Whole30: Η δίαιτα 30 ημερών για απώλεια βάρους και καλύτερη υγεία

Η δίαιτα Whole30 είναι μια αυστηρή δίαιτα 30 ημερών στην οποία πολλοί άνθρωποι στρέφονται για απώλεια βάρους ή για αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων, αλλά το σίγουρο είναι ότι βοηθά στη βελτίωση της υγείας.

Σύμφωνα με τη δίαιτα Whole30 πρέπει να κόψετε το αλκοόλ, τη ζάχαρη, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα πρόσθετα από τη διατροφή σας για 30 ημέρες. Διαφημίζεται ως συνολική αλλαγή τρόπου ζωής, παρά ως απλή δίαιτα.

Οι υποστηρικτές της Whole30 ενθουσιάζονται για τα οφέλη του για την υγεία, ενώ οι επικριτές ισχυρίζονται ότι είναι απλώς μια ακόμη μη βιώσιμη δίαιτα, αναφέρει η healthline.com.

Τι είναι η δίαιτα Whole30;

Η δίαιτα Whole30 είναι μια αυστηρή δίαιτα αποβολής 30 ημερών που υπόσχεται ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Αναπτύχθηκε το 2009 από δύο αθλητικούς διατροφολόγους, οι οποίοι την προώθησαν ως έναν τρόπο επαναφοράς του μεταβολισμού και αναμόρφωσης της σχέσης με το φαγητό.

Το πρόγραμμα εστιάζει στην ιδέα ότι ορισμένα τρόφιμα — όπως η ζάχαρη, τα δημητριακά, τα όσπρια, το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά — μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Η εξάλειψη αυτών των τροφών από τη διατροφή, υποτίθεται ότι βοηθά το σώμα σας να ανακάμψει από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις και προάγει τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν αυτή τη δίαιτα με την ελπίδα να χάσουν βάρος. Κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για να εντοπίσουν τροφικές δυσανεξίες ή να επιτύχουν ορισμένα από τα προτεινόμενα οφέλη για την υγεία.

Πώς να ακολουθήσετε τη δίαιτα Whole30

Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα Whole30 είναι απλή: Για 30 ημέρες, κόβετε εντελώς τα τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.

Μετά τις πρώτες 30 ημέρες, επαναφέρετε σιγά-σιγά ορισμένες τροφές ενώ παρακολουθείτε τις επιπτώσεις που έχουν στο σώμα σας.

Αυτή είναι μια αρκετά εντατική δίαιτα αποβολής, επομένως έχει ένα αυστηρό σύνολο κανόνων. Υπάρχει μια λίστα με επιτρεπόμενα τρόφιμα, καθώς και μια λίστα με τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώσετε για έναν μήνα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνετε. Συνιστάται να ξεκινήσετε τη δίαιτα από την αρχή εάν βγείτε εκτός τροχιάς.

Οι εμπνευστές της ισχυρίζονται ότι η αυστηρή τήρηση της δίαιτας επιτρέπει στο σώμα σας να αποτοξινωθεί από ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, διαταραχές του εντέρου ή ορμονικές ανισορροπίες.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες δίαιτες, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε τις θερμίδες, να μετράτε μερίδες ή να μετράτε πόντους. Επίσης, θα πρέπει να ζυγιστείτε μόνο τις ημέρες 1 και 30 του προγράμματος.

Οφέλη της δίαιτας Whole30

Το να ακολουθείτε τέλεια τη δίαιτα Whole30 για 30 ημέρες λέγεται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • απώλεια λίπους
  • υψηλότερα επίπεδα ενέργειας
  • καλύτερος ύπνος
  • μειωμένη λαχτάρα για φαγητό
  • βελτιωμένη αθλητική απόδοση

Επίσης, οι διαιτολόγοι που την δημιούργησαν υπόσχονται ότι το πρόγραμμα Whole30 θα αλλάξει τόσο τον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό όσο και τη γεύση σας. Οι υποστηρικτές της δίαιτας υποστηρίζουν ότι μπορεί να αλλάξει τη συναισθηματική σχέση που έχετε με το φαγητό και το σώμα σας.

Αν και αυτά τα ισχυριζόμενα οφέλη μπορεί να φαίνονται πολύ ελκυστικά, αξίζει να έχετε κατά νου ότι καμία επιστημονική μελέτη δεν τα υποστηρίζει.

Τροφές για κατανάλωση

Τα τρόφιμα που επιτρέπονται στη δίαιτα Whole30 αποτελούνται κυρίως από ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως:

  • Κρέας, αυγά και πουλερικά: βοδινό, μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια κ.λπ.
  • Ψάρια και θαλασσινά: ψάρια, γαύροι, γαρίδες, καλαμάρια, χτένια, καβούρι, αστακός κ.λπ.
  • Φρούτα: φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα
  • Λαχανικά: όλα τα λαχανικά
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, γάλα ξηρών καρπών, βούτυρο ξηρών καρπών και αλεύρι ξηρών καρπών (εκτός από τα φιστίκια επειδή είναι όσπρια)
  • Μερικά λίπη: ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι αβοκάντο.

Τροφές προς αποφυγή

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας των 30 ημερών, πρέπει να αφαιρέσετε ορισμένες τροφές από τη διατροφή σας:

  • Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά: ακατέργαστη ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης, τεχνητά γλυκαντικά και όλα τα προϊόντα που τα περιέχουν
  • Αλκοόλ: όλα τα είδη μπύρας, κρασιά, λικέρ και οινοπνευματώδη ποτά
  • Δημητριακά: όλα τα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του καλαμποκιού, της βρώμης και του ρυζιού
  • Όσπρια: αρακάς, φακές, φασόλια, φιστίκια
  • Σόγια: όλα τα προϊόντα σόγιας, tofu, edamame, miso.
  • Γαλακτοκομικά: αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό και άλλα προϊόντα από γαλακτοκομικά
  • Επεξεργασμένα πρόσθετα: καραγενάνη, MSG ή θειώδη.

Διαβάστε επίσης

1 στους 10 έχει κάνει την 4η δόση του εμβολίου για την COVID-19 – Έρχεται και επιδημία γρίπης;

6 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στο τακτικό καθάρισμα του σπιτιού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.