Τι είναι τα συνοδευτικά πιάτα και ποια μπορεί να είναι αυτά;

Τα συνοδευτικά πιάτα, όπως φαίνεται και από τον τίτλο τους, συνοδεύουν το κυρίως πιάτο σε ένα γεύμα. Μπορούν να προσθέσουν βιταμίνες, μέταλλα, διαιτητικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά στο διαιτολόγιο σας τα οποία μπορεί να απουσιάζουν από το κυρίως πιάτο.Μπορεί να είναι κάποια σαλάτα, φρούτο ή κάποιο τρόφιμο από την ομάδα των δημητριακών και αμύλου, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την κατανάλωση τους γιατί θεωρούν χρονοβόρα την προετοιμασία τους, ενώ αγνοούν και τη σημαντική θέση τους στη διατροφή μας, μας λέει η Γεωργία Ίσαρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά ως συνοδευτικό αυξάνετε την ημερήσια κατανάλωσή τους και βελτιώνετε την υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου.Περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη δίαιτα σας σημαίνει περισσότερες διαιτητικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και δεν χρειάζονται έξτρα λίπος ή ζάχαρη για να συνοδεύεστε στο πιάτο σας. Συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους αν αντικαταστήσουν συνοδευτικά υψηλά σε θερμιδικό περιεχόμενο.

Αν θέλετε κάποιες υγιεινές επιλογές για να συνοδεύεστε τα κυρίως πιάτα σας μπορείτε να επιλέξετε κάποιες από τις παρακάτω προτάσεις:Προτιμήστε τη σαλάτα με το σάντουιτς στο γεύμα σας στη δουλειάΓια σαλάτα μπορείτε να δοκιμάσετε ψητά λαχανικά ή λαχανικά στον ατμόΜπορείτε επίσης να ψήσετε μήλα για να συνοδεύεσετε κάποιο κρέας και να απογειώσετε τη γεύση τουΕπιλέξτε ακόμη κάποιο φρούτο για να συνοδεύεσετε ένα ελαφρύ γεύμα

Σούπες λαχανικών

Οι σούπες λαχανικών αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή για να καταναλώνετε τα λαχανικά σας και αποτελούν μια καλή επιλογή συνοδευτικού για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα λαχανικά και μυρωδικά. Μπορείτε ακόμη να τις πολτοποιήσετε για να γίνουν βελουτέ και να τις απολαύσετε.

Στικς λαχανικών

Ψιλοκόψτε λαχανικά σε στικς και συνοδεύεστε τα πιάτα σας.Αποτελούν μια καλή επιλογή και αρέσουν πολύ και στα παιδιά.Χρησιμοποιήστε τα διάφορα εργαλεία μαγειρικής για να πετύχετε διάφορα σχέδια.Ψιλοκόψτε καρότα, αγγούρια, αλλά και κολοκυθάκια, παντζάρια.

Καστανό Ρύζι

Επιλέξτε καφέ ή άγριο ρύζι και αποφύγετε το λευκό.Είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη, διαιτητικές ίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο και μαγνήσιο.Συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου Οδηγεί γρηγορότερα στον κορεσμό και στο αίσθημα πληρότηταςΜπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα ενώ μπορείτε να το εμπλουτίσετε με διάφορα λαχανικά και μυρωδικά για περισσότερη γεύση.

Χούμους

Το χούμους αποτελεί ένα υγιεινό συνοδευτικό με κρεμώδη υφή και έντονη γεύση. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, διαιτητικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Συνοδεύει ψάρι ή κρέας αλλά μπορεί να σερβιριστεί και μέσα σε ένα σάντουιτς με ψητά λαχανικά.

Τι να προσέξετε;

Τα συνοδευτικά πιάτα μπορούν να κρύβουν και κάποιες παγίδες και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους.

Προσέξτε το ντρέσινγκ
Οι σαλάτες αποτελούν μια υγιεινή και ολιγοθερμιδική επιλογή για να συνοδεύσουν το κυρίως πιάτο. Τι πρέπει να προσέξετε; Το ντρεσινγκ που μπορεί να περιέχει. Τα περισσότερα έτοιμα ντρεσινγκ περιέχουν λίπος, ζάχαρη, αλάτι και πολλά συντηρητικά. Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με τη χρήση τους γιατί έτσι αυξάνετε κατά πολύ τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Στη θέση τους μπορείτε να ετοιμάσετε εσείς ένα ντρέσινγκ χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, λίγο μέλι ή βαλσάμικο ξύδι.

Προσοχή με την ψητή πατάτα
Ενώ ή ψητή πατάτα αποτελεί μια καλή και υγιεινή επιλογή συνοδευτικού, μια ψητή πατάτα με κρέμα θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το τυρί ή και το μπέικον συνήθως προστίθενται για να ενισχύσουν τη γεύση μιας ψητής πατάτας αλλά ανεβάζουν τις θερμίδες που θα καταναλώσετε, ενώ αυξάνουν και την κατανάλωση μη ωφέλιμων συστατικών, όπως κορεσμένο λίπος. Αντ’ αυτού προτιμήστε φρέσκα μυρωδικά ή δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο γιαούρτι στην ψητή πατάτα σας.

Οι σούπες δεν είναι πάντα αθώες!
Οι σούπες λαχανικών αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική της σαλάτας, όμως κάποιες από αυτές μπορεί να περιέχουν περισσότερο λίπος και θερμίδες. Προσοχή ιδιαίτερα με τις σούπες βελουτέ που μπορεί να περιέχουν βούτυρο ή κρέμα γάλακτος ή κίτρινα τυριά υψηλά σε λιπαρά. Επίσης όταν αναφερόμαστε σε σούπες λαχανικών δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα το ρύζι, την πατάτα ή κάποιο ζυμαρικό που μπορεί να περιέχουν.

Τηγανιτές πατάτες χωρίς λάδι
Οι τηγανιτές πατάτες αποτελούν το πιο συνηθισμένο συνοδευτικό πιάτο. Από μόνες τους περιέχουν πολλές θερμίδες. Αν προσθέσουμε και κάποια έξτρα σος μαγιονέζας τότε οι προσλαμβανόμενες θερμίδες αυξάνονται κατά πολύ. Ένας εναλλακτικός τρόπος για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας τηγανιτές πατάτες αλλά να με πολύ λιγότερο θερμιδικό περιεχόμενο δοκιμάστε τις φριτέζες αέρος ή βάλτε τις στο φούρνο αφού πρώτα τις ψεκάσετε με λίγο λάδι. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε γλυκοπατάτες στη θέση τους οι οποίες περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες.

Διαβάστε επίσης

Pfizer: Το διδύναμο εμβόλιό της κατά της Όμικρον αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα έναντι υποπαραλλαγών

Μην μπείτε ποτέ στο ντους αν δείτε ή ακούσετε αυτό

Κακώσεις προσώπου: Πώς δημιουργούνται και πώς προλαμβάνονται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.