Πώς η μη σωστή κατανόηση της ετικέτας τροφίμων οδηγεί σε σπατάλη τους

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να φέρει κοντά άτομα, οργανισμούς, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων, αλλά απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από αρχές, επιχειρήσεις και οργανισμούς/φορείς για την επίλυση του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο πάνω από 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η σπατάλη πραγματοποιείται σε όλα τα στάδια της διαχείρισης των τροφίμων, από την παραγωγή ενός τροφίμου μέχρι και την κατανάλωσή του, αλλά η πλειοψηφία των απορριμμάτων προκύπτει μέσα στα νοικοκυριά λόγω κακής διαχείρισης.

Ο ΕΦΕΤ, με τη σταθερή συμμετοχή του στην ενημερωτική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) #EUChooseSafeFood, παρέχει έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές/οδηγίες, μέσα από απλά βήματα, στους πολίτες για το πώς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την απώλεια τροφίμων μέσα στο σπίτι τους, αλλά και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Παραδείγματα σπατάλης τροφίμων

Παράδειγμα αποτελεί η χρήση των «υπολειμμάτων» των τροφίμων μας για κομποστοποίηση, η επιλογή «άσχημων» φρούτων και λαχανικών που απορρίπτονται συνήθως λόγω εμφάνισης, η σωστή αποθήκευση των τροφίμων, η χρήση των περισσευμάτων φαγητού σε άλλες, εξίσου νόστιμες, συνταγές και φυσικά η κατανόηση των ετικετών των τροφίμων.

Με μια απλή περιήγηση στις κεντρικές θεματικές της εκστρατείας αυτής, στην ιστοσελίδα της, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το πώς μια απλή παρανόηση μιας ημερομηνίας λήξης μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απορριμμάτων τροφίμων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, η ένδειξη στη συσκευασία «Ανάλωση έως» αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων και υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά την οποία το τρόφιμο δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση και μπορεί να προκαλέσει κάποιο νόσημα. Εμφανίζεται σε νωπά, ευαλλοίωτα τρόφιμα, ψάρια, κρέας, σαλάτες και γαλακτοκομικά προϊόντα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νόσημα εάν καταναλωθούν μετά την ημερομηνία αυτή.

Η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Εφόσον τηρούνται οι οδηγίες αποθήκευσης, το τρόφιμο θα είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία αυτή καθώς, μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση ή υφή αλλά, δε θα προκαλέσει κάποιο νόσημα, οπότε και δεν είναι απαραίτητη η απόρριψή του.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ αλλά και στην ιστοσελίδα της εκστρατείας #EUChooseSafeFood.

Διαβάστε επίσης

ECDC: Υπαρκτός ο κίνδυνος ανθρώπινης μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών που κυκλοφορεί στην Ευρώπη

Η κουκλίτσα, ο Γιαννακόπουλος και τα αντιγριπικά εμβόλια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.