Τα μυστικά για την τέλεια μπριζόλα, από την αγορά έως το ψήσιμο

Το απόλυτο μυστικό για την τέλεια μοσχαρίσια μπριζόλα είναι το καλά σιτεμένο κρέας. Όσο περισσότερο σιτεμένο είναι, τόσο καλύτερο γίνεται, καθώς εντείνει τη γεύση του κρέατος και το κάνει πιο μαλακό, αναφέρει στο eatthis.com, ο Brad Feickert, ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής του SOKO Butchery στο Takoma Park, Md.

Το δεύτερο μυστικό για την τέλεια μπριζόλα, είναι να διαλέξουμε το σωστό κομμάτι κρέατος. Οι βασικές μας επιλογές, όταν μιλάμε για ψήσιμο στο μπάρμπεκιου, είναι από κομμάτια κρέατος, τα οποία δεν περιέχουν κολλαγόνο και σκληρούς ιστούς. Δηλαδή είναι από μυς του ζώου, οι οποίοι δεν δουλεύονται ιδιαίτερα. Ενδεικτικά κάποια τέτοια κομμάτια είναι η σπαλομπριζόλα, το Ribeye και το T-Bone. Γι’ αυτό τα κομμάτια αυτά είναι πιο μαλακά και στο γρήγορο ψήσιμο αναδεικνύεται η γεύση τους, λέει ο Feickert.

Με το σωστό κομμάτι κρέατος, το βασικό μυστικό ψησίματος είναι το γρήγορο ψήσιμο. Αυτό που επιδιώκουμε με το γρήγορο ψήσιμο, είναι να μπορέσει το κρέας να κρατήσει την νοστιμιά του και να μην σκληρύνει.

Το πιο σημαντικό όμως μυστικό, είναι να βγάλουμε το κρέας από το ψυγείο, τουλάχιστον 2 ώρες, πριν το ψήσιμο για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης στεγνώνουμε το κρέας με ένα κομμάτι χαρτί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Το γεγονός ότι το κρέας έρχεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μας βοηθάει, ώστε να μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος ψησίματος σε αντίθεση με το χρόνο που θα χρειαζόταν το κρέας εάν είχε βγει μόλις από το ψυγείο.

Αλάτι μετά το ψήσιμο 

Είναι πλέον επιστημονικώς αποδεδειγμένο, ότι το αλάτι λόγω της ώσμωσης που δημιουργείτε υπό την επήρεια υψηλής θερμοκρασίας, αφυγραίνει το κρέας και δεν μας βοηθάει να παραμείνει η μπριζόλα μας ζουμερή. Το αλάτισμα στο τέλος πετυχαίνει εφάμιλλο αν όχι καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, επιτρέποντας στον καθένα να ρυθμίσει τη γεύση μετά, όπως του ταιριάζει.

Μυστικά για το τέλειο ψήσιμο 

Σύμφωνα με τον Feickert, ο καθένας μας προτιμά διαφορετικό τρόπο ψησίματος, δηλαδή σε κάρβουνα, σε υγραέριο ή ακόμα και σε ηλεκτρική γκριλιέρα/ψηστιέρα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως εξαρτάται από την τεχνική  του ψήστη και όχι από την ψησταριά και ειδικά το ψήσιμο του μοσχαρίσιου κρέατος θέλει τέχνη και εμπειρία.

Σημαντική είναι επίσης, η σωστή επιλογή των εργαλείων καθώς θα πρέπει να είναι ανθεκτικά, με τις σωστές προδιαγραφές και κατασκευασμένα από θερμοανθεκτικά υλικά, για συχνή χρήση, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι και όχι το φτηνό μέταλλο ή ακόμη χειρότερα το πλαστικό.

Η λαβίδα θα σας βοηθήσει να γυρίσετε τη μπριζόλα χωρίς να την τρυπήσετε και να χαθούν οι χυμοί της (δεν το τρυπάμε ποτέ με πιρούνι για να μην χάνουμε χυμούς) , ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το πώς ψήνεται.

Με τη ψησταριά υγραερίου τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απλά. Η συγκεκριμένη ψησταριά απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν θέλουν να μπλέκουν με κάρβουνα και προσανάμματα. Όμως ακόμη και οι ψησταριές υγραερίου χρειάζονται προθέρμανση. Ανάψτε τες 10-15΄πριν από το ψήσιμο ώστε να πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, που θα παραμείνει σταθερή καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Στην περίπτωση της ψησταριάς με κάρβουνο, ανάψτε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30΄πριν ξεκινήσετε να ψήνετε. Μην τοποθετείτε τρόφιμα στη σχάρα πριν τα κάρβουνα ανάψουν για τα καλά και αποκτήσουν ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης από πάνω. Μετά τα δύο πρώτα γυρίσματα και ανάλογα με τη θράκα μας, αρχίζουμε να έχουμε τον νου μας για το πότε θα το βγάλουμε. Αν η θράκα είναι πολύ δυνατή, γυρνάμε το κρέας πιο συχνά.

Ψήστε τη μπριζόλα επί 1 λεπτό για κάθε εκατοστό πάχους από κάθε πλευρά. Δηλαδή, αν η μπριζόλα έχει πάχος 3 εκ., χρειάζεται 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Έτσι θα έχετε μια μέτρια ψημένη μπριζόλα.

Αφού έχει αναπαυθεί η μπριζόλα μας, ο καλύτερος τρόπος να την κόψουμε είναι κάθετα προς τις ίνες της μπριζόλας, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο μαλακή λόγω του κοψίματος.

Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και είστε έτοιμο να σερβίρετε και να απολαύσετε την τέλεια μπριζόλα σας.

Διαβάστε επίσης 

Whole30: Η δίαιτα 30 ημερών για απώλεια βάρους και καλύτερη υγεία

Τι έτρωγε κάθε μέρα η Audrey Hepburn και παρέμενε αδύνατη χωρίς δίαιτα;

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.