Αντιμετώπισε την τενοντίτιδα μέσω της διατροφής

Με τον όρο τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια αναφερόμαστε στις παθήσεις των τενόντων που κυμαίνονται από έναν οξύ τραυματισμό ή ρήξη εώς μία χρόνια καταπόνηση και φλεγμονή.

Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του σώματος μας ενώ οι πιο συχνές περιοχές είναι ο ώμος, ο καρπός, το γόνατο, ο αγκώνας, το ισχίο και η άρθρωση της ποδοκνημικής, αναφέρει ο ορθοπαιδικός χειρούργος Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Διατροφική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας

Μέχρι σήμερα, ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την διατροφική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας είναι ελάχιστα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία της, σύμφωνα με τον διαιτολόγο Πάρη Παπαχρήστο.

Πιο συγκεκριμένα, μία κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση φαίνεται να είναι ευεργετική για τη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της τενοντίτιδας.

Παρακάτω, ακολουθούν τα βασικά θρεπτικά συστατικά που παρουσιάζουν τα περισσότερα οφέλη:

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των ιστών, καθώς και στη μείωση του αισθήματος του πόνου και της κόπωσης. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα.

Υπάρχουν 20 αμινοξέα στη φύση, εκ των οποίων τα 9 θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει να τα λάβεις από τη διατροφή σου, καθώς δεν τα συνθέτει ο οργανισμός από μόνος του.

Η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν επίσης και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα — ωστόσο, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, τα περισσότερα προσφέρουν, συνήθως, μια περιορισμένη ποσότητα τουλάχιστον ενός από αυτά.

Ενδεικτικές πηγές πρωτεϊνών:

Κοτόπουλο

Κρέας

Ψάρι

Γαλακτοκομικά

Αυγά

Όσπρια

Ξηροί καρποί & σπόροι

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Συμμετέχει, επίσης, στη σύνθεση του κολλαγόνου και των πρωτεογλυκανών. Και τα δύο αυτά είδη πρωτεϊνών βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ομαλής λειτουργία των αρθρώσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο για σχηματισμό φλεγμονών.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται;

Φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, το ακτινίδιο, η φράουλα

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ντομάτα

Πιπεριά

Γλυκοπατάτα

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα μέταλλα που βοηθά στην ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών.

Σε ποια τρόφιμα τον συναντάμε;

Κρέας & κοτόπουλο

Οστρακοειδή

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Όσπρια

Ξηροί καρποί

Δημητριακά ολικής αλέσης

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αναφέρονται και ως «απαραίτητα», καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός στερείται των ενζύμων που απαιτούνται για την παραγωγή τους και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Έχουν συνδεθεί με πολλές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, μια εκ των οποίων είναι η μείωση της φλεγμονής.

Ποιες είναι οι πηγές τους;

Λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός)

Καρύδια

Λιναρόσπορος

Οστρακοειδή

Ιχθυέλαια

Σπόροι chia

Κουρκουμίνη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η κουρκουμίνη αποτελεί το βασικό συστατικό του κουρκουμά. Φαίνεται πως συμβάλλει στον περιορισμό της φλεγμονής και ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και την απόπτωση.

Πώς θα την καταναλώσεις;

Για να αυξήσεις την κατανάλωση κουρκουμίνης πρόσθεσε κουρκουμά στη μαγειρική σου. Πέρα από τα οφέλη που θα λάβεις, με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσεις τη γεύση και το χρώμα των πιάτων σου.

Κάλιο & μαγνήσιο

Το κάλιο και το μαγνήσιο μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών, να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να προάγουν τη χαλάρωση. Θα τα βρεις σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και ολικής άλεσης δημητριακά.

Τι χρειάζεται να αποφύγεις;

Ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σω΄μα. Είναι καλό να αποφεύγεις τροφές και ροφήματα με προφλεγμονώδη δράση, όπως:

Αλκοόλ & σακχαρούχα αναψυκτικά

Επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά

Κόκκινο & επεξεργασμένο κρέας

Τηγανιτά τρόφιμα

Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, γλυκά & αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα.

Πηγή:arthrojoint.gr

Διαβάστε επίσης

Νευρολογία: Μείωσε τις κρίσεις ημικρανίας μέσω τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής σου

Ο Lewis Capaldi έπαθε κρίση συνδρόμου Tourette στη σκηνή – Ο κόσμος συνέχισε να τραγουδά αντί γι΄ αυτόν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.