7 τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και συνδέονται επιστημονικά με καλύτερη υγεία

Οι τροφές, που έχουν υποστεί ζύμωση ανήκουν στην κατηγορία των υπερτροφών που έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά, αλλά και για τη νόστιμη γεύση τους. Συνδέονται με την καλύτερη υγεία του εντέρου, την ψυχική υγεία και μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση υποβάλλονται σε μια διαδικασία όπου τα προστιθέμενα βακτήρια ή η μαγιά διασπούν τα φυσικά σάκχαρα. Μόλις το φαγητό ή το ποτό ζυμωθεί, μας μένει ένα προϊόν που περιέχει προβιοτικά που μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με διάφορους τρόπους.

Μελέτη που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση για μόλις 10 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα ένα πιο διαφοροποιημένο μικροβίωμα του εντέρου, που σημαίνει ότι το έντερο έχει καλύτερη ισορροπία των «υγιεινών βακτηρίων». Εξαιτίας αυτού, τα ίδια άτομα παρουσίασαν βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση. Άλλα δεδομένα δείχνουν ό,τι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προσφέρουν αντιφλεγμονώδη οφέλη, επιδράσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και πολλά άλλα.

Αν αναρωτιέστε ποιες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση θα πρέπει να έχουν θέση στη διατροφή σας εάν θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν αυτές οι λειτουργικές τροφές, το eatthis.com, παρουσιάζει επτά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση που συνδέονται επιστημονικά με καλύτερη υγεία.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι, παρασκευάζεται συνδυάζοντας το γάλα γαλακτοκομικών με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα το κρεμώδες φαγητό που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε με μια πασπαλισμένη γκρανόλα ή φρέσκα μούρα. Ναι, πολλές επιλογές γιαουρτιού έχουν ζωντανά βακτήρια, αλλά το γαλακτοκομικό γιαούρτι είναι επίσης πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου. Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα και σωματική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ορισμένα προβιοτικά στελέχη που βρίσκονται στο γιαούρτι ενισχύουν την υγεία του εντέρου και τις γενικές αντιφλεγμονώδεις και ανοσολογικές αποκρίσεις. Και ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση μερικών από αυτά τα προβιοτικά μπορεί να συνδέεται με μειωμένα αέρια σε άτομα με IBS.

Κεφίρ

Το κεφίρ, είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση,  είναι ελαφρώς ξινό αλλά πίνετε εύκολα. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών ροφημάτων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών, του κοιλιακού πόνου και της δυσκοιλιότητας. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης Κ2, μιας θρεπτικής ουσίας που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων.

Επίσης, η κατανάλωση κεφίρ έχει συνδεθεί με μείωση της μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, είναι ένα βακτήριο που μπορεί να μολύνει το στομάχι και η μόλυνση με αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Κίμτσι

Το Κίμτσι, είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο που συνήθως παρασκευάζεται από αλατισμένα και ζυμωμένα λαχανικά, όπως το λάχανο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρια πρόσληψη του σχετίζεται με την απώλεια βάρους μεταξύ μεσήλικων και ηλικιωμένων ατόμων. Άλλα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωσή του συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος και δρα έναντι των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος.

Κομπούχα

Ανάμεσα στα μοντέρνα ποτά εκεί έξω, η κομπούχα βρίσκεται στην κορυφή πολλών καταλόγων. Ως τσάι που έχει υποστεί ζύμωση, αυτό το ρόφημα περιέχει αντιοξειδωτικά και, εφόσον δεν παστεριωθεί, περιέχει ζωντανά προβιοτικά.

Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κομπούχα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, να υποστηρίξει τη διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος και να υποστηρίξει μια υγιή και ισορροπημένη μικροχλωρίδα του εντέρου, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Μίσο

Το μίσο, είναι μια πάστα σόγιας. Παρέχει μια αλμυρή γεύση και τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν σούπα μίσο καθημερινά έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στομαχικές ασθένειες όπως γαστρίτιδα, γαστρικό έλκος και δωδεκαδακτυλικό έλκος από εκείνους που την καταναλώνουν σπάνια ή ποτέ. Το μίσο, έχει επίσης σημαντικές ενώσεις που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών στερολών, του λινολεϊκού οξέος και της βιταμίνης Ε, και η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν μια υγιή καρδιά.

Ξινολάχανο

Ως δημοφιλής επικάλυψη για χοτ ντογκ και απαραίτητο για ένα κλασικό σάντουιτς, το ξινολάχανο είναι ένα καρύκευμα από  λάχανο. Η τακτική κατανάλωση ξινολάχανου μπορεί να συμβάλει στην υγιή πεπτική χλωρίδα. Έτσι, μη διστάσετε να προσθέσετε μια επιπλέον μερίδα στο σάντουιτς σας ή να απολαύσετε πάνω από τα αυγά σας, γνωρίζοντας ότι δίνετε στο έντερο σας μια δόση υγιών βακτηρίων.

Tέμπε

Το Tέμπε, απολαμβάνεται ως φυτική πηγή πρωτεΐνης και παρασκευάζεται από μαγειρεμένους σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Μαζί με τα οφέλη για την προαγωγή της υγείας του εντέρου που προσφέρουν οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, η κατανάλωση τέμπε μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε stir-fries, σάντουιτς και σαλάτες.

Διαβάστε επίσης 

6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σας

10 τροφές που δεν λήγουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.