Οι 6 top τροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς ο καιρός περνάει και το κρύο θα αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του, χρειάζεται ενίσχυση και υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να μας προστατέψουν από τις συχνές ιώσεις και τα κρυώματα του χειμώνα.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας για να προστατεύσετε το σώμα σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα:

Οι 6 top τροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα

1. Εσπεριδοειδή φρούτα:

Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται κατευθείαν στη βιταμίνη C αφού έχουν κρυώσει, επειδή βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι βασικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Τα περισσότερα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με τα δημοφιλέστερα να είναι:

· πορτοκάλια

· κλημεντίνες

· μανταρίνια

· λεμόνια

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σώμα ούτε παράγει, ούτε αποθηκεύει βιταμίνη C. Έτσι, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τους περισσότερους ενήλικες είναι:

· 75 mg για γυναίκες

· 90 mg για άνδρες

2. Γιαούρτι:

Προσπαθήστε να αγοράζετε γιαούρτια που έχουν πάνω γράφουν «ζωντανοί και ενεργοί πολιτισμοί» στην ετικέτα, όπως το ελληνικό γιαούρτι. Αυτές οι καλλιέργειες μπορεί να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών. Επίσης, να προτιμάτε τα απλά και όχι αυτά γεμάτα ζάχαρη ή αρωματισμένα. Μπορείτε εσείς οι ίδιοι να προσθέσετε μέλι ή ό,τι άλλο προτιμάτε.
Το γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, οπότε προσπαθήστε να επιλέξετε μάρκες εμπλουτισμένες με αυτή τη βιταμίνη. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει τη φυσική άμυνα του σώματός μας ενάντια στις ασθένειες.

3. Κόκκινες πιπεριές:

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C (127 mg) από ένα πορτοκάλι. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές δέρμα. Η βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματός σας.

4. Μπρόκολο:

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Γεμάτο με βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και φυτικές ίνες και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας. Το κλειδί για να διατηρήσετε ανέπαφη τη δύναμή του είναι να το μαγειρέψετε όσο το δυνατόν λιγότερο — ή καλύτερα, καθόλου. Έρευνα έχει δείξει ότι το μαγείρεμα στον ατμό ή είναι ο καλύτεροι τρόπος για να διατηρήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο φαγητό.

5. Σπανάκι:

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , καθώς και γεμάτο με πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και βήτα-καροτίνη, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Παρόμοια με το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, το ελαφρύ μαγείρεμα διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης Α και επιτρέπει την απελευθέρωση άλλων θρεπτικών συστατικών από το οξαλικό οξύ, ένα αντιθρεπτικό συστατικό.

6. Αμύγδαλα:

Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε τείνει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα με τη βιταμίνη C. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι γεμάτοι με τη βιταμίνη και έχουν επίσης υγιή λίπη.

Οι ενήλικες χρειάζονται μόνο περίπου 15 mg αξιόπιστης πηγής βιταμίνης Ε κάθε μέρα. Μια μερίδα μισού φλιτζανιού αμύγδαλα, που είναι περίπου 46 ολόκληρα αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, παρέχει περίπου 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Όπως καταλάβαμε, για να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρυολογήματα τον χειμώνα πρέπει να γεμίζουμε τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά και κυρίως βιταμίνες. Εκτός, όμως, από τις τροφές αυτές παίζουν κ άλλοι παράγοντες ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενειών. Έτσι, μην ξεχνάτε:

1. Να κοιμάστε αρκετά, καθώς το σώμα απελευθερώνει κυτοκίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

2. Να γυμνάζεστε, καθώς η άσκηση μειώνει το στρες και την απελευθέρωση ορμονών σχετικών με αυτό και ,φυσικά, επιταχύνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιριών, κύτταρα απαραίτητα για την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

3. Να πίνετε πράσινο τσάι, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την καλή υγεία, λόγω των αντιοξειδωτικών του.

4. Να αποφεύγετε αλκοόλ, επεξεργασμένες τροφές και ροφήματα με καφεΐνη που μπορεί να σας αφυδατώσουν και να δώσουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Η κα. Κάλλια Γιαννιτσοπούλου

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD somaygies

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αλλαγές στις επιλογές των διοικήσεων των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ με νομοσχέδιο

Τρόποι να χάσετε βάρος χωρίς ακρότητες και υπερβολές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.