Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Για έκτη συνεχή χρονιά, η Μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται η καλύτερη δίαιτα, στην αξιολόγηση της «US News & Wolrd Report», ενός φημισμένου αμερικανικού οργανισμού που κάθε χρόνο αξιολογεί, εκτιμά και κατατάσσει τις υπάρχουσες δίαιτες ανάλογα με τα οφέλη τους για την υγεία.

Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν 24 από τις πλέον γνωστές δίαιτες, από 30 κορυφαίους καθηγητές ιατρούς, διατροφολόγους και επιδημιολόγους και εκτός από τη γενική κατάταξη για την πιο υγιεινή δίαιτα δημιουργήθηκαν και άλλες κατατάξεις σε διάφορες κατηγορίες, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει μια τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα «τι διατροφικό πρότυπο πρέπει να ακολουθήσω;» (αν είμαι παχυσαρκος/-η, αν έχω σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.λπ.)

Για την αξιολόγηση των τύπων δίαιτας, εξετάστηκαν διάφοροι παράγοντες, όπως το εάν μια δίαιτα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, το πόσο εύκολο είναι να ακολουθηθεί, το αν μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ατομικές προτιμήσεις τους καθενός και το εάν έχει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την απώλεια βάρους.

Η καλύτερη δίαιτα

Η Μεσογειακή Διατροφή, είναι ένα πρότυπο διατροφής το οποίο ήταν αρχικά εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και στη συνέχεια αποτέλεσε διατροφικό μοντέλο της Ελλάδας της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ισπανίας μέχρι το 1970. Κάθε χώρα, ανάλογα με την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά της είχε κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά αυτό το διατροφικό πρότυπο, αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν κοινά.

Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση ανεπεξέργαστων σιτηρών, εποχιακών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών και ξηρών καρπών. Η κυρία πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιείται και στο μαγείρεμα, ενώ καταναλώνονται ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά και όσπρια, σε εβδομαδιαία βάση. Το κόκκινο κρέας περιορίζεται σε 1-2 φορές το μήνα, ενώ τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος αποφεύγονται. Όσον αφορά το αλκοόλ, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση κρασιού, κυρίως ερυθρού, μαζί με τα γεύματα.

Στη 2η θέση ισοβάθμησαν δύο άλλοι δύο τύποι δίαιτας:

Η δίαιτα DASH, ένας τύπος δίαιτας που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Και η δίαιτα Flexitarian, η οποία επικεντρώνεται στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά επιτρέπει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος.

Διαβάστε επίσης 

Ένα κοινό γλυκαντικό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Χλωροφύλλη: Ελιξίριο υγείας ή νέα μόδα του TikTok;

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.