Σας αρέσει η κανέλα; Εκτός από άπειρα οφέλη, κρύβονται και κάποιοι κίνδυνοι

Η κανέλα έχει πολλά οφέλη για την υγεία αλλά σε αυτή τη διατροφική δύναμη κρύβονται και κάποιοι κίνδυνοι.

Είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό εγγενές στη Σρι Λάνκα και προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό πολλών ειδών δέντρων που ανήκουν στο γένος Cinnamomum.

Κανέλα: Οφέλη και κίνδυνοι

Πέρα από το ευχάριστο άρωμα και τη γεύση της, η κανέλα διακρίνεται για τα πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  • Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες
  • Γνωστική ενίσχυση
  • Πεπτική υποστήριξη

Τα οφέλη της κανέλας για την υγεία

1. Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που βρίσκονται στην κανέλα μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία. Τα ενεργά συστατικά της, συμπεριλαμβανομένων δύο ισχυρών προκυανιδινών – κινναμαλδεΰδης και κινναμωμικού οξέος – έχουν αντιφλεγμονώδη δράση καταστέλλοντας μόρια που πυροδοτούν μια φλεγμονώδη αντίδραση.

Επιπλέον, οι δραστικές ουσίες της κανέλας που είναι άφθονες σε αντιοξειδωτικά δρουν για την καταπολέμηση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, προστατεύοντας τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

2. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Η κανέλα έχει βρεθεί εδώ και καιρό ότι παίζει ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την ένα καλό συστατικό τροφής για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του διαβήτη ή των προδιαβητικών καταστάσεων. Σύμφωνα με έρευνα σε ζώα, η κανέλα μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, ορισμένα ένζυμα που μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες μπορεί να αναστέλλονται από ορισμένα από τα βιολογικά ενεργά μόρια της κανέλας, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Ωστόσο, η ένταξη της κανέλας στη διατροφή σας μπορεί να μην έχει πάντα αποτέλεσμα μείωσης της γλυκόζης, καθώς επί του παρόντος η έρευνα με ανθρώπους είναι περιορισμένη, με μικρές ομάδες ανθρώπων και εξαρτάται από τις δόσεις, τον τύπο και τη μορφή της κανέλας που χρησιμοποιείται.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό πριν προσθέσετε κανέλα ή τα εκχυλίσματά της στη ρουτίνα διαχείρισης του διαβήτη για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις.

3. Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση κανέλας σε τακτική βάση ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή υγεία. Έχει ένα σύνολο διαφορετικών διεργασιών που έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς αυξάνοντας τα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης, μειώνοντας τα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο για την καρδιά είναι μια προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικά στοιχεία και η κανέλα μπορεί να είναι μια ωραία προσθήκη, αλλά παίζει μόνο μικρό ρόλο σε αυτό.

4. Αντιμικροβιακές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να είναι ευεργετική έναντι μιας μεγάλης ποικιλίας βακτηριακών και μυκητιακών ζητημάτων λόγω της δύναμης των αντιμικροβιακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων της. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα εκχυλίσματα κανέλας μπορούν να σταματήσουν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Escherichia coli και Staphylococcus aureus. Αυτό καθιστά την κανέλα μία εξαιρετική προσθήκη για τη διατήρηση των τροφίμων και την παράταση της διάρκειας ζωής τους. Η κανέλα έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες και εδώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη διαχείριση των καταστάσεων που σχετίζονται με το Candida albicans.

5. Γνωστική ενίσχυση
Οι βελτιώσεις στη μνήμη και στη γνωστική λειτουργία έχουν συνδεθεί με τη χρήση κανέλας. Οι νευροπροστατευτικές ιδιότητες πολλών στοιχείων της κανέλας, συμπεριλαμβανομένης της κινναμαλδεΰδης και της επικατεχίνης, ως μέρος μιας δίαιτας ευεργετικής για την υγεία του εγκεφάλου, μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της επίδρασης της κανέλας στη γνωστική λειτουργία, η προσθήκη αυτού του μπαχαρικού στη διατροφή σας ως μέρος ενός τρόπου ζωής που προάγει την υγεία του εγκεφάλου μπορεί να έχει πλεονεκτήματα.

6. Πεπτική υγεία
Ιστορικά, η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Με την επίδραση στα πεπτικά ένζυμα, τη μείωση της φλεγμονής του γαστρεντερικού σωλήνα και τη βελτίωση της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του εντέρου, μπορεί να διευκολύνει ορισμένες πτυχές της πέψης μας. Η δυσπεψία και ο μετεωρισμός μπορεί να μειωθούν με την κανέλα και οι αντιβακτηριακές ιδιότητες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση πολλών γαστρεντερικών ασθενειών.

Το πεπτικό σύστημα μπορεί να ερεθιστεί από την υπερβολική κατανάλωση κανέλας, αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με τα υψηλότερα επίπεδα κανέλας σε συμπληρώματα, αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα. Η χρήση λίγης κανέλας στα γεύματά σας είναι καλή, αλλά φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν συμπληρώσετε τη διατροφή σας με μεγαλύτερες ποσότητες κανέλας.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις στη χρήση κανέλας

Αν και τα οφέλη από την ενσωμάτωση της κανέλας στη διατροφή σας είναι πολλά, υπάρχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ξεκινήσετε να πασπαλίζετε κανέλα στα γεύματά σας.

Κίνδυνοι

  • Αλλεργία. Αν και η κανέλα είναι γενικά ασφαλής για τα περισσότερα άτομα όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Δοκιμάστε με μικρές ποσότητες την ευαισθησία σας πριν καλύψετε το γιαούρτι σας.
  • Ηπατική τοξικότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική κατανάλωση κανέλας σε σκόνη ή λάδι μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική τοξικότητα.
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Η κανέλα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς οι υψηλές δόσεις μπορεί να διεγείρουν τις συσπάσεις της μήτρας και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα βρέφη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα.
  • Διαβήτης. Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν προσθέτουν υψηλότερα επίπεδα κανέλας στη διατροφή τους σε μορφή σκόνης, αιθέριου ελαίου ή συμπληρώματος, καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα .

Αντενδείξεις

Τα άτομα με τα ακόλουθα προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν κανέλα στο φαγητό τους:

  • Ηπατική νόσο
  • Αιμορραγικές διαταραχές
  • Χρήση αντιπηκτικών (αραιωτικών) φαρμάκων

Η κανέλα θα μπορούσε επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως:

  • Αντιβιοτικά
  • Αντιμυκητιακά
  • Φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα οφέλη και αν υπάρχουν κίνδυνοι από τον κανέλα

Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να συζητήσετε τυχόν φάρμακα που παίρνετε και πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά τους με την ενσωμάτωση της κανέλας στη διατροφή σας.

Εκτός από την ενίσχυση της γεύσης και του αρώματος των αγαπημένων μας φαγητών, η κανέλα είναι ένα ευέλικτο μπαχαρικό με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Αλλά είναι σημαντικό να παίρνετε την κανέλα με φειδώ και να γνωρίζετε τυχόν πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις.

Με πληροφορίες από healthnews.com

Διαβάστε επίσης

Σοκαριστική έρευνα – Τα μικροπλαστικά που εισπνέουμε κάθε εβδομάδα, είναι σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της τεστοστερόνης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.