ECDC: Υπαρκτός ο κίνδυνος ανθρώπινης μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών που κυκλοφορεί στην Ευρώπη

Κάθε φορά που κυκλοφορούν ιοί της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά, υπάρχει κίνδυνος για σποραδική μόλυνση και συρροές ανθρώπινων κρουσμάτων λόγω έκθεσης σε μολυσμένα πουλερικά ή μολυσμένο περιβάλλον. Επομένως, σποραδικές ανθρώπινες περιπτώσεις μολύνσεων δεν είναι απροσδόκητες.

Μεταξύ 24 Ιουνίου και 1ης Σεπτεμβρίου 2023, υψηλά παθογονικά κρούσματα γρίπης των πτηνών (HPAI) A(H5) αναφέρθηκαν σε οικόσιτα (25) και άγρια (482) πτηνά σε 21 χώρες σε
Ευρώπη. Τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα φαινόταν να συγκεντρώνονται κατά μήκος των ακτών με μόνο λίγες ανιχνεύσεις ιού HPAI στην ενδοχώρα.

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) σε τεχνική έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες αναφέρει πως εξακολουθεί να αξιολογεί ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό τον κίνδυνο μόλυνσης από τους ιούς της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, εντούτοις, ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα στο αναπνευστικό, θα πρέπει να ερωτώνται σχετικά με την έκθεσή τους σε άρρωστα ή νεκρά πτηνά ή άλλα ζώα δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή τον κίνδυνο μόλυνσης από ιό της γρίπης των πτηνών Η5 που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης του ECDC

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός έως μέτριος για άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο σε μολυσμένα πτηνά ή θηλαστικά (άγρια ​​ή οικόσιτα). Προς το παρόν, η μόλυνση ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών παραμένει σπάνια.

Καλούν τους υπεύθυνους των χωρών – μελών να εντείνουν την επιδημιολογική επιτήρηση τους χειμερινούς μήνες, όταν οι ιοί της εποχικής γρίπης κυκλοφορούν στον πληθυσμό.

Για τον εντοπισμό ανθρώπινων λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης των πτηνών προτείνεται η ακόλουθη προσέγγιση:

Τα άτομα που εισάγονται σε νοσοκομεία με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να ερωτηθούν σχετικά με την έκθεση σε άρρωστα ή νεκρά πτηνά, άγρια ​​ή άλλα ζώα τις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή πριν από την εισαγωγή (αν δεν μπορεί να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων).

Θα πρέπει να ελέγχονται από τον γιατρό με βάση την εκτίμηση κινδύνου έκθεσης. Δείγματα από νοσηλευόμενους ασθενείς με πολύ σοβαρές λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για υποτυποποίηση, ιδιαίτερα εάν πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος νοσοκομειακής εστίας.

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο έλεγχος ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με ανεξήγητη ιογενή εγκεφαλίτιδα/μηνιγγοεγκεφαλίτιδα για τον ιό της εποχικής γρίπης. Δείγματα θετικά για ιό τύπου Α θα πρέπει να υποτυπωθούν περαιτέρω για ιούς εποχικής γρίπης για να αποκλειστεί ο ιός της γρίπης των πτηνών.

Συρροές σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων που απαιτούν νοσηλεία θα πρέπει να διερευνώνται και να ελέγχονται για ιούς της γρίπης των πτηνών και άλλους ιούς της γρίπης εάν πραγματοποιούνται δοκιμές ρουτίνας για αναπνευστικά παθογόνα είναι ασαφές.

Η επιτήρηση των λυμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα πρόσθετο σύστημα παρακολούθησης τοπικά στις πληγείσες περιοχές, ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ περιορισμένη εμπειρία και ενδείξεις ότι η επιτήρηση των λυμάτων χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό χαμηλής κυκλοφορίας λοιμώξεων από τον ιό της ζωονοσογόνου γρίπης στον πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

Η κουκλίτσα, ο Γιαννακόπουλος και τα αντιγριπικά εμβόλια

COVID-19: Μελέτη εξηγεί, πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.