Τσίχλα: Ποιος ο ρόλος της στην απώλεια βάρους

Η τσίχλα, μπορεί να σας φανεί χρήσιμη σε πολλά επίπεδα. Φρεσκάρει την αναπνοή, λειτουργεί ως υποκατάστατο του τσιγάρου, βελτιώνει τη μνήμη και το καλύτερο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Το τελευταίο βέβαια δε σημαίνει ότι μασώντας μόνο τσίχλα όλη την ημέρα θα χάσετε κιλά, αναφέρει στο webmd.com η κλινική διατροφολόγος Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD,

Μπορεί κάποιες μελέτες να έχουν δείξει ότι οι τσίχλες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες, αλλά μην περιμένετε να δείτε σημαντική απώλεια βάρους αν δεν ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίιατροφή και δεν τη συνδυάσετε με τακτική σωματική άσκηση, λέει η ειδικός.

Σύμφωνα με την Zelman, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη επιλογή επειδή έχουν συνήθως λιγότερες από 5 θερμίδες, τη στιγμή που οι κανονικές τσίχλες έχουν 10 θερμίδες.

Έρευνα μάλιστα από το πανεπιστήμιο του Rhode Island έδειξε ότι οι άνθρωποι που μασούσαν τσίχλα κατανάλωναν 68 λιγότερες θερμίδες στο γεύμα και έτρωγαν λιγότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Η τσίχλα φάνηκε επίσης ότι βοηθούσε τους συμμετέχοντες στη μελέτη να συγκρατούν τις ορέξεις τους και να αντιστέκονται στους «φορτωμένους» με θερμίδες πειρασμούς.

Μια άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας συνέβαλε στον έλεγχο της όρεξης, στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά 40 θερμίδες και στην ελάττωση της λαχτάρας για σνακ.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι «κόβετε» 50 θερμίδες την ημέρα μόνο και μόνο μασώντας τσίχλα μπορείτε στη συνέχεια να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας – όπως να πίνετε γάλα με χαμηλότερα λιπαρά ή να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ – και έτσι να καταφέρετε να προσλαμβάνετε περίπου 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Και βέβαια σταδιακά να έχετε αισθητή απώλεια βάρους, σημειώνει η Zelman.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της τσίχλας είναι ότι συνήθως μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο ενός λαχταριστού αλλά παχυντικού σνακ.

Τσίχλα- Χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση θερμίδων

Μασήστε τσίχλα όταν νιώθετε την ανάγκη να τσιμπήσετε ένα σνακ μεταξύ των γευμάτων

Βάλτε μια τσίχλα στο στόμα σας όταν θέλετε να δώσετε τέλος σε ένα γεύμα ή να αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση

Φροντίστε να έχετε πάντα μερικές τσίχλες στην τσάντα ή στις τσέπες σας προκειμένου να αντισταθείτε στους κάθε είδους υψηλής θερμιδικής αξίας πειρασμούς

Κρατήστε το στόμα σας απασχολημένο με μια τσίχλα την ώρα του μαγειρέματος

Αν και οι τσίχλες μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και να αποφύγετε τα παχυντικά σνακ, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Οι περισσότερες τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν ένα χαμηλής θερμιδικής αξίας γλυκαντικό, που ονομάζεται σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ζαχάρων, που απορροφάται ελάχιστα από το λεπτό έντερο και ενεργεί σαν καθαρτικό.

Η τσίχλα μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κατάποση αέρα και να προκαλέσει φούσκωμα.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με την Zelman, είναι πως οι τσίχλες μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα όπλο στον αγώνα για την απώλεια βάρους και αυτό γιατί μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το αίσθημα πείνας και να ελέγχετε την τάση να τσιμπολογάτε παχυντικά σνακ. Ωστόσο όπως σημειώνει, μην περιμένετε όμως θαύματα και μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο είναι να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και να μη λείπει από την καθημερινή σας ζωή η άσκηση.

Διαβάστε επίσης

11 υγιεινά υποκατάστατα αλευριού και πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Ψάρια: Ποια είδη να επιλέξουμε στη δίαιτα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.