Η σεμαγλουτίδη – εκτός από τη ρύθμιση του διαβήτη και την απώλεια βάρους – περιορίζει και τον εθισμό;

Ένας αυξανόμενος αριθμός στοιχείων δείχνει τώρα ότι τα φάρμακα με σεμαγλουτίδη μπορεί να περιορίζουν τον εθισμό, ειδικά σε άτομα με διαταραχές κατανάλωσης αλκοόλ.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience διαπίστωσε ότι η σεμαγλουτίδη μείωσε δραστικά την αναζήτηση και την κατανάλωση αλκοόλ σε αρουραίους.

Άλλη μελέτη από το Journal of Clinical Investigation  βρήκε επίσης ότι η σεμαγλουτίδη είναι αποτελεσματική στη μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και στη ρύθμιση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε ποντίκια.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πώς τα εργαστηριακά ποντίκια που λαμβάνουν διαφορετικά φάρμακα με σεμαγλουτίδη μπορούν να αντισταθούν περισσότερο στην κοκαΐνη. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα διαταράσσουν αποτελεσματικά σημαντικούς κύκλους εθισμού στον εγκέφαλο των αρουραίων, γεγονός που τους βοηθά να ξεφύγουν από τις λαβές της εξάρτησης.

Ωστόσο, ο ρόλος της σεμαγλουτίδης στη θεραπεία των ανθρώπινων εθισμών είναι ακόμα στην αρχή. Διερεύνηση των δυνατοτήτων του ως θεραπεία αιχμής για καπνιστές με διαταραχές χρήσης αλκοόλ διεξάγεται μέσω κλινικής δοκιμής.

Πώς αντιμετωπίζει η σεμαγλουτίδη τον εθισμό;

Μερικοί επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει ακούσια ότι η σεμαγλουτίδη ενδεχομένως είναι και φάρμακο κατά του εθισμού.

Στη θεραπεία του εθισμού, το Ozempic και το Wegovy ρυθμίζουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μέσω του υποδοχέα GLP-1. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το GLP-1 εμπλέκεται επίσης στις οδούς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο με σημαντικές λειτουργίες στη μάθηση, τη μνήμη, την κίνηση και την ανταμοιβή.

Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή συμμετέχουν σε εθιστικές δραστηριότητες, τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονται. Τα με σεμαγλουτίδη έχουν δείξει ότι ενεργοποιώντας τους υποδοχείς GLP-1, μειώνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης στην περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην ανταμοιβή και τον εθισμό. Μειώνουν έτσι την ευχάριστη αίσθηση που σχετίζεται με την απόλαυση σε εθιστικές συμπεριφορές.

Πολυάριθμες μελέτες που χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη για την ανάρρωση του εθισμού και που δείχνουν πολλά υποσχόμενα ευρήματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα.

Η σεμαγλουτίδη είναι ασφαλής για τη θεραπεία του εθισμού;

Τα φάρμακα με σεμαγλουτίδη θεωρούνται γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, για τη θεραπεία του εθισμού, οι προφυλάξεις ασφαλείας εξακολουθούν να μελετώνται.

Επομένως, οι χρήστες θα πρέπει να αποκαλύπτουν σχετικά οικογενειακά ή προσωπικά ιστορικά στον γιατρό τους, συμπεριλαμβανομένων:

  • Υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)
  • Διαταραχές των νεφρών
  • Προβλήματα της χοληδόχου κύστης
  • Παγκρεατίτιδα
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (βλάβη αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή που προκαλείται από διαβήτη)

Οποιοδήποτε οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό των καταστάσεων που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από τη σεμαγλουτίδη. Επίσης, δεν συνιστάται για τις γυναίκες να χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη όταν είναι έγκυες και θηλάζουν. Επιπλέον, οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους για τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που παίρνουν για να αποτρέψουν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Παρενέργειες

Οι περισσότεροι χρήστες παρουσιάζουν συνήθως λίγες παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλος
  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακή δυσφορία
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κούραση
  • Αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης

Εάν λαμβάνεται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σεμαγλουτίδη μπορεί δυνητικά να προκαλέσει απώλεια όρασης, καρδιακά προβλήματα και νευρική βλάβη. Σπάνια, μπορούν να προκληθούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως οίδημα δέρματος, πιο συχνά στα χείλη, τα βλέφαρα, τα χέρια ή τα πόδια, καθώς και οίδημα στο στόμα, τη γλώσσα ή το λαιμό, που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή.

Με πληροφορίες από healthnews.com

Διαβάστε επίσης

Σε πρώτο πρόσωπο: Έβαλα τους φακούς επαφής μου σε λοσιόν προσώπου και κόντεψα να τυφλωθώ

Ναυάγιο στην Πύλο: Μεγάλη κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, συνεχίζονται οι έρευνες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.