Ξινολάχανο: Τα εκπληκτικά οφέλη για το ανοσοποιητικό και την υγεία του εντέρου

Το ξινολάχανο, είναι γνωστό για τα οφέλη που σχετίζονται με την πέψη. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά που υποστηρίζουν μια υγιή ισορροπία των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Εάν χρειάζεστε μερικές ιδέες για το πώς να προσθέσετε ξινολάχανο στη διατροφή σας, έχουμε μερικές προτάσεις από διαιτολόγους. «Μου αρέσει να προσθέτω ξινολάχανο σε σαλάτες, σάντουιτς, μπιφτέκια, τάκος και ομελέτα», λέει στο realsimple.com, η διαιτολόγος διατροφολόγος Jenna Volpe, RDN.

«Οι κινεζικές μορφές ξινολάχανου προστίθενται συνήθως σε σούπες, κοκκινιστό κρέας και stir-fried πιάτα», λέει η σεφ και διαιτολόγος Cindy Chou, RDN, προσθέτοντας ό,τι το ξινολάχανο συνδυάζεται καλά με σάντουιτς με τυρί στη σχάρα και σοταρισμένα λουκάνικα.

Οφέλη για την υγεία του ξινολάχανου

Το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε φιλικά προς το έντερο προβιοτικά

Δεν μπορείτε να συζητήσετε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά χωρίς να αναφέρετε το ξινολάχανο, καθώς δημιουργεί προβιοτικά που παράγουν γαλακτικό οξύ, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν βρει περισσότερα από 200 στελέχη φιλικών προς το έντερο βακτηρίων σε μία μερίδα ξινολάχανου.

Η έρευνα για προβιοτικά τρόφιμα, όπως το ξινολάχανο, είναι πολλά υποσχόμενη για όσους αναζητούν έναν νόστιμο τρόπο να βελτιώσουν την πέψη τους, επισημαίνει μια ανασκόπηση του 2021 όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ξινολάχανο μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Μιλώντας για την υγεία του εντέρου, το ξινολάχανο μπορεί επίσης να είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Σύμφωνα με το USDA, μια μερίδα 100 γραμμαρίων ξινολάχανο περιέχει σχεδόν 3 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν την υγιή πέψη και το μικροβίωμα.

Είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τις ιδιότητές της που τονώνουν το ανοσοποιητικό και το ξινολάχανο μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε περισσότερο από αυτήν. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο ξινολάχανο μπορεί να είναι υψηλότερη από αυτή των περισσότερων φρέσκων λαχανικών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που αξιολογεί τα θρεπτικά συστατικά σε προϊόντα ζύμωσης λάχανου.

Η ποσότητα βιταμίνης C στο ξινολάχανο μπορεί να ποικίλλει, αν και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μπορεί να κυμαίνεται από 20,1 έως 256,31 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 70 έως 90 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C την ημέρα και η απόλαυση του ξινολάχανου σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί.

Η βιταμίνη C στο ξινολάχανο μπορεί να συνδέεται με τις προβιοτικές του ιδιότητες. «Ενώ οι ωμές και μαγειρεμένες μορφές λάχανου δεν είναι υψηλές σε βιταμίνη C, το ξινολάχανο είναι», λέει η Volpe. “Αυτό είναι πιθανό επειδή τα ευεργετικά προβιοτικά στο ξινολάχανο παράγουν βιταμίνη C ως υποπροϊόν όταν περνούν από τη γαλακτοζύμωση.”

Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Χάρη στην ισχυρή βιταμίνη C και τα προβιοτικά του, το ξινολάχανο αποτελεί μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής για βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού. «Αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα οφέλη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του ξινολάχανο πιθανότατα αποδίδονται σε συνδυασμό των υγιεινών προβιοτικών και της βιταμίνης C ».

Η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017, οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το ξινολάχανο, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέποντας τις λοιμώξεις. Ομοίως, τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ευτυχώς, το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε αυτό το δίδυμο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.

Υπάρχει επίσης μια τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού και τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυσή του. Έτσι, με την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε προβιοτικά για την υποστήριξη του εντέρου σας, αυτό μπορεί να μεταφραστεί και σε ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Όπως φαίνεται σε μια μελέτη του 2022, «Το ξινολάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή τροφής αντιοξειδωτικών ενώσεων, όπως η ινδόλη-3-καρβινόλη, το ασκορβιγόνο, η σουλφοραφάνη και ο ισοθειοκυανικός αλλυλεστέρας», λέει η Volpe. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το DNA και να οδηγήσουν σε σημάδια γήρανσης και ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Το κινέζικο ξινολάχανο έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιοξειδωτικά που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Λόγω του αντιοξειδωτικού του προφίλ, το ξινολάχανο θα μπορούσε να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές δράσεις, ιδιαίτερα προστατεύοντας από τη βλάβη του DNA που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες (γνωστή και ως βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες).

Μέρος της ικανότητάς του να μειώνει τη φλεγμονή μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία της ινδόλης-3 καρβινόλης, μιας ουσίας που προέρχεται από την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το λάχανο. «Αυτή η αντιοξειδωτική ένωση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, στην προώθηση της υγιέστερης ορμονικής ισορροπίας και ακόμη και στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στο σώμα», λέει η Volpe.

Διαβάστε επίσης 

Τα 8 καλύτερα και πιο οικονομικά φρούτα και λαχανικά της άνοιξης

8 πράγματα που δεν πρέπει να προσθέτετε στο smoothie σας

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.