Τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν τρώτε κάθε μέρα σοκολάτα

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους αλλά και τους γιατρούς, η σοκολάτα προσφέρει, εκτός από ευχαρίστηση, πολλά οφέλη για την υγεία μας, από την πρόληψη μέχρι και την αντιμετώπιση ασθενειών. Αναφερόμαστε πάντα στην μαύρη σοκολάτα που χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, είναι ένας διατροφικός δυναμίτης για το σώμα μας, το νου μας και τη διάθεση μας και όχι για την επεξεργασμένη, υψηλή σε γλυκαντική ουσία σοκολάτα που τα οφέλη της είναι σχεδόν μηδενικά.

Δίνει ενέργεια

Αν και η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε καφεΐνη είναι πολύ πιο μικρή σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι καφέ, τα αποτελέσματα της καφεΐνης και της θεοβρωμίνης, ένα αδύναμο διεγερτικό που βρίσκεται στη σοκολάτα δεν θα περάσουν απαρατήρητα.

Βελτιώνει τη διάθεση

Οι σοκολάτες ενισχύουν την ενέργεια μας χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχουν και βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον βελτιώνουν τη διάθεση, τη λειτουργία του εγκεφάλου, ακόμη και το μεταβολισμό. Έχουν επίσης φυτοχημικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή μετά την προπόνηση. Φυσικά, όταν η κατανάλωση της γίνεται με μέτρο, λέει στο eatthis.com, η διαιτολόγος του MyNetDiary, Sue Heikkinen.

Ωστόσο, υπερβολικές ποσότητες μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιβάρυνσης των νεφρών και εμφάνισης διαβήτη, που αργότερα προκαλεί παχυσαρκία.

Έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση

Το κακάο έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις από πολλά άλλα τρόφιμα, καθιστώντας το μία από τις καλύτερες πηγές διαιτητικών πολυφαινολών. Συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50 έως 90% στερεά κακάου, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αντίσταση της ινσουλίνης και στην αγγειακή λειτουργία μέσω της παραγωγής νιτρικού οξειδίου. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Προσοχή: Επίλεξε μαύρη σοκολάτα με ποσοστό κακάο 70% και άνω, η οποία έχει μικρότερη επεξεργασία άρα περισσότερα οφέλη.

Μειώνει την πιθανότητα καρδιακής νόσου

Οι φλαβανόλες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στη σοκολάτα και έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, που κυρίως σχετίζονται με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επιστημονικές και ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη βελτίωση της μνήμης.

Σοκολάτα και χοληστερόλη 

Και όμως! Η σοκολάτα μπορεί να συμβάλει και στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης.

Μελέτες έχουν δείξει, σύμφωνα με την Theresa Gentile, MS, RDN και ιδιοκτήτρια της Full Plate Nutrition.ότι:

Οι πολυφαινόλες κακάου της μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζονται με τον έλεγχο της χοληστερόλης.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε πολυφαινόλη για 3 εβδομάδες, αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε πολυφαινόλη για 15 ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης κατά 6,5% και 7,5% αντίστοιχα.

Η κατανάλωση κανονικής μαύρης σοκολάτας για μία εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα 6% μείωση της LDL χοληστερόλης και 9% αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης 

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης στη δίαιτα

Τροφές που κάνουν καλό στα μάτια σας, εκτός από τα καρότα και τα ψάρια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.