Η νέα τάση στη δίαιτα – Ποιες τροφές περιλαμβάνει;

Η δίαιτα Golo δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Keith Albow και ουσιαστικά είναι μια διατροφή μεταβολισμού. Η φιλοσοφία πίσω από αυτή τη διατροφή είναι να διατηρείται χαμηλή η περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε η ινσουλίνη να μετατρέπει τη ζάχαρη σε ενέργεια, με αποτέλεσμα την απώλεια κιλών.

Η ιδέα πίσω από το GOLO (που σημαίνει Go Lose Weight) είναι ότι εάν η ινσουλίνη σου δεν ελέγχεται σωστά, η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Η δίαιτα στοχεύει να βοηθήσει , όσους την ακολουθούν, να πάρουν τον έλεγχο της διαχείρισης της ινσουλίνης τους μέσω του διατροφικού προγράμματος και του καθημερινού συμπληρώματος του προγράμματος.

Αυτό που ισχυρίζεται η ομάδα που βρίσκεται πίσω απο τη δίαιτα Golo, είναι ότι ακολουθώντας το πρόγραμμα διατροφής τους συνδυαστικά με τα συμπληρώματα τους θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών και συνεπώς την γρηγορότερη και ευκολότερη απώλεια βάρους.  Το διατροφικό τους πλάνο  – όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται- ρυθμίζει τους ρυθμούς του μεταβολικού συστήματος κρατώντας τα επίπεδα του σταθερά απαλλάσσοντας σε απο πείνα και λιγούρες.

Είναι αλήθεια, ότι για να λειτουργεί ομαλά το μεταβολικό σύστημα πρέπει να υπάρχει και ορμονική αρμονία. Ωστόσο αν το μεταβολικό μας σύστημα υπόκειται σε απότομες αυξομειώσεις, αποσυντονίζεται αρκετά ώστε να επηρεάσει την διάθεση μας, την αντοχή μας στην άσκηση και την απώλεια βάρους. Ο λόγος που τέτοιου τύπου πλάνα διαίτης είναι ακατάλληλα είναι διότι απευθύνονται σε ένα πολύ γενικό κοινό χωρίς να  λαμβάνουν υπόψιν τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός, λέει στο forbes.com, η κλινική διατροφολόγος Toby Amidor, M.S., R.D., C.D.N, F.A.N.D..

Πώς λειτουργεί;

Όπως αναφέρθηκε, βασίζεται στην ιδέα ότι το να ελέγχεις την ινσουλίνη σου – αντί να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων ή να κόψεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων – είναι το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Μόλις ο μεταβολισμός σου λειτουργήσει βέλτιστα, μπορείς να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις πιο εύκολα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Εξηγεί ότι η παγίδα του γιο-γιο (γνωστή και ως δίαιτα γιο-γιο) μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, διαταράσσοντας τις ορμόνες που εμπλέκονται στον έλεγχο του βάρους.

Λέει επίσης ότι μερικοί άνθρωποι με αργό μεταβολισμό έχουν στην πραγματικότητα αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν τα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ενώ υπάρχουν αρκετές ορμόνες που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην όρεξη, το μεταβολισμό και τη διαχείριση του βάρους, το GOLO εστιάζει στην ινσουλίνη, η οποία υποτίθεται ότι ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα σου.

Με απλά λόγια, όταν η ινσουλίνη δεν κάνει τη δουλειά της να διανέμει ενέργεια στα κύτταρα σου, η ζάχαρη παραμένει στο αίμα σου και το σώμα σου αποθηκεύει το επιπλέον ως λίπος. Η ιδέα πίσω από το GOLO είναι ότι θα φτάσει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα εκεί που ανήκουν, βοηθώντας σε έτσι να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά την ενέργεια.Επίσης, συμβουλεύει πώς να ξεκινήσεις την άσκηση, εάν δεν είσαι ήδη σε μια ρουτίνα.

Το κιτ συνοδεύεται επίσης από το συμπλήρωμα έκδοσης του προγράμματος. Υπάρχουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής για έναν λογαριασμό myGOLO, ο οποίος προσφέρει ηλεκτρονική υποστήριξη, πρόσβαση σε περισσότερες συμβουλές και συνταγές και άλλες πληροφορίες.

Ποιες τροφές περιλαμβάνει;

Ακολουθεί μια λίστα με το τι μπορείς να φας στη δίαιτα GOLO, αναλυμένη ανά κατηγορίες τροφίμων του προγράμματος. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να χωρέσουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Για παράδειγμα, τα φασόλια είναι και πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.

Πρωτεΐνες
Βοδινό κρέας
Κοτόπουλο
Χοιρινό
Αυγά

Θαλασσινά
Φασόλια και όσπρια
Τόφου
Ζωμός οστών
Γαλακτοκομικά (συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, του τυριού και του γάλακτος)

Υδατάνθρακες
Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα και κριθάρι)
Καρπός
Φασόλια και όσπρια

Λαχανικά
Όλα τα λαχανικά

Λίπη
Βούτυρο
Ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο
Αβοκάντο
Ξηροί καρποί και σπόροι

Πλεονεκτήματα

Ενθαρρύνει την κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων τροφών, ενώ ελαχιστοποιεί τα υπερβολικά επεξεργασμένα.

Δεν είναι υπερβολικά περιοριστική. Υπάρχουν ακόμα πολλά, πολλά φαγητά στο τραπέζι του GOLO για τη δημιουργία γευμάτων.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται από συμβουλές υγιεινής διατροφής και προγραμματισμού γευμάτων. Το να καταλάβεις τι να φας μπορεί να είναι εμπόδιο κάθε φορά που ξεκινάς ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα. Όταν εγγραφείς στο GOLO, θα έχεις πρόσβαση στις συνταγές και στους οδηγούς προγραμματισμού γευμάτων.

Μειονεκτήματα

Στερείται έρευνας. Χρειάζεται να γίνει περισσότερη επιστημονική έρευνα για να σταθεροποιηθεί πραγματικά η σύνδεση μεταξύ του προγράμματος GOLO και της μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους.

Έρχεται με ένα συμπλήρωμα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά. Με το πρόγραμμα GOLO, μέρος αυτού που πληρώνεις είναι το συμπλήρωμα. Δεν υπάρχουν στέρεες επιστημονικές αποδείξεις ότι οποιοδήποτε συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Δεν είναι δωρεάν. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα προγράμματα διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή με βάση τα φυτά, η δίαιτα GOLO συνοδεύεται από χρέωση για εγγραφή, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρώματος Release.

Αν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε κάποιο διατροφικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό διατροφολόγο, λέει η Amidor, και εξηγεί: Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψιν τυχόν ορμονικές διαταραχές όπως υποθυρεοειδισμός, πολυκιστικές ωοθήκες , αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης κ.α προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλάνο διατροφής που θα ανταπεξέρχεται στις καθημερινές σου  απαιτήσεις (δουλειά, άσκηση, υποχρεώσεις κ.ο.κ).

Αυτό που χρειάζεται το σώμα σου είναι αληθινή τροφή : καλά λιπαρά, καθαρή πρωτεΐνη, υγιεινούς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα έτσι ώστε ο οργανισμός σου να προσλαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται γαι την ομαλή λειτουργία του και κατά συνέπεια να διατηρούνται ισορροπημένα τα επίπεδα των ορμονών.

Το πλάνο δίαιτας GOLO υπόσχεται απώλεια βάρους, αλλά δεν διευκρινίζει πουθενά αν αυτό γίνεται με υγιή τρόπο. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να χάσει βάρος μειώνοντας την ημερήσια θερμιδική του πρόσληψη. Το κλειδί, στην απώλεια βάρους είναι να γίνεται με τρόπο τέτοιο, φροντίζοντας το σώμα μας να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, καταλήγει η Amidor.

Διαβάστε επίσης 

Τυριά: 6+1 συμβουλές για να τα συντηρούμε φρέσκα στο ψυγείο

Δεν θα χάσετε ποτέ βάρος, αν εξακολουθείτε να έχετε αυτές τις 5 συνήθειες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.