6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σας

Υπάρχουν κάποια σνακ που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σας. Η συνηθισμένη σας διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των αγγείων και βέβαια να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της γνωστικής λειτουργίας καθώς μεγαλώνετε, από τη σκέψη και την εκμάθηση νέων πραγμάτων μέχρι τη μνήμη.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και αν έχετε οικογενειακό ιστορικό άνοιας, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε την πάθηση.

Προτιμήστε τρόφιμα όπως φρέσκα μούρα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, ψάρια και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η μεσογειακή διατροφή έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη και λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας: Ερευνητές παρακολούθησαν 10.000 άτομα με μέση ηλικία 51 ετών για 10 χρόνια και εκείνοι που λάμβαναν το 20% ή περισσότερες από τις θερμίδες τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν υψηλότερο κίνδυνος άνοιας. Αυτό είναι περίπου 400 θερμίδες την ημέρα εάν καταναλώνετε 2.000, όπως αναφέρει το today.com. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν ποτά με ζάχαρη, κατεψυγμένα γεύματα, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, πατατάκια, κατεψυγμένες τηγανιτές πατάτες, μπισκότα, ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, εκλεπτυσμένα κουλουράκια και ψωμί.

Αντίθετα, υπάρχουν κάποια σνακ που περιέχουν θρεπτικά στοιχεία για τον εγκέφαλό σας.

6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σας

Healthstories 6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σαςΚρακεράκια ολικής αλέσεως

Όταν επιλέγετε κράκερ ολικής αλέσεως, κοιτάξτε τη λίστα συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι είναι με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι το πρώτο συστατικό.

 

Healthstories 6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σαςΠοπ κορν

Ναι, το ποπ κορν είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως και, ως εκ τούτου, ένα κορυφαίο σνακ για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή.

Αν και το ίδιο το ποπ κορν είναι ένα θρεπτικό σνακ, αυτό που προσθέτετε σε αυτό μπορεί να αποτρέψει την υγιεινή του δράση, γι’ αυτό καλύτερα είναι να φτιάχνετε ποπ κορν στο σπίτι με ελάχιστο βούτυρο και χωρίς αλάτι.

Healthstories 6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σαςΧυμός ροδιού

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται από 1 ½ έως 2 φλιτζάνια φρούτα την ημέρα, ωστόσο λίγοι άνθρωποι καταναλώνουν όσα χρειάζονται. Σκεφτείτε λοιπόν να συμπεριλάβετε χυμό ροδιού στην διατροφή σας. Ο χυμός ροδιού μπορεί να μετρήσει για μια μερίδα φρούτων (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).

Αυτό το κόκκινο ρόφημα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που μπορούν να προάγουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Healthstories 6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σαςΚαρύδια

Μεταξύ των ξηρών καρπών, τα καρύδια μπορεί να είναι τα καλύτερα για τον εγκέφαλο. Σε μια ανασκόπηση που περιλάμβανε 22 μελέτες και περισσότερους από 47.000 ανθρώπους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ξηροί καρποί ήταν ωφέλιμοι σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση. Ωστόσο, μεταξύ όλων των ξηρών καρπών που μελετήθηκαν, τα καρύδια συνδέονταν πιο σταθερά με καλύτερη γνωστική υγεία. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες καρύδια την εβδομάδα στα τέλη της δεκαετίας των 50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν χωρίς αναφερόμενη εξασθένηση της μνήμης, σε σύγκριση με εκείνες που παρέλειψαν αυτήν την πρακτική.

Healthstories 6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σαςΜύρτιλα

Τα βατόμουρα είναι στη σύντομη λίστα των τροφών που πρέπει να τρώτε όταν πρόκειται για τη διατήρηση της μνήμης και των δεξιοτήτων της σκέψης σας. Σε μελέτες, τα blueberries έχουν συσχετιστεί με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης και βελτιωμένη μνήμη και εκτελεστική λειτουργία. Τα οφέλη των μύρτιλων ξεκινούν από νωρίς στη ζωή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά των οποίων η διατροφή συμπληρώνεται με blueberries έχουν οφέλη βιώνουν στη μνήμη, την προσοχή και την ανάγνωση.

Healthstories 6 σνακ που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε νεανικό τον εγκέφαλό σαςΦυλλώδη λαχανικά

Μία μόνο μερίδα φυλλωδών λαχανικών την ημέρα –λίγο περισσότερο από ένα φλιτζάνι ωμά χόρτα ή ½ φλιτζάνι μαγειρεμένο– μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την πτώση της μνήμης καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με μια μελέτη. Σε σύγκριση με τους ενήλικες που σπάνια ή ποτέ δεν έτρωγαν φυλλώδη λαχανικά, εκείνοι που έτρωγαν συχνά φυλλώδη λαχανικά είχαν εγκεφαλική λειτουργία που παρέπεμπε σε σε νεότερους ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φυλλοκινόνη, η λουτεΐνη και το φυλλικό οξύ – θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στα φυλλώδη πράσινα – είναι το κλειδί για αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία για το κουνούπι του κίτρινου πυρετού: Αναμένεται έξαρση φέτος; Τι λένε οι ειδικοί

ΕΟΦ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες επιθεμάτων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.