Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την υγεία των οστών και των μυών, την παραγωγή σπέρματος και την ανάπτυξη της τριχοφυΐας.Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου, αλλά και μετά από χρόνιες ασθένειες. Η τεστοστερόνη κάνει πολύ περισσότερα από το να παίζει ρόλο στο να σας βοηθήσει να χτίσετε μυϊκό όγκο.

Η ύπαρξη υγιών επιπέδων αυτής της ορμόνης μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ορμή (λίμπιντο), την οστική μάζα, την κατανομή του λίπους και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και σπέρματος. Και, φυσικά, τα υγιή επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η τεστοστερόνη δεν είναι απλώς μια ανδρική ορμόνη, αναφέρει στο eatthis.com, η διατροφολόγος Lauren Manaker MS, RDN, LD, CLEC.

Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, μειωμένη λίμπιντο και ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, αν έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο τεστοστερόνης ενός ατόμου, όπως η παχυσαρκία, ορισμένα φάρμακα και η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, ορισμένα διατροφικά πρότυπα και τροφές μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα της, σημειώνει η Manaker.

Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, οι δίαιτες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και οι δίαιτες πλούσιες σε τηγανητά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αντίθετα, η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης.

Εάν δεν έχετε κάποια πάθηση που να επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας, εδώ είναι οκτώ τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τα επίπεδα που επιθυμείτε.

Κολοκυθόσποροι

Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Αυτή είναι μια κοινή πάθηση που διευρύνει τον αδένα του προστάτη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ούρηση και, περιστασιακά, τη σεξουαλική λειτουργία. Σε αρκετές μελέτες, το έλαιο κολοκύθας μείωσε τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, βελτίωσε τη λειτουργία του ουροποιητικού σε άνδρες με υπερδραστήρια κύστη και βελτίωσε την ποιότητα ζωής

Τζίντζερ

Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, το τζίντζερ μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη που διεξήχθη σε άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Reproductive BioMedicine , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ βοήθησε στη μείωση των επιπέδων κατακερματισμού του DNA του σπέρματος (τα χαμηλότερα επίπεδα συνδέονται με βελτιωμένη γονιμότητα και λιγότερες πιθανότητες αποβολής).

Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά την πρόσληψη τζίντζερ. Καθώς η ποσότητα του τζίντζερ αυξανόταν, το ίδιο αυξάνονταν και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να επαληθευτούν τα οφέλη του διπλασιασμού της τεστοστερόνης

Στρείδια

Τα στρείδια είναι η νούμερο ένα πηγή τροφής ψευδαργύρου, ο οποίος μπλοκάρει το ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνο. Οι ελλείψεις συνδέονται με χαμηλή τεστοστερόνη και η ενίσχυση του ψευδαργύρου οδηγεί σε σημαντική αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε βελτιωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Όπως αναφέραμε επίσης νωρίτερα, οι γυναίκες εξαρτώνται από υγιή επίπεδα τεστοστερόνης για να υποστηρίξουν και τη σεξουαλική υγεία, οπότε ακόμα κι αν δεν χρειαζόσασταν άλλον λόγο για να αγαπήσετε τα στρείδια, τώρα έχετε έναν.

Φυστίκια

Βρίσκονται στο έδαφος και περιέχουν σελήνιο, ένα ισχυρό ιχνοστοιχείο που παίζει διάφορους βασικούς ρόλους τόσο σε κυτταρικό όσο και σε οργανικό επίπεδο. Υπάρχουν επίσης δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το σελήνιο εμπλέκεται στη δημιουργία τεστοστερόνης. Δεδομένου ότι οι ξηροί καρποί είναι μία από τις καλύτερες πηγές αυτού του θρεπτικού συστατικού, η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Χυμός ροδιού

Ο χυμός ροδιού είναι γεμάτος με φυσικές φυτικές ενώσεις πολυφαινόλης, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτού του ποτού πλούσιου σε πολυφαινόλες έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο, υπογραμμίζοντας πώς η κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απόπτωση – ή κυτταρικό θάνατο – στα καρκινικά κύτταρα.

Κόκκινο κρασί

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να έχει μια εκπληκτική επίδραση στην ελεύθερη τεστοστερόνη (η οποία είναι τεστοστερόνη που δεν συνδέεται με πρωτεΐνες). Όχι μόνο η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αντιοξειδωτικά, ρυθμιστικά λιπιδίων και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, αλλά η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να συνδέεται με σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ελεύθερης τεστοστερόνης.

Γάλα

Το γάλα αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Συμβάλλει στην υγεία των οστών και η βιταμίνη D που περιέχει βοηθά στην ενίσχυση της τεστοστερόνης. Είναι καλό να επιλέγετε γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και χαμηλά λιπαρά.

Σολομός

Ο σολομός έχει πολλά οφέλη – συμπεριλαμβανομένου του ότι περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που «ενισχύουν» την τεστοστερόνη, όπως η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το σελήνιο. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έλαβαν συμπληρωματικό λάδι σολομού για 90 ημέρες παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Διαβάστε επίσης

5 υγιεινά ποτά για την καρδιά

Γαρίφαλο: Ποια η διατροφική του αξία;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.