrea-Russert.

Οι ολόκληρες φυτικές τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε πιο ήσυχα και να μην ξυπνάτε στη μέση της νύχτας ξανά και ξανά.

Η μελατονίνη,  είναι μια ουσία που παράγεται φυσικά στην επίφυση στον εγκέφαλο και έχει μια πολύ σημαντική λειτουργία στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης. Το σκοτάδι επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία είναι γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου.

Αυτή η ουσία δεν παράγεται μόνο στον οργανισμό μας, μπορεί να ληφθεί και από κάποιες τροφές που την περιέχουν σε μικρές ποσότητες. Για παράδειγμα το κεράσι είναι καλή πηγή μελατονίνης. Συνιστώνται οι πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες του, όπως οι μαύρες και οι όξινες, καθώς είναι πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ενεργές ενώσεις.

Με μέτρο

Τα κεράσια βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου αφού, σύμφωνα με μια μελέτη, αυτό το φρούτο έχει υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης από άλλα τρόφιμα και επίσης απορροφάται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι περιέχεται σε ορισμένα συμπληρώματα.

Οι ειδικοί λένε πως η τακτική κατανάλωση κερασιών βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του ύπνου και σας εμποδίζει να σηκώνεστε στη μέση της νύχτας. Η μελατονίνη βοηθά τους κιρκάδιους ρυθμούς να συγχρονιστούν και να προκαλέσουν υπνηλία. Χάρη και στην αντιοξειδωτική του δύναμη, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Τα κεράσια θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα αλλά πρέπει να συμπληρωθούν με καλές συνήθειες ξεκούρασης. Επίσης, δεν πρέπει να τρώτε περισσότερα από 15 κεράσια την ημέρα, λέει η διατροφολόγος, Nichole Dandrea-Russert.

Διαβάστε επίσης 

10 φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Στερητικές δίαιτες: Δυσάρεστες οι επιπτώσεις για την υγεία

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.