Οι θερμίδες της Καθαράς Δευτέρας

Νόστιμο και θρεπτικό το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και φορτωμένο με πολλές θερμίδες. Τηγανιτά θαλασσινά, χαλβάς, ταραμοσαλάτα και λαγάνα είναι μερικά μόνο από το πλούσιο σε επιλογές γεύμα.

Για μία ημέρα, δεν χάλασε ο κόσμος να φορτωθούμε επιπλέον λίπη, αλάτι και θερμίδες, αρκεί να είναι μόνο για μία ημέρα. Φροντίζουμε, λοιπόν, να μην περισσέψουν πολλά απ΄ όσα θα ετοιμάσουμε και καταναλώνονται σιγά σιγά μέσα στην εβδομάδα.

Τα παραδοσιακά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας περιγράφονται από τις κλινικές διαιτολόγους – διατροφολόγους Μέμα Λαμπροπούλου και Σταυρούλα Τσατραφίλη του mednutrition.gr, ως προς τα θρεπτικά τους στοιχεία αλλά και τις θερμίδες τους

Χαλβάς

Καθαρά Δευτέρα χωρίς Μακεδονικό χαλβά δεν γίνεται. Πρέπει να ξέρετέ όμως, ότι είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά με αρκετές θερμίδες. Τα 60 γραμμάρια έχουν περίπου 250-300 θερμίδες

Τηγανητά καλαμαράκια

Τα καλαμαράκια είναι πηγή πρωτεΐνης και ω-3 λιπαρών οξέων, σιδήρου, ψευδαργύρου και ιωδίου.

Ταραμοσαλάτα

Κλασικό συνοδευτικό, αλλά προσοχή: Περιοριστείτε σε 2-3 κουταλιές γιατί έχει πολλές θερμίδες και αρκετό αλάτι.

Όσπρια

Καλή πηγή πρωτεινών, ειδκά όταν συνδυάζονται με αμυλούχα τρόφιμα. Επιλέξτε για την ημέρα φακόρυζο ή σαλάτα με μαυρομάτικα

Σαλάτες

Πολύχρωμες σαλάτες με ξηρούς καρπούς, ψητά λαχανικά ή χόρτα θα δώσουν άλλο χρώμα στο τραπέζι σας.

Λαγάνα

Επιλέξτε τις ολικής αλέσεως ή τις πολύσπορες και καταναλώστε με μέτρο. Να σκέφτεστε ότι μία φέτα 30 γραμ. έχει 80 θερμίδες.

Θαλασσινά

Αν έχετε προμηθευθεί κατεψυγμένα, προσέξτε την ημερομηνία λήξης και αν δεν έχει σχιστεί η συσκευασία τους. Αν έχετε προμηθευθεί φρέσκα, να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα. Όσα δεν είναι ζωντανά δεν θα πρέπει να καταναλώνονται, όταν τα χνίζετε πρέπει να ανοίγουν και αυτά που τρώγονται ωμά να ανοίγουν μόλις τους ρίξετε λεμόνι.

Μαγειρευτά

Εκτός από τα όσπρια που μπορεί να θεωρηθούν κυρίως γεύμα, μπορείτε να διαλέξετε κάποιο μαλάκιο, όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, αλλά καλύτερα θα είναι να το ψήσετε γιατί έτσι θα διατηρήσει όλη της γεύση και θα έχει λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με το τηγανητά.
Στα μαγειρευτά, όπως σπανάκι με σουπιές, χταπόδι με ζυμαρικά, ριζότο με γαρίδες, προσέξτε την ποσότητα λαδιού που θα προσθέσετε. Ντολμαδάκια, ντοματοκεφτέδες, χταποδοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, κ.λπ. επιλέξτε να φάτε 2-3 κομμάτια στο σύνολό τους.

Είδος Θερμίδες
Φασόλια (1 φλιτζάνι) ≈ 200
Λαγάνα (φέτα 30γρ) ≈ 80
60γρ. ταχινένιος χαλβάς ≈ 250 – 300
Ταραμοσαλάτα 240 – 400
100 γρ. ξηροί καρποί 500-560
100 γρ. μαυρομάτικα φασόλια 130
100 γρ. ντολμαδάκια γιαλαντζί 184
Σουπιές με σπανάκι (μικρή μερίδα) 145
Χαλβάς σιμιγδαλένιος (μικρή μερίδα) 299
100γρ τουρσί ≈120
100γρ ελιές ≈180
Καλαμάρια με ρύζι (μικρή μερίδα) 162
Γεμιστά σαρακοστιανά (μικρή μερίδα) 132
Καλαμαράκια τηγανητά (μικρή μερίδα) 214 – 380
Κολοκυθοκεφτέδες (μικρή μερίδα) 203
Πατατοκεφτέδες (μικρή μερίδα) 220
Χόρτα βραστά σαλάτα (μικρή μερίδα) 85
Χταπόδι ξυδάτο (μικρή μερίδα) 190

Πηγή: mednutrition.gr

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.