Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας, όταν έχετε έλκος στομάχου

Όταν έχετε έλκος στομάχου, η διατροφή σας μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός ή σύμμαχός σας. Οι πάσχοντες για να ανακουφιστούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί το έλκος στομάχου μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους ακουλουθώντας ένα πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής.

Η Olivia Vaughn, διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιο, λέει στο usnews.com, ότι «τα στομαχικό ή πεπτικό έλκος είναι ανοιχτή πληγή στο βλεννογόνο του στομάχου που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή στομαχικές διαταραχές» και μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμοραγία.

Ο Δρ Kaunteya Reddy, γαστρεντερολόγος και ιατρικός διευθυντής στο Redlands Community Hospital στο Redlands της Καλιφόρνια, εξηγεί ότι «το τοίχωμα του στομάχου αποτελείται από τρία στρώματα και ένα ελάττωμα σε οποιοδήποτε ή σε όλα αυτά τα στρώματα οδηγεί σε έλκος». Το συγκρίνει με «μια πληγή στο στόμα σου, αλλά αντ’ αυτού είναι στο βλεννογόνο του στομάχου». Όπως με κάθε πληγή, πρέπει να προσέχετε πώς το χειρίζεστε. Η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματα του έλκους του στομάχου και μπορεί ακόμη και να προωθήσει την επούλωση.

Ο Δρ Alaa Abousaif, γαστρεντερολόγος και ειδικός εσωτερικής ιατρικής στο νοσοκομείο Providence St. Joseph Hospital Orange στην Καλιφόρνια, λέει ότι επειδή «το έλκος είναι μια ανοιχτή πληγή στο στομάχι, πρέπει να αποφύγετε οτιδήποτε θα το ερεθίσει».

Έλκος στομάχου:  Τρόφιμα προς αποφυγή

Ενώ μια γενικά υγιεινή διατροφή θεωρείται η καλύτερη για την υποστήριξη ατόμων με έλκος στομάχου, τείνει να υπάρχει μια κάπως σαφέστερη λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγετε.

«Αν και ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή αυξημένη παραγωγή οξέος στομάχου, δεν υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν τα έλκη», λέει η Vaughn. Παρόλα αυτά, «αυτές οι τροφές μπορεί να αυξήσουν τις εκκρίσεις οξέος του στομάχου, προκαλώντας ερεθισμό του στομάχου ή να ερεθίσουν άμεσα το τοίχωμα του στομάχου».

Ο Δρ Thomas R. Kelley, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Orlando Health στη Φλόριντα, λέει όταν μιλάει για την καλύτερη δίαιτα για το έλκος στομάχου και ποιες τροφές πρέπει να εξαλειφθούν, λέει ό,τι «όλοι προτιμούν τα πικάντικα τρόφιμα. Αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτό είναι ότι δεν συμβαίνει πάντα. Πρέπει να δεις πώς σε επηρεάζει. Εάν τα πικάντικα τρόφιμα ενοχλούν το στομάχι σας, αποφύγετε το συγκεκριμένο φαγητό. Αλλά δεν είναι απαραίτητα εντελώς εκτός μενού, για να το πω έτσι, για τους ανθρώπους εάν έχουν ιστορικό έλκους».

Ουσιαστικά, η εύρεση της καλύτερης δίαιτας για το έλκος στομάχου εξαρτάται από το να γνωρίζετε τι λειτουργεί και τι όχι για το σώμα σας.

Τούτου λεχθέντος, τα τρόφιμα και τα ποτά που συνήθως αποφεύγονται περιλαμβάνουν:

Όξινες τροφές όπως ο ανανάς.

Εσπεριδοειδή.

Πικάντικα φαγητά.

Λιπαρά ή λιπαρά τρόφιμα.

Πιπέρι, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου πιπεριού και άλλων τύπων πιπεριών.

Καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών με καφεΐνη.

Ανθρακούχα αναψυκτικά.

Τσάι, συμπεριλαμβανομένων μαύρων και πράσινων ποικιλιών που περιέχουν τανίνες που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οξέος του στομάχου.

Καφές (συμπεριλαμβανομένου του ντεκαφεϊνέ).

Μέντα.

Δυόσμος.

Σοκολάτα.

Ανθρακούχα αναψυκτικά.

Ωμά λαχανικά ή σαλάτες.

Τομάτες.

Διαβάστε επίσης 

Μάθετε τον κανόνα 80/20 στη δίαιτα που κάνει θραύση

Τυρί: Ποιο να επιλέξω στη δίαιτα;

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.