Τροφές που «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση  καρδιακών παθήσεων. Υπολογίζεται πως πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπέρταση η οποία εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος, πονοκεφάλους και αίσθημα αδιαθεσίας,

Εκτός από τα φάρμακα τα οποία μειώνουν την υπέρταση, Roberta Anding, MS, RD/LD,διατροφολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine, αναφέρει στο menshealth.com, ότι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως στη διατροφή, μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τροφές που «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση

Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Φασόλια και φακές

Τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο, που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Εξάλλου αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Φιστίκια

Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τομάτες

Οι Τομάτες περιέχουν λυκοπένιο το οποίο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου.

Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν άφθονο μαγνήσιο και κάλιο και συνιστώνται για την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το κάλλιο μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου και ανακουφίζει την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Οι ενήλικες πρέπει ιδανικά να καταναλώνουν 4.700 mg καλίου ημερησίως.

Μούρα

Τα μούρα και οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες και είναι ουσιαστικά ένας τύπος των χημικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα,  στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτών των ενώσεων μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση, και να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Παντζάρια

Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών.

 
Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με έρευνες η σοκολάτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τουλάχιστον 70%, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει τα άτομα με υπέρταση ή προφυπνισμό.

Διαβάστε επίσης 

4+1 λόγοι που αυξάνεται το βάρος σας

Βαράκια με ή χωρίς αεροβική; Η επιστήμη μίλησε

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.