Συμβουλές για να συντηρήσετε σωστά το κρασί στο σπίτι

Πολλές φορές οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε ότι το κρασί είναι ένα προϊόν, το οποίο υπόκειται σε κάποιες προδιαγραφές συντήρησης, όπως σχεδόν όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Το γεγονός ότι ένα κρασί δεν έχει ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει με άλλα ευπαθή προϊόντα που βρίσκει κάποιος στο ψυγείο του, δε σημαίνει ότι δεν έχει κάποιους κανόνες συντήρησης.

Και ενώ λοιπόν είναι πολύ φυσικό για όλους μας να μην αφήνουμε τα αλλαντικά και τα τυριά που καταναλώνουμε εκτός ψυγείου, ή να μην τα αφήνουμε σε ένα δωμάτιο που έχει 35 C, δεν συμβαίνει πάντα το ίδιο με μία φιάλη κρασιού. Σε άρθρο του ο guardian, εξηγεί τους λόγους που μπορούν να επηρεάσουν και να αλλοιώσουν των χαρακτήρα ενός κρασιού.

Συμβουλές για να συντηρήσετε σωστά το κρασί στο σπίτι

Θερμοκρασία

Το ακραίο κρύο και ζέστη ή οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία που φυλάσσουμε μια φιάλη, είναι λόγοι να αλλοιωθεί το κρασί μας.

Σε συνθήκες άμεσης κατανάλωσης ενός κρασιού σίγουρα 2 και 3 μέρες δεν θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στο κρασί μας, αλλά εάν θέλουμε να το κρατήσουμε για περισσότερο διάστημα καλό θα ήταν να το συντηρούμε κάπου που η θερμοκρασία θα είναι σταθερά μεταξύ 13-14 C.

Μια πολύ αποτελεσματική λύση θα ήταν η αγορά ενός συντηρητή κρασιών. Πλέον στην αγορά υπάρχουν συντηρητές διαφόρων μεγεθών και τιμών, από οικιακής χρήσης έως επαγγελματικούς για πιο ψαγμένους, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις ανάγκες και όλα τα πορτοφόλια. Μια άλλη λύση θα ήταν, να φυλάσσουμε τις φιάλες μας σε κάποιο μέρος του σπιτιού μας, το οποίο έχει σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και δεν βρίσκεται δίπλα σε οικιακές συσκευές που μπορεί να παράγουν θερμότητα, όπως ένας φούρνος. Γι’ αυτούς που διαθέτουν υπόγειο, η λύση είναι ακόμα πιο εύκολη.

Φωτισμός

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει μια φιάλη κρασιού είναι η έκθεση της στο δυνατό φως, είτε προέρχεται από τον ήλιο, είτε είναι τεχνητό από κάποια λάμπα. Το φως, όπως και η ζέστη που προκαλείται μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη των αρωμάτων ενός κρασιού με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται ”γερασμένο” πριν την ώρα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κρασιά και ειδικά αυτά που προορίζονται να κρατήσουν περισσότερο στον χρόνο, εμφιαλώνονται σε φιάλες που έχουν πράσινο ή καφέ χρώμα και το μπουκάλι έχει φίλτρα UV στην ίδια λογική που έχουν τα γυαλιά ηλίου, ώστε να προστατεύουν τα μάτια μας. Άρα, προσπαθούμε πάντα τις φιάλες κρασιού που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα, να τις κρατάμε μακριά από δυνατό φως.

Καλό θα ήταν επίσης,  να αποφεύγουμε την φύλαξη τον κρασιών μας δίπλα σε συσκευές που μπορούν να προκαλούν δονήσεις, όπως είναι το πλυντήριο ρούχων ή και τα ηχεία ενός στερεοφωνικού συγκροτήματος.

Κλίση

Η κλίση στην οποία αποθηκεύουμε μια φιάλη κρασιού παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή συντήρηση της, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για φιάλες που έχουν φελλό για πώμα.

Καλό είναι, να συντηρούμε τις φιάλες μας σε οριζόντια θέση, ώστε ο φελλός να παραμένει πάντα υγρός από το κρασί. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει φόβος ο φελλός να διαβρωθεί και να χάσει μέρος του όγκου του, με αποτέλεσμα να επιτρέψει στο οξυγόνο να εισέλθει στη φιάλη και να οξειδωθεί το κρασί μας.

Διαβάστε επίσης 

Δείτε πώς σας λέει το σώμα σας ότι δεν έχετε αρκετό ιώδιο

Απώλεια βάρους: 4+1 τροφές που πρέπει να έχετε πάντα στην κουζίνα σας

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.