Νόστιμο και θρεπτικό το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και φορτωμένο με πολλές θερμίδες. Τηγανιτά θαλασσινά, χαλβάς, ταραμοσαλάτα και λαγάνα είναι μερικά μόνο από το πλούσιο σε επιλογές γεύμα.
Για μία ημέρα, δεν χάλασε ο κόσμος να φορτωθούμε επιπλέον λίπη, αλάτι και θερμίδες, αρκεί να είναι μόνο για μία ημέρα. Φροντίζουμε, λοιπόν, να μην περισσέψουν πολλά απ΄ όσα θα ετοιμάσουμε και καταναλώνονται σιγά σιγά μέσα στην εβδομάδα.
Τα παραδοσιακά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας περιγράφονται από τις κλινικές διαιτολόγους – διατροφολόγους Μέμα Λαμπροπούλου και Σταυρούλα Τσατραφίλη του mednutrition.gr, ως προς τα θρεπτικά τους στοιχεία αλλά και τις θερμίδες τους
Χαλβάς
Καθαρά Δευτέρα χωρίς Μακεδονικό χαλβά δεν γίνεται. Πρέπει να ξέρετέ όμως, ότι είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά με αρκετές θερμίδες. Τα 60 γραμμάρια έχουν περίπου 250-300 θερμίδες
Τηγανητά καλαμαράκια
Τα καλαμαράκια είναι πηγή πρωτεΐνης και ω-3 λιπαρών οξέων, σιδήρου, ψευδαργύρου και ιωδίου.
Ταραμοσαλάτα
Κλασικό συνοδευτικό, αλλά προσοχή: Περιοριστείτε σε 2-3 κουταλιές γιατί έχει πολλές θερμίδες και αρκετό αλάτι.
Όσπρια
Καλή πηγή πρωτεινών, ειδκά όταν συνδυάζονται με αμυλούχα τρόφιμα. Επιλέξτε για την ημέρα φακόρυζο ή σαλάτα με μαυρομάτικα
Σαλάτες
Πολύχρωμες σαλάτες με ξηρούς καρπούς, ψητά λαχανικά ή χόρτα θα δώσουν άλλο χρώμα στο τραπέζι σας.
Λαγάνα
Επιλέξτε τις ολικής αλέσεως ή τις πολύσπορες και καταναλώστε με μέτρο. Να σκέφτεστε ότι μία φέτα 30 γραμ. έχει 80 θερμίδες.
Θαλασσινά
Αν έχετε προμηθευθεί κατεψυγμένα, προσέξτε την ημερομηνία λήξης και αν δεν έχει σχιστεί η συσκευασία τους. Αν έχετε προμηθευθεί φρέσκα, να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα. Όσα δεν είναι ζωντανά δεν θα πρέπει να καταναλώνονται, όταν τα χνίζετε πρέπει να ανοίγουν και αυτά που τρώγονται ωμά να ανοίγουν μόλις τους ρίξετε λεμόνι.
Μαγειρευτά
Εκτός από τα όσπρια που μπορεί να θεωρηθούν κυρίως γεύμα, μπορείτε να διαλέξετε κάποιο μαλάκιο, όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, αλλά καλύτερα θα είναι να το ψήσετε γιατί έτσι θα διατηρήσει όλη της γεύση και θα έχει λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με το τηγανητά.
Στα μαγειρευτά, όπως σπανάκι με σουπιές, χταπόδι με ζυμαρικά, ριζότο με γαρίδες, προσέξτε την ποσότητα λαδιού που θα προσθέσετε. Ντολμαδάκια, ντοματοκεφτέδες, χταποδοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, κ.λπ. επιλέξτε να φάτε 2-3 κομμάτια στο σύνολό τους.
Είδος | Θερμίδες |
Φασόλια (1 φλιτζάνι) | ≈ 200 |
Λαγάνα (φέτα 30γρ) | ≈ 80 |
60γρ. ταχινένιος χαλβάς | ≈ 250 – 300 |
Ταραμοσαλάτα | 240 – 400 |
100 γρ. ξηροί καρποί | 500-560 |
100 γρ. μαυρομάτικα φασόλια | 130 |
100 γρ. ντολμαδάκια γιαλαντζί | 184 |
Σουπιές με σπανάκι (μικρή μερίδα) | 145 |
Χαλβάς σιμιγδαλένιος (μικρή μερίδα) | 299 |
100γρ τουρσί | ≈120 |
100γρ ελιές | ≈180 |
Καλαμάρια με ρύζι (μικρή μερίδα) | 162 |
Γεμιστά σαρακοστιανά (μικρή μερίδα) | 132 |
Καλαμαράκια τηγανητά (μικρή μερίδα) | 214 – 380 |
Κολοκυθοκεφτέδες (μικρή μερίδα) | 203 |
Πατατοκεφτέδες (μικρή μερίδα) | 220 |
Χόρτα βραστά σαλάτα (μικρή μερίδα) | 85 |
Χταπόδι ξυδάτο (μικρή μερίδα) | 190 |
Πηγή: mednutrition.gr