Γαρίφαλο: Ποια η διατροφική του αξία;

Το γαρίφαλο ή γαρύφαλλο είναι ένα δέντρο που προέρχεται από την Ινδονησία. Είναι μπαχαρικό και βότανο γνωστό ως μοσχοκάρφι. Λόγω του έντονου και όμορφου αρώματος είναι ευρέως διαδεδομένο για τη χρήση του ως μπαχαρικό σε μαγειρική, ποτοποιία και την ζαχαροπλαστική. Τα αποξηραμένα άνθη – μπουμπούκια του χρησιμοποιούνται επίσης στην κινεζική και αγιουρβεδική ινδική ιατρική.Το όνομά τους προέρχεται από τη λατινική λέξη clavus, που σημαίνει νύχι αφού το σχήμα του αποξηραμένου γαρίφαλου μοιάζει με αυτό του νυχιού.

Ποια η διατροφική του αξία

Εκτός από τις μαγειρικές τους χρήσεις, τα γαρίφαλα είναι γνωστά και για το εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ. Το γαρίφαλο είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά του USDA, μια κουταλιά της σούπας (6,8 g) αλεσμένο γαρίφαλο περιέχει 21 θερμίδες και είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Κ , ασβέστιο και διαιτητικές ίνες, μάς λέει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Φωτεινή Καρμανιώλου.

Γαρίφαλο: Oφέλη για την υγεία

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το γαρίφαλο είναι μια πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα και στην μείωση και προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες . Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το γαρίφαλο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την αρθρίτιδα. Τα κύρια συστατικά του γαρίφαλου, όπως η ευγενόλη, η καρβακρόλη, η θυμόλη και η κινναμαλδεΰδη έχουν συνδεθεί με βελτίωση της πέψης, τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ενίσυση της ηπατικής λειτουργίας.

Επιπλέον, το γαρίφαλο έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για πονοκεφάλους, βήχα, ναυτία και υπέρταση. Το γαρίφαλο είναι ένας φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας που μπορεί να δράσει ενάντια σε επιβλαβή βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus και η Escherichia coli. Έχει επίσης αντιμυκητιακή δράση, ιδιαίτερα ενάντια στα στοματικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία του στόματος, τερηδόνα και ασθένειες των ούλων.Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει πιθανή επίδραση της παχυσαρκίας με την χρήση γαρίφαλου. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα γαρίφαλου μείωσε την συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας που προκύπτει από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ποντίκια που έλαβαν το εκχύλισμα γαρίφαλου είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερο κοιλιακό λίπος και λιγότερο λίπος στο συκώτι από εκείνα της ομάδας ελέγχου.Η ενσωμάτωση του γαρίφαλου στη μαγειρική σας μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε τα γεύματά σας τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά, ενώ παράλληλα βελτιώνετε την υγεία και την ευεξία σας.

Γαρίφαλο: Ενέχει κινδύνους η χρήση του;

Όταν λαμβάνεται από το στόμα
Η κατανάλωση ευγενόλης από τον άνθρωπο εκτιμάται ότι είναι 0,6 mg/ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει ένα αποδεκτό επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης για την ευγενόλη 2,5 mg/kg ημερησίως με βάση ένα NOAEL (επίπεδο μη παρατηρούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών) 250 mg/kg ημερησίως σε αρουραίους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευγενόλη είναι «απίθανο να είναι γονοτοξική σε εκθέσεις μεγαλύτερες και δεν οδηγούν σε κυτταροτοξικότητα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η ευγενόλη δεν είναι καρκινογόνος και δεν παρουσίασε τερατογόνο ή νευροτοξική δράση. Μετά από βραχυπρόθεσμη (7 ημέρες) διαιτητική χορήγηση ευγενόλης (150 mg/ημέρα) στον άνθρωπο, δεν παρατηρήθηκαν βιοχημικές ή κυτταρογενετικές ενδείξεις τοξικότητας.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα
Το λάδι γαρίφαλου ή η κρέμα που περιέχει λουλούδι γαρίφαλου είναι πιθανώς ασφαλές. Αλλά η εφαρμογή ελαίου γαρίφαλου στο στόμα ή στα ούλα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό και βλάβη στα ούλα. Η εφαρμογή ελαίου ή κρέμας γαρύφαλου στο δέρμα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει κάψιμο και ερεθισμό του δέρματος.

Όταν εισπνέεται
Ο καπνός από τα τσιγάρα γαρίφαλου είναι πιθανό να μην είναι ασφαλής και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονική νόσο.

Γαρίφαλο: Αλληλεπιδράσεις με Φάρμακα

Φάρμακα για διαβήτη (αντιδιαβητικά φάρμακα) αλληλεπίδραση με το γαρίφαλο
Το γαρίφαλο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η λήψη γαρίφαλου μαζί με φάρμακα για το διαβήτη μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα πολύ χαμηλά. Παρακολουθήστε στενά το σάκχαρο στο αίμα σας. Να είστε προσεκτικοί με αυτόν τον συνδυασμό.

Φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος (Αντιπηκτικά / Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα) αλληλοεπιδρούν με το γαρίφαλο
Το γαρίφαλο μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Η λήψη γαρύφαλου μαζί με φάρμακα που επιβραδύνουν επίσης την πήξη του αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μώλωπες και αιμορραγίες.

Η ιβουπροφαίνη (Advil,κ.α) αλληλοεπιδρά με το γαρίφαλο
Η προσθήκη ιβουπροφαίνης στο έλαιο γαρύφαλλου πριν από την εφαρμογή του στο δέρμα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ιβουπροφαίνης που απορροφάτε από το δέρμα, αυξάνοντας ενδεχομένως τις παρενέργειες.

Γαρίφαλο: Πως να το εντάξετε στη Διατροφή σας;

Τα γαρίφαλα είναι γνωστά για την έντονη γεύση και οσμή τους και μπορούν να αγοραστούν αλεσμένα ή ολόκληρα για μαγειρική χρήση. Πολλές κουζίνες περιλαμβάνουν το γαρίφαλο, είναι επίσης συστατικό σε ορισμένες σάλτσες όπως κέτσαπ και σάλτσα Worcestershire.

Διαβάστε επίσης

Συγγνώμη από την Αθηνά Λινού προς τους παιδιάτρους – “Στόχος μου να αναδείξω τον ρόλο τους ως πρότυπο”

Οι βραδινοί τύποι κινδυνεύουν πιο πολύ, λόγω καταχρήσεων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.