Παστό: Το παρεξηγημένο κρέας με τα πλούσια διατροφικά οφέλη

Το παστό κρέας είναι συνήθως ακριβό, αλλά η γεύση και η θρεπτική του αξία είναι περιζήτητη. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνεται σε ποσότητες που είναι ασφαλής για την υγεία, καθώς η προσθήκη νιτρωδών, νιτρικών και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Συνιστάται η κατανάλωσή του σε μερίδες των 50 έως 60 γραμμαρίων την ημέρα, 2 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνοδεύεται από αρκετά φρούτα και λαχανικά, γεγονός που αυξάνει την πρόσληψη φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, λέει η κλινική διατροφολόγος, Revista Chilena. 

Το παστό κρέας, όπως και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή έχουν υποστεί ωρίμανση, έχει πολλά οφέλη που σχετίζονται με τις προβιοτικές και διατροφικές του επιδράσεις.

Μπορεί να λειτουργήσει ως προβιοτική τροφή

Το κύριο όφελος που αποδίδεται στο παστό κρέας είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει ως προβιοτικό λόγω των προϊόντων ζύμωσης που παρασκευάζονται από Lactobacillus lactis, Lactobacillus plantarum και Staphilococcus sp.

Όπως εξηγείται στο περιοδικό Anales de Pediatría, τα βακτήρια αυτά, μαζί με πολλά άλλα, παραμένουν ζωντανά στον πεπτικό σωλήνα μετά την κατάποση, με πολλά οφέλη για την υγεία.

Μια μελέτη που αξιολόγησε τη βιωσιμότητα των Lactobacillus lactis και Plantarum, μαζί με άλλα στελέχη, διαπίστωσε ότι και τα δύο είναι από τις καλύτερες προβιοτικές επιλογές όταν βρίσκονται στα κρέατα.

Το E. faecium θεωρείται επίσης πρεβιοτικό και έχει βρεθεί φυσικά σε ορισμένα ζυμωμένα ή παστά κρέατα. Μια μελέτη που αξιολόγησε τη βιωσιμότητα διαφόρων στελεχών καθόρισε ότι αυτό το βακτήριο, που χρησιμοποιείται σε αλλαντικά, μπορεί να δράσει ως προβιοτικό. Ομοίως, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Ορισμένες μελέτες έχουν αναλύσει το δυναμικό των προβιοτικών που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην παραγωγή ζυμωμένων κρεάτων. Διαπίστωσαν ότι ο Lactobacillus rhamnosus επιβιώνει κατά τη διέλευση από το γαστρεντερικό σωλήνα και η χρήση του ως καλλιέργεια εκκίνησης εξασφαλίζει ένα ασφαλές και βελτιωμένο ζυμωμένο ή παστό κρέας

Το παστό κρέας συμβάλλει στην υγεία του εντέρου

Το παστό κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθει ως συμπληρώμα διατροφής, καθώς το προβιοτικό τους χαρακτηριστικό μπορεί να βοηθήσει τον εντερικό μικροβιόκοσμο. Δηλαδή, με την πρόσληψη ορισμένων οργανισμών, θα ενισχυθούν τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στον πεπτικό σωλήνα.

Οι λακτοβάκιλλοι προάγουν την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Παράγουν επίσης φυσικά αντιβιοτικά με υψηλό φάσμα δράσης, τα οποία θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη διάρροια.

Η Revista Chilena, εξηγεί ότι ο Lactobacillus rhamnosus, ο οποίος είναι κοινός σε αυτού του είδους τα προϊόντα κρέατος, έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει στα βακτήρια που αρρωσταίνουν το έντερο, όπως η Salmonella και το εντεροτοξινογόνο E. coli.

Ενισχύει την επίδραση φραγμού του εντέρου

Επίσης, μέσω των ωφέλιμων βακτηρίων του, μπορει να μειώσει τη διαπερατότητα και να ενισχύσει την επίδραση φραγμού του εντέρου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της εντερικής ανοσίας. Ειδικά λόγω της ικανότητας των καλών βακτηρίων να προσκολλώνται στα κύτταρα του παχέος εντέρου και να επηρεάζουν τη σύνθεση του εντερικού οικοσυστήματος.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ορισμένα βακτήρια με τα οποία παρασκευάζονται τα ζυμωμένα ή παστά κρέατα έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την άμυνα των ατόμων των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κατασταλμένο, ιδίως στην περίπτωση των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνες

Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση του κρέατος, καθώς και για άλλες προβιοτικές τροφές, είναι ικανά να συνθέτουν βιταμίνες σε εντερικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασκορβικό οξύ.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια είναι αυτοσυντηρούμενα. Καθώς αναπτύσσονται, παράγουν ό,τι χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν. Οι βιταμίνες που παράγουν περισσότερο είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η πυριδοξίνη και η κυανοκοβαλαμίνη ή Β12.

Βελτιώνει την απορρόφηση των ανόργανων συστατικών

Το παστό κρέας, βοηθά επίσης, στην καλύτερη απορρόφηση ανόργανων συστατικών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, επειδή αυτά τα ιχνοστοιχεία απορροφώνται περισσότερο όταν το pH είναι όξινο. Είναι μεταφορείς οξέων. Επομένως, όταν φτάνουν στο έντερο, προάγουν την καλύτερη απορρόφηση.

Είναι πιο εύπεπτο

Εκτός από όλα τα οφέλη της κατανάλωσης παστών κρεάτων, θεωρούνται τρόφιμα υψηλής πέψης. Οι πρωτεΐνες τους μετατρέπονται σε πεπτίδια και ελεύθερα αμινοξέα από μικροοργανισμούς.

Όταν καταναλώνουμε παστό κρέας, καταναλώνουμε μια μετουσιωμένη πρωτεΐνη που διευκολύνει το έργο των πεπτικών ενζύμων. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η απορρόφηση των αμινοξέων, πολλά από τα οποία είναι απαραίτητα.

Διαβάστε επίσης

Φρούτα πλούσια σε πρωτεΐνη που υποκαθιστούν το κρέας

Συμπληρώματα διατροφής: Πόσο βοηθούν στην καλή υγεία

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.