Νηστεία: Τι προσφέρει στην υγεία – Πού θέλει προσοχή

Η νηστεία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση, αφού καθημερινά όλο και περισσότερο καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά με συνέπεια τα διάφορα προβλήματα υγείας να είναι αναπόφευκτα.

Νηστεύοντας για 40 ημέρες, μέχρι δηλαδή το Πάσχα, ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να αποβάλλει τις διοξίνες ενώ είναι μια ιδανική ευκαιρία να χάσετε βάρος.

Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών, αναφέρει στο Healthline.com η κλινική διατροφολόγος Dr. Megan Soliman.

Εξάλλου, όσοι νηστεύουν επιτρέπεται να φάνε όσπρια λαδερά, φρούτα και λαχανικά.

Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία.

Νηστεία – Πού θέλει προσοχή

Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την παραδοσιακή διατροφή της Σαρακοστής περιορίζονται στην στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.

Όμως υπάρχουν άλλες τροφές από τις οποίες ο οργανισμός μπορεί να πάρει τα στοιχεία αυτά.

Τροφές με σίδηρο:

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της σιδηροπενικής αναιμίας, επιλέγοντας τροφές με σίδηρο. Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες:

Κόκκινο κρέας, χοιρινό κρέας και πουλερικά

Θαλασσινά

Όσπρια (ιδίως φασόλια)

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι

Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα

Εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικα

Αρακάς

Το σώμα σας απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας από ό, τι από άλλες πηγές. Εάν επιλέξετε να μην τρώτε κρέας, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη του σιδήρου από φυτικής προέλευσης τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε σίδηρο, για να απορροφήσει εν τέλει ο οργανισμός σας την ίδια ποσότητα σιδήρου που θα παίρνατε από το κρέας.

Νηστεία – Επιλέξτε τροφές που περιέχουν βιταμίνη C για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου

Μπορείτε να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας, πίνοντας χυμό εσπεριδοειδών, ή καταναλώνοντας άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, την ίδια ώρα που καταναλώνετε και τροφές με σίδηρομ, λέει η Soliman.Η βιταμίνη C στους χυμούς εσπεριδοειδών, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τον διαιτητικό σίδηρο.

Η βιταμίνη C βρίσκεται επίσης στα ακόλουθα:

Μπρόκολο

Γκρέιπφρουτ

Ακτινίδια

Φυλλώδη λαχανικά

Πορτοκάλια

Πιπεριές

Φράουλες

Μανταρίνια

Ντομάτες

Διαβάστε επίσης 

5 τροφές που πρέπει να τρώνε όλοι στα 40 τους για απώλεια βάρους

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.