Βιταμίνη D: Με ποιες τροφές θα τη διατηρήσουμε τον χειμώνα;

Τον χειμώνα μπορεί να παρατηρήσεις συμπτώματα στον εαυτό σου όπως αυξημένη κούραση, πεσμένη διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης και στρες. Τα παραπάνω είναι πιθανό να είναι ενδείξεις ότι σου λείπει βιταμίνη D. Επίσης, αν ανήκεις στα άτομα που αποφεύγουν ή δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στον ήλιο για οποιονδήποτε λόγο, αν είσαι έγκυος, θηλάζεις ή αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με το δέρμα σου, τότε είναι καλό να ακολουθήσεις κάποιες από τις συμβουλές των ειδικών.

Όλοι αρχίζουν να μιλούν για τη βιταμίνη D όταν πλησιάζουν οι μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Επειδή λαμβάνουμε την πλειονότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε από το άμεσο ηλιακό φως, μπορούμε να αρχίσουμε να έχουμε έλλειψη αυτής της βιταμίνης κατά τις εποχές που ο ήλιος δεν είναι τόσο πολύ έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό έχει συνδεθεί τόσο με την υγεία των οστών όσο και του εγκεφάλου μας, επομένως εάν δεν το λαμβάνουμε αρκετά από τον ήλιο, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε περισσότερες τροφές με βιταμίνη D στην καθημερινή μας διατροφή.

Βιταμίνη D και υγεία των οστών

Η μη λήψη αρκετής βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την επιδείνωση της υγείας των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, αναφέρει η Margherita Cantorna, καθηγήτρια μοριακής ανοσολογίας.

Πως λειτουργεί αυτό; Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει επαρκώς το ασβέστιο, επομένως εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης D για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, το σώμα σας δεν θα μπορεί να απορροφήσει τα απαραίτητα επίπεδα ασβεστίου από τα τρόφιμα που τρώτε. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα σας αρχίζει στην πραγματικότητα να τραβάει ασβέστιο από τα οστά σας -όπου αποθηκεύεται το 99% του ασβεστίου του σώματος- με αποτέλεσμα πιο αδύναμα, πιο εύθραυστα οστά. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Μανιτάρια

Για να αυξήσετε τη βιταμίνη D, καταναλώστε περισσότερα μανιτάρια. Τα κλασικά λευκά μανιτάρια περιέχουν 0.21μg/100g, ενώ οι κανθαρέλλες περιέχουν πολύ περισσότερο, φτάνοντας τα 29.82μg/100g (όπου 100 γραμμάρια ισούται με ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια ή περίπου 2-3 λευκά μανιτάρια). Όταν τα μανιτάρια μεγαλώνουν στη φύση, δέχονται άμεσα το ηλιακό φως, ενώ τα λευκά μανιτάρια συνήθως μεγαλώνουν στο σκοτάδι, γι’ αυτό και παρουσιάζουν τόσο χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκαλιού έχει καλή ποσότητα βιταμίνης D και βιταμίνης C. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους χυμούς φρούτων, ο οποίος έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Η συμπερίληψη ενός ποτηριού φρέσκου χυμού πορτοκαλιού στο πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε το πρωί σας. Ωστόσο, επιλέγετε πάντα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και αποφεύγετε να αγοράζετε χυμούς πορτοκαλιού που αγοράζονται από το κατάστημα.

Μέλι

Το νέκταρ των Θεών, τροφή με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πράγμα που σημαίνει ότι διοχετεύει ενέργεια τον οργανισμό σε χαμηλό ρυθμό. Επίσης αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε καθημερινά μέλι παρουσιάζουν μείωση σε ιώσεις και κρυώματα. Μπορείς να το προσθέσεις σε τσάι, αντί για ζάχαρη.

Φασόλια

Τροφή πολύ πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και υδατάνθρακα. Ιδανική για τι κρύες μέρες του χειμώνα διότι διοχετεύει ενέργεια στο σώμα και παράγει υψηλές θερμοκρασίες που το προστατεύουν από το κρύο. Στην Ελλάδα η φασολάδα είναι το σούπερ φαΐ μας.

Αυγά

Το απόλυτο σνακ. Σου δίνει ενέργεια και πρωτεΐνη. Είναι νόστιμο και μπορείς να το φας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Δεν έχεις παρά να βράσεις μερικά αυγά, να τα βάλεις στο ψυγείο και όποτε πεινάσεις απλά καθαρίζεις και τρως.

Σολωμός

Το ψάρι φαρμακείο. Πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά, πρωτεΐνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη. Η τροφή φύλακας του οργανισμού. Προστατεύει και σε γεμίζει με ενέργεια.

Γλυκοπατάτα

Μια αρκετά νόστιμη τροφή πλούσια σε βιταμίνη Α και C, οι οποίες θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ιώσεις και επίσης βοηθάνε το σώμα να αναρρώσει πιο γρήγορα μετά από μια κουραστική ημέρα. Μπορείς επίσης να τις κάνεις πουρέ και να τις συνδυάσεις με κρέας η άλλο κυρίως πιάτο.

Διαβάστε επίσης 

11 Μύθοι και αλήθειες για την βιταμίνη D

Τα δύο σαλατικά που λατρεύουμε, είναι τελικά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.