Πονοκέφαλος: Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από συχνό πονοκέφαλο αντιμετωπίζουν είτε κεφαλαλγία τάσης (κοινό πονοκέφαλο) είτε ημικρανία. Οι πιο σημαντικοί λόγοι εμφάνισης της πρώτης είναι το άγχος, η κατάθλιψη και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ η κυριότερη αιτία της ημικρανίας είναι η κληρονομικότητα, αναφέρει η καθηγήτρια διαιτολογίας στο πανεπιστήμιο Columbia, Toby Amidor, MS, RD, CDN.

Όμως, όπως λέει η Amidor, υπάρχουν και διάφοροι παράγοντες, αποκαλούμενοι «εκλυτικοί», που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Μεταξύ των πιο συχνών περιλαμβάνονται και διάφορες τροφές.

Ωστόσο, προσέχοντας την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων σε συνδυασμό με τον ύπνο, το στρες, την άσκηση και άλλους τομείς της καθημερινής σας ζωής μπορείτε να έχετε καλύτερο έλεγχο της ενόχλησης που σας ταλαιπωρεί.

Τροφές και ροφήματα που μπορούν να πυροδοτήσουν τον πονοκέφαλο

Καφεΐνη

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης αλλά και η απότομη διακοπή της μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή πονοκεφάλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στις κρίσεις ημικρανίας και να προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο αν καταναλώνεται με μέτρο.

Καλό θα είναι λοιπόν να αξιολογήσετε μόνοι σας πώς αντιδρά ο οργανισμός σας στην πρόσληψη και να βρείτε το προσωπικό σας μέτρο ως προς τους καφέδες που καταναλώνετε ημερησίως.

Τροφές και ροφήματα που περιλαμβάνουν καφεΐνη είναι:

Το τσάι

Η σοκολάτα

Αλκοόλ

Σε μελέτη, πάνω από το 35% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι το αλκοόλ ήταν ένα από τα κοινά τους ερεθίσματα.

Ειδικά το κόκκινο κρασί αναφέρθηκε ως έναυσμα σε πάνω από το 77% των συμμετεχόντων.

Γενικά, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση πονοκεφάλων.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα θεωρείται το δεύτερο πιο κοινό έναυσμα για κρίσεις ημικρανίας μετά το αλκοόλ, επηρεάζοντας περίπου το 22% των ανθρώπων που εμφανίζουν ημικρανία.

Τροφές που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο (MSG)

Το γλουταμινικό μονονάτριο που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε πολλά έτοιμα προϊόντα, όπως σούπες και σάλτσες, τρόφιμα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, καθώς και σε κρεατικά και ψαρικά έχει επίσης συνδεθεί με την ημικρανία.

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν και το λουκάνικο, περιέχουν συντηρητικά που διατηρούν το χρώμα και τη γεύση τους.

Αυτά τα τρόφιμα απελευθερώνουν νιτρικό οξείδιο στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην ημικρανία.

Παλαιωμένα τυριά

Τα παλαιωμένα τυριά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη.

Η τυραμίνη είναι άλλη μία χημική ουσία που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και ημικρανίας.

Τυριά πλούσια σε τυραμίνη είναι:

Η φέτα

Το μπλε τυρί

Η παρμεζάνα

Τουρσί

Όπως τα παλαιωμένα τυριά, το τουρσί και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ημικρανία.

Κατεψυγμένα

Η κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων, όπως το παγωτό, μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στο κεφάλι.

Αλμυρές τροφές

Τα αλμυρά τρόφιμα, ειδικά όσα περιέχουν συντηρητικά, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία.

Αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που συνδέεται με τον πονοκέφαλο.

Παρακολουθώντας προσεκτικά τι τρώτε για ένα χρονικό διάστημα, μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι για εσάς τα συστατικά ή οι τροφές που εντείνουν ή προλαμβάνουν την ημικρανία και να τα αποφεύγετε ή αντίστοιχα, να τα προτιμάτε.

Διαβάστε επίσης

Πρέπει να ξεφλουδίζουμε τα καρότα;

Θυρεοειδής: Ποιες τροφές τον βλάπτουν και ποιες τον ωφελούν 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.