Μικρολαχανικά: Νέα μόδα ή διατροφικός θησαυρός;

Τα μικρολαχανικά, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, τη δεκαετία του 1980 από καλά εστιατόρια της Αμερικής σε gourmet πιάτα και σαλάτες. Με τον καιρό διαδόθηκαν και σήμερα αποτελούν σημαντική τάση στην κατανάλωση βιολογικών λαχανικών και δημιουργία ποιοτικών πιάτων. Καταναλώνονται συνήθως ωμά, ενώ μελέτες έχουν δείξει πλέον τη σημαντική τους περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και θρεπτική αξία ακόμα και πιο μεγάλη από τα ίδια φυτά αν θα συγκομίζονταν μεγάλα.

Παρά το μέγεθός τους, τα μικρολαχανικά είναι γεμάτα με πολλά διατροφικά στοιχεία. Αυτό τα κάνει ιδανικά για όλες τις δίαιτες. Επιπλέον, μπορούν να δώσουν μια εκπληκτική πινελιά σε ένα πιάτο, καθιστώντας το εντυπωσιακό και, ταυτόχρονα, αρωματικό και γευστικό, αναφέρει στο medicalnewstoday.com, η κλινική διατολόγος, Kathy W. Warwick, R.D., CDE.

Οφέλη στην υγεία

Τα μικρολαχανικά είναι μικρότερες εκδοχές των λαχανικών που τρώμε τακτικά και έχουν ύψος περίπου 2,5 έως 7,5 εκατοστα. Μοιάζουν με κομφετ, έχουν παρόμοιες ιδιότητες, συχνά με υψηλότερη θρεπτική αξία. Στην πραγματικότητα, έχουν 40 φορές περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα ώριμα προϊόντα στα οποία θα εξελισσόταν τελικά. Μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ακόλουθων προβλημάτων:

Καρδιοπάθειες

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Διαβήτης

Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στρες που εμποδίζουν τη ζάχαρη να εισέλθει μέσα στα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο σώμα μας.

Καρκίνος

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Νόσος Alzheimer

Τα ίδια αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Σύμμαχοι στην απώλεια βάρους

Οι περισσότερες δίαιτες απαιτούν από εσάς να τρώτε λιγότερες θερμίδες, πράγμα που σημαίνει να επικεντρώνεστε σε μεγαλύτερες μερίδες, ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε χορτάτοι. Αλλά το κλειδί είναι στην πραγματικότητα το πιάτο να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ώστε να μην χρειάζεται να γεμίσετε το πιάτο σας με τίποτα άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι υπέροχο να σκεφτείτε να προσθέσετε μικρολαχανικά στη διατροφή σας. Ως υπερτροφή, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του σώματός σας, η οποία επίσης ενισχύει την απώλεια βάρους.

Τα μικρολαχανικά που έχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών

Μπρόκολο

Έχει ελαφρώς πικρή, πυκνή, ήπια γεύση και τραγανή υφή. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Κ, C, Α, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Ο χρόνος συγκομιδής του είναι μετά από 7 έως 10 ημέρες.

Κόκκινο λάχανο

Έχει μια γήινη, ήπια και ελαφρώς γλυκιά γεύση, καθώς και ζουμερό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Α, C, κάλιο, βήτα καροτίνη και πολλά άλλα. Ο χρόνος συγκομιδής του είναι μετά από 8 με 10 ημέρες.

Σέλινο

Με τη χαρακτηριστική του γεύση, η έντονη αλλά ήπια γεύση σέλινου είναι εκπληκτική για σαλάτες. Ο χρόνος συγκομιδής του είναι μετά από 13 με 16 ημέρες.

Ηλίανθοι

Έχουν γεύση ξηρού καρπού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο, 8 απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες A, C, K, D, σύμπλεγμα βιταμινών Β, φολικό οξύ και πολλά διαφορετικά ιχνοστοιχεία. Ο χρόνος συγκομιδής τους είναι μετά από 8 με 12 ημέρες.

Ρεβύθια

Έχουν γεύση σαν καρύδι και είναι γλυκά. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες A, C, K και B6. Ο χρόνος συγκομιδής τους είναι μετά από 8 με 12 ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Το ασυνήθιστο και νόστιμο ρόφημα που μπορείς να πίνεις την ημέρα, για καλύτερο ύπνο το βράδυ

Κρυστάλλωσε το μέλι; Πριν το πετάξεις, δες πού μπορείς να το χρησιμοποιήσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.