Προβιοτικά: Πώς μας κρατάνε υγιείς και πότε πρέπει να αποφεύγονται

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες που μπορούν να βοηθήσουν στον αποικισμό διαφορετικών μερών του σώματος, υποστηρίζοντας ένα υγιές μικροβίωμα. Ενώ έχουμε καλά βακτήρια που κρύβονται παντού στο σώμα, τα πιο ισχυρά και συγκεντρωμένα βακτήρια μπορούν να βρεθούν στο έντερο.

Δύο από τις πιο κοινές ομάδες προβιοτικών περιλαμβάνουν το Lactobacillus και το Bifidobacterium, αλλά μέσα σε αυτές τις ομάδες υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και δεν ενεργούν όλα τα προβιοτικά με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Σύμφωνα με την κλινική Cleveland, συγκεκριμένοι τύποι προβιοτικών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία βιταμινών, να εμποδίσουν τα επικίνδυνα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας και να σας αρρωστήσουν και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη διάσπαση και την απορρόφηση φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών.

Συνολικά, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να διατηρήσει μια θετική ισορροπία υγιών βακτηρίων, έτσι ώστε τα επιβλαβή βακτήρια να παραμένουν υπό έλεγχο, διατηρώντας το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Καθώς τα καλά βακτήρια αποικίζουν το έντερο, ζυμώνουν ίνες και άλλα δύσπεπτα τρόφιμα, παράγοντας χρήσιμες ουσίες όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχουν μοναδικές ιδιότητες που προάγουν την υγεία.

Ποια τα οφέλη για την υγεία;

Τα προβιοτικά ποτά είναι συχνά φορτωμένα με μια ποικιλία μικροοργανισμών και μπορούν επίσης να έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της παροχής θερμίδων, πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και πολλών άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, λέει στο eatthis.com, η διατροφολόγος Jamie Nadeau, RDN.

Ανάλογα με τον τύπο του προβιοτικού ροφήματος, μπορεί να λαμβάνετε την ίδια ποσότητα μικροοργανισμών με ένα συμπλήρωμα. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ακριβώς όπως ένα συμπλήρωμα, τα προβιοτικά ποτά δεν ελέγχονται από τον FDA. Έτσι, ενώ μπορεί να έχουν προβιοτικά που αναφέρονται στην ετικέτα, δεν υπάρχει επαλήθευση ότι το ποτό περιέχει πραγματικά τόσα όσα λέει.

Τι να προσέξετε σε ένα προβιοτικό ρόφημα

Όταν ψάχνετε για ένα προβιοτικό ρόφημα, ελέγξτε για ζωντανές ενεργές καλλιέργειες στην ετικέτα, οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε ποτά με συγκεκριμένα στελέχη που έχουν προστεθεί σε αυτά. Ενθαρρύνουμε επίσης τον έλεγχο των διατροφικών στοιχείων. Ορισμένα ποτά μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά για να θεωρηθούν ως πλήρες σνακ, ενώ άλλα είναι ουσιαστικά νερό με προβιοτικά και μερικά μικροθρεπτικά συστατικά που προστίθενται.

Μπορούν να με βλάψουν τα προβιοτικά;

Στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους τα προβιοτικά δεν προκαλούν απολύτως κανένα κακό. Γενικά θεωρούνται ασφαλή και συχνά αξίζει να τα δοκιμάσει κανείς ώστε να διαπιστωθεί αν θα βοηθήσει με κάποια ιατρική κατάσταση. Υπάρχουν έρευνες που διεξάγονται γύρω από τα προβιοτικά και το κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν με τη θεραπεία κάποιων ασθενειών. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλήξουν οριστικά το πως μπορούν να λαμβάνονται αλλά και το πόσο αποτελεσματικά είναι. Μιλήστε με τον γιατρό σας, όπως προαναφέραμε, πριν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά γενικά θεωρούνται ασφαλή. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών. Αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνονται αν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας ή υποβληθήκατε πρόσφατα σε κάποια χειρουργική επέμβαση. Με σχετικά λιγοστές πιθανότητες οι κίνδυνοι από τη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ανάπτυξη μόλυνσης

Ανάπτυξη αντίστασης / ανοσίας στα αντιβιοτικά

Ανάπτυξη επιβλαβών υποπροϊόντων από τα συμπληρώματα

Διαβάστε επίσης

Είναι καλό να κάνετε διαλείπουσα νηστεία όταν έχετε περίοδο; 5 συμβουλές για να πετύχετε

Το λαχανικό που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ρίχνει την πίεση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.