6 οφέλη για την υγεία από τις λευκές πατάτες

Οι πατάτες έχουν ενοχοποιηθεί, αλλά πραγματικά έχουν οφέλη για την υγεία. Βέβαια δεν μιλάμε για τα πατατάκια και τις τηγανητές πατάτες.

Ένα μεγάλο μέρος του υγιεινού χαρακτήρα τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και όταν δεν τηγανίζονται σε λιπαρά έλαια ή πνίγονται σε πυκνά γαλακτοκομικά προϊόντα, οι λευκές πατάτες έχουν αρκετά οφέλη αφού είναι μια πηγή υψηλής ποιότητας βασικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στα μενού γρήγορου φαγητού, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις απολαύσετε.

Οι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στις λευκές πατάτες, έχουν παρεξηγηθεί και δαιμονοποιηθεί. Ως αποτέλεσμα, οι πατάτες αντιμετωπίζονται συχνά ως ανθυγιεινές, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Έξι οφέλη για την υγεία από τις λευκές πατάτες

1. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών

Μια μέτρια λευκή πατάτα, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας της, περιέχει περισσότερα από 5 γραμμάρια (g) φυτικών ινών. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά αυτό είναι μεταξύ 13 και 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (25 g για τις γυναίκες και 38 g για τους άνδρες). Απλώς να ξέρετε ότι δεν θα αποκομίσετε όλα αυτά τα οφέλη εάν χρησιμοποιείτε τον αποφλοιωτή λαχανικών, αφού οι μισές φυτικές ίνες σε μια πατάτα βρίσκονται στη φλούδα.

2. Είναι ανθεκτικό άμυλο που αγαπά το έντερο

Οι πατάτες περιέχουν αμυλόζη, ένα ανθεκτικό άμυλο που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αντιστέκεται στη διάσπαση από την πέψη και, ως εκ τούτου, δρα ως αδιάλυτη ίνα και πρεβιοτικό που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο και βοηθά στη μετακίνηση των απορριμμάτων μέσω του πεπτικού σωλήνα. Τα ανθεκτικά άμυλα έχει επίσης αποδειχθεί, σε μια μελέτη στο Nutrition & Diabetes, ότι μειώνουν την απόκριση του σακχάρου στο αίμα και βελτιώνουν την αντίσταση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

3. Περιέχουν βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες, προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου και μειώνει τη φλεγμονή. Και μια λευκή πατάτα είναι μια φανταστική πηγή της βιταμίνης C, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας.

4. Είναι πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο είναι άφθονο στην πατάτα — και τα οφέλη του είναι πολλαπλά. Το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης στο νευρικό σύστημα για τη διατήρηση των επιπέδων των κυτταρικών υγρών – εμπλέκεται επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μία μέτρια πατάτα περιέχει 867 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, ή περίπου το 25 έως 30% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής για τους ενήλικες.

5. Ναι, συμβάλουν στην απώλεια βάρους

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Journal of Medicinal Food διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με μη ελεγχόμενα επίπεδα γλυκόζης παρουσίασαν μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και απώλεια βάρους μετά από οκτώ εβδομάδες σε δίαιτα βαριά με πατάτες.

6. Δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Systematic Reviews 121 μελετών που δημοσιεύθηκαν από το 1946 έως 2020 κατέρριψε τη συσχέτιση της πατάτας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, του εγκεφαλικού και της υπέρτασης. Η ανασκόπηση αναφέρει ότι «δεν υπήρχαν πειστικά στοιχεία που να υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πατάτας και του κινδύνου αυτών των ασθενειών». Η βιταμίνη Β3 και το κάλιο που βρίσκονται στη φλούδα της πατάτας, είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς.

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

Διαβάστε επίσης

Η σεμαγλουτίδη – εκτός από τη ρύθμιση του διαβήτη και την απώλεια βάρους – περιορίζει και τον εθισμό;

Ναυάγιο στην Πύλο: Μεγάλη κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, συνεχίζονται οι έρευνες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.