Πρέπει να ξεφλουδίζουμε τα καρότα;

Τα καρότα είναι ένα ευέλικτο συστατικό σε κάθε κουζίνα και η νέα τάση θέλει να μην τα ξεφλουδίζουμε. Τα καρότα φέρνουν μια νότα χρώματος και άφθονες βιταμίνες σε κάθε αλμυρή ή γλυκιά συνταγή, είτε πρόκειται για σούπα, είτε πρόκειται για κέικ καρότου.
Ακόμα και αν τρώτε ωμά τα καρότα, το ερώτημα που τίθεται είναι: Πρέπει να ξεφλουδίζουμε τα καρότα ή όχι;

Το ξεφλούδισμα των καρότων πριν την κατανάλωσή τους, είναι αντανακλαστικό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι απαραίτητο;

Η αλήθεια είναι ότι όχι, δεν χρειάζεται να ξεφλουδίζετε τα καρότα. Μπορείτε, αλλά σίγουρα δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν πλύνετε πολύ καλά αυτή την πορτοκαλί ρίζα.

Πρέπει να ξεφλουδίζουμε τα καρότα;

Επειδή η φλούδα του καρότου δεν είναι τόσο παχιά όσο σε άλλα λαχανικά με ρίζα (όπως οι πατάτες) ή τα κολοκυθάκια, τα καρότα είναι απολύτως ασφαλή και νόστιμα για κατανάλωση χωρίς να ξεφλουδίζονται, εφόσον καθαρίζονται σωστά. Βέβαια, το ξεφλούδισμα των καρότων ή η διατήρηση της φλούδας είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

Έχει ειπωθεί ότι το ξεφλούδισμα ενός καρότου αφαιρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του λαχανικού, αλλά ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts λένε ότι ακόμα κι αν αφαιρεθεί η φλούδα, το καρότο διατηρεί έχει άφθονη θρεπτική αξία.

Η βιταμίνη C και η νιασίνη συγκεντρώνονται περισσότερο στη φλούδα, αλλά μπορούν να βρεθούν σε αξιοσημείωτες ποσότητες στην ενδιάμεση στρώση του καρότου. Όσον αφορά τη βήτα-καροτίνη (την πορτοκαλί χρωστική ουσία και φυτική μορφή της βιταμίνης Α), η φλούδα και η ενδιάμεση στρώση έχουν περίπου ίσες ποσότητες. Γι’ αυτό και τα αποφλοιωμένα και τα μη αποφλοιωμένα καρότα έχουν το ίδιο πορτοκαλί χρώμα. Ο εσωτερικός πυρήνας περιέχει τη χαμηλότερη ποσότητα (περίπου 10% του συνόλου) βήτα-καροτίνης. Όμως, ο πυρήνας περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου, του καλίου, του μαγνησίου και του φωσφόρου που υπάρχουν στα καρότα.

Ανεξάρτητα από το αν θέλετε ή όχι να ξεφλουδίσετε τα καρότα, θυμηθείτε ότι μεγάλη σημασία έχει το καλό πλύσιμο, έτσι ώστε να αφαιρεθούν χώματα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο του Υπ. Υγείας για το Τραύμα σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού θα υποβληθεί σε επέμβαση στη Βοστώνη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.