6 συμβουλές για υγιεινή διατροφή με χαμηλό προϋπολογισμό

Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά και να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή, ειδικά αυτή την εποχή που οι τιμές έχουν απογειωθεί τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό μας.

Αν και πολλοί από εμάς δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν πρέπει ή όχι να είμαστε αισιόδοξοι ή να αρχίσουμε να μεγαλώνουμε τα δικά μας κοτόπουλα για να έχουμε ξανά αυγά, το ζητούμενο είναι αν μπορούμε τώρα να εξοικονομούμε χρήματα αλλά να έχουμε και υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Η υγιεινή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι κοστίζει περισσότερο από την «ανθυγιεινή» διατροφή, επειδή πράγματα όπως το γρήγορο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως κοστίζουν λιγότερο.

Πώς να έχουμε μια υγιεινή διατροφή με χαμηλό προϋπολογισμό

Αγοράστε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Η αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών όχι μόνο μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβή σε ορισμένα καταστήματα, αλλά η πιο γρήγορη σπατάλη χρημάτων είναι η αγορά φρέσκων προϊόντων που καταλήγουν να χαλάσουν πριν προλάβετε να τα χρησιμοποιήσετε. Η λύση; Αγορά κατεψυγμένων.

«Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και συχνά κοστίζουν λιγότερο από τα φρέσκα αντίστοιχά τους», λέει στο eatthis  η Amy Goodson, MS, RD. «Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να αγοράζουν πολλά φρέσκα προϊόντα επειδή χαλάνε γρήγορα, αλλά τα κατεψυγμένα προϊόντα μπορούν συνήθως να παραμείνουν με ασφάλεια στην κατάψυξή σας για έως και 6 μήνες, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να αποτρέψετε σπατάλη φαγητού».

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να αγοράζουν κατεψυγμένα επειδή πιστεύουν ότι τα φρέσκα είναι καλύτερα όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι τόσο υγιεινά όσο τα φρέσκα, και πολλές φορές, ορισμένα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα.

Φρούτα και λαχανικά εποχής

Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι στην εποχή τους έχουν χαμηλότερη τιμή. Και το πλεονέκτημα είναι ότι συνήθως έχουν και καλύτερη γεύση.

Αγοράστε χύμα όπου μπορείτε

Η αγορά χύμα τροφίμων χύμα ή σε μεγαλύτερες συσκευασίες μπορεί συχνά να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα. Τρόφιμα όπως ξηροί καρποί και σπόροι, τυρί, προϊόντα ολικής αλέσεως (μπάρες, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά), φασόλια, κατεψυγμένα προϊόντα και κρέατα, όλα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε στη διάθεσή σας υγιεινά τρόφιμα σε χαμηλότερη τιμή.

Κάντε ένα πλάνο γεύματος

Μια από τις καλύτερες λύσεις για την εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά την υγιεινή διατροφή είναι να αφιερώσετε χρόνο για το πρόγραμμα γευμάτων της επόμενης εβδομάδας. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο και το πρόγραμμά σας μπορεί απλώς να μην επιτρέπει τον χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται για να κάνετε αυτό το βήμα. Θυμηθείτε όμως ότι η απλή πράξη του προγραμματισμού γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές στο σούπερ μάρκετ, κάτι που μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα. Επιπλέον, ο προγραμματισμός των γευμάτων σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να τηρείτε υγιεινή διατροφή.

Εμπιστευτείτε τη φυτική πρωτεΐνη

Το κρέας μπορεί να είναι ένα υγιεινό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ειδικά λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, η αγορά φρέσκου ή κατεψυγμένου κρέατος από το κατάστημα μπορεί να ανεβάσει πολύ γρήγορα τον λογαριασμό σας. Μια απλή συμβουλή για να τρώτε υγιεινά με χαμηλό προϋπολογισμό είναι να αντικαταστήσετε μερικές από τις ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Οι επιλογές πρωτεϊνών με βάση τα φυτά, όπως τα φασόλια και οι φακές, προσφέρουν πρωτεΐνη για πολύ λίγα χρήματα.

Και, εάν επιλέξετε τη φυτική σας πρωτεΐνη με σύνεση, μπορεί ακόμη και να λάβετε υψηλότερη δόση πρωτεΐνης από ό,τι θα κάνατε με ορισμένα προϊόντα κρέατος. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι βραστές φακές έχει περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ μια μερίδα τεσσάρων φιλέτων κοτόπουλου έχει μόνο περίπου 9 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αγοράστε κονσέρβες θαλασσινών

Τα θαλασσινά είναι καλά για την υγεία, αλλά τα φρέσκα θαλασσινά μπορεί να είναι ακριβά. Μπορείτε να αγοράσετε κονσερβοποιημένα ψάρια όπως σολομό, τόνο, σκουμπρί και γαύρο σε ΄πολύ χαμηλότερη τιμή, και να είναι εξίσου θρεπτικά.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε κονσέρβες θαλασσινών έναντι φρέσκων είναι η περιεκτικότητα σε νάτριο. Ένα κανονικό κουτάκι τόνου έχει 280 χιλιοστόγραμμα νατρίου, αλλά μπορείτε να ψάξετε για κονσερβοποιημένα προϊόντα που λένε “χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο” ή “χωρίς προσθήκη αλατιού”.

Διαβάστε επίσης

Ο κακός ύπνος στην εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας – Μελέτη Έλληνα καθηγητή

Μόνο 7 είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα με την μακροχρόνια COVID – Τι έδειξε νέα μελέτη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.