Καλύψτε έξυπνα τις διατροφικές σας ανάγκες

Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει διαμορφώσει ένα πολύ πιεστικό και έντονο ρυθμό καθημερινότητας, που συχνά επιδρά αρνητικά στις διατροφικές μας επιλογές. Το αποτέλεσμα; Κακή διατροφή και ελλείψεις.

Η σωστή διατροφή, αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc Χαράλαμπος Γεωργακάκης, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την καλή μας υγεία. Τα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε είναι εκείνα που μας δίνουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για να λειτουργήσει ο οργανισμός μας σωστά.

Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια δεν τρώμε σωστά. Για του λόγου το αληθές μια πολύ
σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας ανέδειξε κάποια από τα σημαντικά
διατροφικά προβλήματα που υπάρχουν. Πρόκειται για την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής &Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Στον σίδηρο εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη στο 35% του πληθυσμού, στο ασβέστιο στο 66%, στο φολικό οξύ στο 83%, ενώ στη βιταμίνη D το ποσοστό ανέρχεται στο 98%. Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν τα εν λόγω συστατικά. Το σημαντικό βέβαια είναι αυτό να γίνει με έξυπνο τρόπο και σε συχνή αν όχι καθημερινή βάση. Και ποιο είναι εκείνο το τρόφιμο το οποίο δεν λείπει ούτε μία ημέρα από τη διατροφή μας; Μα φυσικά το ψωμί.

Διατροφικές ανάγκες και ψωμί

Το ψωμί αποτελεί σχεδόν για όλους βασικά στοιχείο της διατροφικής μας καθημερινότητα. Είτε στο πρωινό, είτε στα σνακ μας σε ένα τοστ ή σε μια με δύο φέτες ψωμί με μέλι, είτε ως κομμάτι του κυρίως γεύματός μας το ψωμί είναι ίσως το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τρόφιμο μικρών και μεγάλων. Κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό όχημα για την κάλυψη των αναγκών μας όταν γίνει η σωστή επιλογή ψωμιού. Όταν λοιπόν επιλέγετε ψωμί διαβάστε καλά τη συσκευασία του.

Επιλέξτε ψωμί για τοστ το οποίο είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα σε σχέση με άλλα και μπορεί να αποτελέσει μια φυσική και καθημερινή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D και φολικού οξέος, συμβάλλοντας έτσι στην καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

H βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και το φολικό οξύ στη μείωση της κόπωσης και κούρασης στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια.

Διαβάστε επίσης

5 διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν το σώμα σας μετά τα 30

Έχετε υψηλή χοληστερίνη; 4 διατροφικές αλλαγές για να τη μειώσετε

Οι διατροφικές συνήθειες της Μισέλ Ομπάμα: Ποιο φαγητό λατρεύει και ποιο απεχθάνεται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.